to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 12.12.2012

Διεθνή

Συνελήφθη ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Σερβίας, Μίροσλαβ Μίσκοβιτς

Η σερβική αστυνομία προχώρησε, σήμερα το πρωί, στη σύλληψη του Μίροσλαβ Μίσκοβιτς, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Σερβία, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε παράνομες ενέργειες στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης εταιρειών οδοποιίας. Ταυτόχρονα, συνελήφθησαν άλλα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του Μίσκοβιτς, Μάρκο.


Όλοι οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για μηχανορραφίες κατά την πώληση της δημόσιας επιχείρησης οδοποιίας και συντήρησης οδικών αρτηριών «Putevi Nis» (Αυτοκινητόδρομοι Νις).

Ο ειδικός εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα Μίλκο Ραντισάβλιεβιτς δήλωσε ότι οι συλληφθέντες κατά την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εταιρείας «Putevi Nis» αποκόμισαν παράνομα κέρδη συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μίροσλαβ Μίσκοβιτς είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας επενδύσεων Delta Holding, που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς (υπηρεσίες, εμπόριο, γεωργική παραγωγή, ΜΜΕ και μέχρι πρόσφατα στον τραπεζικό τομέα). Θεωρείται ο πλουσιότερος Σέρβος, με περιουσία που ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα πλούτη του τα απέκτησε κυρίως τη δεκαετία του '90, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Εικάζεται ότι ευνοήθηκε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς χρησιμοποιώντας κρατικές επιδοτήσεις από το περιβόητο πρόγραμμα για την οικονομική ανασυγκρότηση της Σερβίας.

Μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς, προσέγγισε πολιτικά κόμματα που ανέλαβαν την εξουσία και σε μεγάλο βαθμό επηρέαζε τις πολιτικές εξελίξεις. Στις τελευταίες εκλογές, με τη νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) έχασε τα προνόμια που είχε και συγκρούστηκε ανοιχτά με τον πρόεδρο του κόμματος αυτού και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο διοικητής της Ασφάλειας Βελιγραδίου δήλωσε, μάλιστα, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Σερβίας RTS ότι ο Μίσκοβιτς, σήμερα, κατά τη διαδικασία σύλληψής του απείλησε τον Βούτσιτς ότι «ήρθε το τέλος του και ότι δεν θα προλάβει να εμφανιστεί σήμερα το βράδυ στην τηλεόραση», όπου ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης είναι προσκεκλημένος σε εκπομπή. Εξαιτίας των απειλών αυτών, η αστυνομία αύξησε τα μέτρα προστασίας του κ. Βούτσιτς.


Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)