to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 10.01.2017

Πολιτική

Στις 13 Ιανουαρίου η δίκη Κουρτάκη-Τζένου - Προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης διέταξε ο εισαγγελέας

Στις 13 Ιανουαρίου θα βρεθούν ξανά ενώπιον του Β' Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, μετά την τριήμερη προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν, ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννης Κουρτάκης και ο αρχισυντάκτης, Παναγιώτης Τζέννος, κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμιση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου.


Στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής οι υπερασπιστές του κ. Καμμένου για ηθική βλάβη που υπέστη ο εντολέας τους.

Το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των δύο κατηγοροόμενων δημοσιογράφων.

Ο κ. Τζέννος, εξερχόμενος των δικαστηρίων μετά την αναβολή, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Μαύρη μέρα για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου, με πρακτικές που θυμίζουν Ερντογαν, ένας εκδότης κι ένας διευθυντής βρίσκονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο υπουργός επιστράτευσε μία ομάδα 25 αστυνομικών. Για ποιο λόγο βρισκόταν πριν από την Πρωτοχρονιά στις Άλπεις, τη στιγμή που ο λαός χειμάζεται από τις δικές του μνημονιακές πολιτικές;». «Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Χούντα είναι, θα περάσει», πρόσθεσε.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Γιάννης Κουρτάκης ανέφερε: «Όταν κατοχύρωνα τον τίτλο "Ελευθερία του Τύπου" δεν πίστευα ότι το καθεστώς Τσίπρα-Καμμένου θα ερχόταν να συλλάβει έναν εκδότη κι έναν διευθυντή την ώρα της εργασίας τους. Η "Ελευθερία του Τύπου" θα κυκλοφορήσει ως ημερήσιο φύλλο. Χούντα είναι θα περάσει».

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης που αποδίδει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στους υπευθύνους του ομίλου «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αρετή Σκαφίδα, η οποία έχει εντολή να διακριβώσει τη βασιμότητα όσων εκθέτει στη μήνυσή του ο υπουργός σε βάρος των δύο δημοσιογράφων, και να αποφανθεί αν έχουν διαπράξει το κακούργημα της απόπειρας εκβίασης. Ο κ. Καμμένος υποστηρίζει πως οι δύο δημοσιογράφοι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του χρησιμοποιώντας το ανήλικο παιδί του, προκειμένου ο ίδιος να αποσύρει κατηγορίες σε βάρος τους για ποσά που φαίνεται να έλαβαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρει αναλυτικά σχετικό δελτίο Τύπου των ΑΝΕΛ:

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υπέβαλε μήνυση κατά του Ιωάννη Κουρτάκη, Εκδότη-Διευθυντή της σαββατιάτικης εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», διαχειριστή της ιστοσελίδας - διαδικτυακής εφημερίδας «www.parapolitika.gr» και νομίμου εκπροσώπου και ιδιοκτήτη της αδειούχου εταιρείας του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά FM 90,1» και του Παναγιώτη Τζένου, αρχισυντάκτη της σαββατιάτικης εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και της ιστοσελίδας - διαδικτυακής εφημερίδας «www.parapolitika.gr» και διευθυντή προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά FM 90,1» για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή και απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης με αφορμή επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο μέσω του ανήλικου παιδιού του από τον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1» για να αποσύρει κατηγορίες για την λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση την οποία ο Ιωάννης Κουρτάκης φέρεται να έλαβε το ποσόν των 843.000 ευρώ και ο Παναγιώτης Τζένος το ποσόν των 629.000 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια όσοι μεταχειρίστηκαν τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων

«Η μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά του Ιωάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου έπειτα από την προσπάθεια συσχέτισης του ανήλικου παιδιού του Π.Καμμένου στη ραδιοφωνική τους εκπομπή με την ένοπλη βία και η κίνηση των νομικών διαδικασιών από τους αρμόδιες Αρχές, έδωσε την ευκαιρία σε κόμματα που ταύτισαν τη διαδρομή τους με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ να επιτεθούν στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικά παρακάτω όλες τις ανακοινώσεις)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. Όπως τονίζει: «Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και φαντασιώνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εκείνοι που μεταχειρίστηκαν τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων».

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εκπομπή των Κουρτάκη-Τζένου:

Γ. ΚΟΥΤΡΑΚΗΣ: Ε, αυτό το ούζο, το 12. Το κέρδισε λοιπόν αυτό το ούζο γιατί ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ούζου και πήγε στην Αυστρία. Και μετά άρχισε να λέει κάτι βλακείες περί ναρκωτικών και ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Επί της ουσίας ο κ. Πάνος Καμμένος δεν έχει απαντήσεις. Κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και τον κοροϊδεύει συστηματικά. Είναι πολιτικός απατεώνας ο κ. Καμμένος. Έλεγε στον ελληνικό λαό ότι θα σκίσει το μνημόνιο και δεν το έσκισε, απεναντίας ψήφισε κάνα δυο. Έλεγε στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσει ποτέ την τρόικα και τη συνάντησε κανονικά και με το νόμο. Τον εξαπάτησε κανονικά και με το νόμο ο κ. Καμμένος τον ελληνικό λαό, παρέα με τον συγκυβερνήτη, τον κ. Τσίπρα

Και για αυτό θα κριθούν. Δεν θα κριθούν ούτε για τα καραγκιοζλίκια με τις στολές, ούτε για τις επισκέψεις στην Θεσσαλονίκη που κάνει ο κ. Τσίπρας και αναμένω με ενδιαφέρον μια δήλωση του κ. Καμμένου για τη σύλληψη της Ρούπα. Δεν έχουμε δει τον κ. Καμμένο να κάνει δήλωση για τη σύλληψη της κ. Ρούπα. Την αναμένουμε με ενδιαφέρον εκτός και εάν το τελευταίο διάστημα λόγω των σχέσεων που έχει ο γιος του με διάφορα παρακρατικά μαγαζιά έχει αρχίσει ο κ. Καμμένος να θεωρεί συμπαθή κοινωνική τάξη τους Κουφουντίνες, τους Γιωτόπουλους και τους Μαζιώτιδες.

(...)

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Αναμένουμε και μία δήλωση του συγκυβερνήτη του κ. Πάνου Καμμένου, για παράδειγμα να βγει και να μας πει αν ήταν καλό που συνελήφθη η Ρούπα. Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καμία δήλωση. Την περιμένουμε με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Πάνος έχει κάνει το κουνέλι. Τέσσερις μέρες το κουνέλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει είναι στη μετεγχειρητική φάση, οπότε δικαιούται.

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Δεν έχει κάνει στο κρανίο επέμβαση, έκανε στον ώμο.

Π. ΤΖΕΝΟΣ: Στην κλείδα έκανε, βρε παιδιά, εγώ την κλείδα την έβαλα μόνος μου.

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ένα λεπτό, στο κρανίο έκανε; Δηλαδή, δεν κατάλαβα, το λες το ξαναλές,

Π. ΤΖΕΝΟΣ: Στο κρανίο τι να βρεις;

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Στο κρανίο θα βρεις, εκεί, ποτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκφράζουμε και τους ένστολους εκεί, δεν λένε συγχαρητήρια στην Αστυνομία κάθε φορά..

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Τους καπηλεύονται,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν βλέπω να ενθουσιάζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την εξέλιξη αυτή.

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ναι, γιατί ο γιος του Πάνου είναι λίγο με τη Ρούπα. Είναι λίγο με τη Ρούπα ο γιος του Πάνου.

(...)

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Γιατί, ξέρει τι είπε ο πρωθυπουργός; Ο Πάνος μεθυσμένος ήταν τρεις μέρες τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχει και άλλα προβλήματα τώρα. Βλέπει ότι καλοί του φίλοι αβαντάρουν τους ανταγωνιστές, ξέρεις κάτι Φαήλους, κάτι Καλεντερίδηδες, κάτι τέτοιους τύπους που πάνε να του ψαρέψουν ψήφους και πίνει ακόμη περισσότερο, εννοώ καφέ.

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Και θα είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον η άποψη του υιού Καμμένου για τη σύλληψη της Ρούπα. Όχι τίποτε άλλο, μου λένε ότι ο μικρός Καμμένος είναι λίγο Εξάρχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία γειτονιά είναι, γιατί;

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Πολύ ωραία, είναι και ο Ανδρέας ο Μαζαράκης εκεί. Θα έχουμε εκτενές ρεπορτάζ το Σάββατο στα Παραπολιτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι κυκλοφορεί στα Εξάρχεια δηλαδή;

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Όχι, ότι είναι αναρχικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο γιος του Καμμένου; Γίνονται αυτά σε τέτοιες οικογένειες;

Γ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ναι, ο γιος του Καμμένου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνονται αυτά σε τέτοιες οικογένειες; Ε, με τον Καμμένο μπαμπά.

Τα tweets Καμμένου:

Η δήλωση του Γιάννη Κουρτάκη:

Όταν το παρακράτος Τσίπρα - Καμμένου μπούκαρε στα γραφεία της εφημερίδας, δεν ήμουν στο γραφείο μου. Επειδή δεν έχω απολύτως τίποτα να φοβηθώ θα προσέλθω οικειοθελώς στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Άλλωστε στις Δημοκρατίες κερδίζει πάντα η αλήθεια.

Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος ο εκδότης των «Παραπολιτικών» δήλωσε ότι μόλις ενημερώθηκε ότι έχει κινηθεί διαδικασία αυτοφώρου εναντίον του, προσήλθε στην ΓΑΔΑ, όπου και με συνελήφθη. "Ακόμη ένα ψέμα του Πάνου Καμμένου. Κάποια στιγμή ψέματα τελειώνουν, όπως και τα καθεστώτα πέφτουν" αναφέρει. 

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Δέκα αστυνομικοί με πολιτικά, μετά από μήνυση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Προέδρου των «ΑΝΕΛ» Πάνου Καμμένου, συνέλαβαν στο γραφείο του στα «Παραπολιτικά» και οδήγησαν στη ΓΑΔΑ τον Διευθυντή του Ομίλου Παναγιώτη Τζένο.

Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αφορούσε και τον Εκδότη των εφημερίδων του Ομίλου κ. Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος προσήλθε αργότερα αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κλίμα, που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά και την ελευθερία του Τύπου οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι».

Αντιδράσεις από κόμματα:

Από το Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι συλλήψεις δημοσιογράφων από μια Κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης. Η Νέα Δημοκρατία εμπιστεύεται απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη που είναι εκείνη που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις».

« Η σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για δημοσίευμα που αφορούσε τον κ Καμμένο, αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη Δημοκρατία», δηλώνει ο εκπρ. Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης.

«Υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δ. Τσίοδρας. 

 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ:

«Τα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας  με την σύλληψη διευθυντή εφημερίδας  μετά από μήνυση του Προέδρου των ΑΝΕΛ  για άρθρο της εφημερίδας δείχνουν ότι ορισμένοι δεν κατανοούν το λειτούργημα του Τύπου σε μια δημοκρατία. Οι πρακτικές του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου δείχνουν ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον ρόλο των ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ορντινάτσες , ούτε διαφημιστές της εκάστοτε κυβέρνησης, πρέπει να ελέγχουν την εξουσία και τα πεπραγμένα της. Αντίθετα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θεωρεί ότι πρέπει να ακούει μόνο επαίνους. Η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση της δημοκρατίας που θα οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. Φαίνεται ότι υλοποιείται η πρόσφατη προτροπή» του πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές "ότι καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες"».

«Η Νέα Δημοκρατία στη βιασύνη της να κάνει δήθεν αντιπολίτευση δεν διστάζει να υιοθετήσει τις απόψεις εκείνων που επιχειρούν να εκβιάσουν κατηγορώντας ανήλικους. Για ορισμένα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τίποτα πια δεν μας κάνει εντύπωση», σχολιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απαντώντας στις παραπάνω ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)