to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:16 | 13.01.2022

Διεθνή

Συνελήφθη ο αρχηγός μιας από τις κυριότερες ακροδεξιές οργανώσεις των ΗΠΑ

Ο ιδρυτής και αρχηγός των Oath Keepers, μιας από τις κυριότερες οργανώσεις της αμερικανικής ακροδεξιάς, συνελήφθη σήμερα για τον ρόλο του στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.


 Σε βάρος του Στιούαρτ Ρόουντς (επάνω), 56 ετών και άλλων δέκα μελών της οργάνωσης ασκήθηκαν διώξεις χθες για «ανταρσία», διευκρινίζει το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου. Πρόκειται για τη σοβαρότερη κατηγορία που απαγγέλθηκε έως σήμερα σε βάρος των συμμετεχόντων στην επίθεση εναντίον της έδρας του Κογκρέσου, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Εννέα εξ αυτών είχαν ήδη συλληφθεί και βρίσκονταν αντιμέτωποι με διώξεις για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» με στόχο να εμποδίσουν μια επίσημη διαδικασία ή να προκαλέσουν βία.

Η κατηγορία της «ανταρσίας», που επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών, είναι ευρύτερη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Στιούαρτ Ρόουντς «συνεργάστηκε» με ορισμένους από τους συγκατηγορούμενούς του «με στόχο να εμποδίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», κυρίως «μέσω της χρήσης βίας».

«Οργάνωσαν τις μετακινήσεις από ολόκληρη τη χώρα προς την Ουάσιγκτον, είχαν εξοπλιστεί με κάθε είδους όπλα, ήταν ντυμένοι με στρατιωτικά και έτοιμοι να απαντήσουν στο κάλεσμα στα όπλα του Ρόουντς», σύμφωνα με το έγγραφο.

Τη στιγμή της επίθεσης, ο Στιούαρτ Ρόουντς, ένας πρώην στρατιωτικός που ίδρυσε τους Oath Keeprs το 2009, βρισκόταν κοντά στο Καπιτώλιο, όμως δεν είναι σίγουρο ότι εισήλθε στο εσωτερικό του.

Εκτός του Ρόουντς, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου συνέλαβαν σήμερα, στην Αριζόνα, ένα ακόμη μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης, τον 63χρονο Έντουαρντ Βαλέχο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)