to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 20.05.2016

Κοινωνία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης - Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Προφυλακιστέος κρίθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής ο Ανδρέας Μαρτίνης, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για την υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων.


Η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, που περιλαμβάνουν καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 600.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμημα.

Ενώπιον του ανακριτή και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται.

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, έδωσε εξηγήσεις για περισσότερες από 3,5 ώρες στους ανακριτές Ν.Τσιρώνη και Χρ. Μάρκου, για τα χρήματα που του καταλογίζεται πως έλαβε ως δώρο από την εταιρία "Hospitalia International" για την επιλογή της, το 1998, σε προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του αποδίδεται, ισχυριζόμενος πως τα χρήματα ήταν νόμιμα. Ωστόσο ανακριτές και εισαγγελέας δεν θεώρησαν επαρκείς τις εξηγήσεις του κατηγορουμένου και αποφάσισαν την προφυλάκιση του άλλοτε ισχυρού άνδρα του νοσοκομείου και του Ερυθρού Σταυρού.

Για την σύζυγο του κ. Μαρτίνη, Γεωργία, η κρίση των δικαστών και του εισαγγελέα, μετά την απολογία της ήταν πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ορίζοντας όμως για την κατηγορουμένη την καταβολή χρηματικής εγγύησης 600 χιλιάδων ευρώ καθώς και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης της σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα.

«Εγώ δεν έπεισα, δυστυχώς, τους ανακριτές, ευτυχώς το έκανε η σύζυγος μου» είπε ο κ. Μαρτίνης αμέσως μόλις του γνωστοποιήθηκε η απόφαση των ανακριτών και του εισαγγελέα. Ο συνήγορος του ζευγαριού, Γιάννης Θωμάς αναφερόμενος στην εγγύηση που επιβλήθηκε στην εντολέα του την χαρακτήρισε "υπέρογκη". Τόνισε επίσης πως σύντομα το ζευγάρι θα προχωρήσει στην άσκηση ενδίκων μέσων για «να αλλάξουμε τα δεδομένα».

Το ζευγάρι φέρεται να ισχυρίζεται πως το επίδικο ποσό που κατέθεσε η γερμανική εταιρία σε εμπλεκόμενο στην υπόθεση δικηγόρο, που συμμετείχε στην σύναψη της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας και του νοσοκομείου, αφορούσαν νόμιμη αμοιβή του. Οι δύο κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως ο εν λόγω δικηγόρος, επειδή συμπτωματικά ήταν διαχειριστής της περιουσίας της κ. Μαρτίνη και της όφειλε χρήματα, της απέστειλε τα επίμαχα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν από τους ανακριτές γιατί το ποσό κινήθηκε μέσω έξι λογαριασμών, και υποστήριξε πως έτσι τους υποδείχθηκε από οικονομικό σύμβουλο για λόγους αποφυγής επιπλέον φορολογίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, ο άλλοτε επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού έλαβε "δώρο" ύψους 3,2 εκατομμυρίων μάρκων από γερμανική εταιρία, που επιλέχθηκε για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, σε νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Μέρος των χρημάτων αυτών, όπως δέχεται ο ανακριτής, δαπανήθηκαν από το ζευγάρι για την αγορά ακινήτου δίπλα στο νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι τόσο το αδίκημα της δωροδοκίας όσο και αυτό της απάτης σε βάρος του νοσοκομείου έχουν παραγραφεί, καθώς χρόνος τέλεσης τους είναι το έτος 1998 και έτσι το ζευγάρι καλείται να λογοδοτήσει για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητας.

Το όνομα του κ. Μαρτίνη περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλες δικογραφίες που χειρίζονται ανακριτές Διαφθοράς και αφορούν προνομιακές νοσηλείες πολιτικών και άλλων επιφανών προσώπων και συγγενών τους στο νοσοκομείο, αλλά και κακή διαχείριση οικονομικών του Ερυθρού Σταυρού.

Το κατηγορητήριο του ανακριτή Διαφθοράς κατά του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του

"Με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ κατείχες, διαχειρίσθηκες και χρησιμοποίησες περιουσία εν γνώσει ότι η περιουσία προέρχεται από το έγκλημα της απάτης ενώ παράλληλα χρησιμοποίησες τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη διακίνηση παράνομων εσόδων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα".

Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει το κατηγορητήριο που καλείται να αντικρούσει την Παρασκευή στον Ανακριτή Διαφθοράς ο άλλοτε επικεφαλής του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" Ανδρέας Μαρτίνης.

Στον κατηγορούμενο, που συνελήφθη σήμερα με την σύζυγο του για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αποδίδεται η πρόκληση σκόπιμης βλάβης στην περιουσία του Νοσοκομείου το 1998, η οποία προσδιορίζεται στο ποσό των περίπου 3,2 εκατομμύρια μάρκα που φέρεται να ήταν το "δώρο" της εταιρίας "Hospitalia International" στον Ανδρέα Μαρτίνη για την επιλογή της σε έργο προμήθειας του Ερρίκος Ντυνάν.

"Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία" αναφέρει το κατηγορητήριο που συνέταξε ο Ανακριτής Διαφθοράς Σπύρος Τσιρώνης, ο οποίος τονίζει πως το "δώρο" του Ανδ. Μαρτίνη προήλθε από την επιβάρυνση του τιμήματος και μάλιστα με ασαφή αιτιολογία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών. "Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικά μάρκα το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γεωργία Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού ...προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία".

Κατά τον δικαστικό λειτουργό το ζευγάρι έχει τελέσει "κατ’ επάγγελμα" βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακά το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, καθώς "διαμόρφωσε υποδομή" ώστε να αποκρύψει τα χρήματα. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο: "το άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών, εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών προθεσμιακών καταθέσεων κ.λπ., προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατομμυρίων μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικων ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ’ επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και της συζύγου σου Γεωργία Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών".

Για την αγορά του ακινήτου που χώρους του νοικιάζει το MEGA, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι "στις 9/8/2001 το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπεδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises, ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Business Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου. Στις30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης έναντι 10 εκατ. δρχ. Τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβάστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, επί των οποίων εσύ παρακράτησες για τον εαυτό σου εφ’ όρου ζωής την επικαρπία. Την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ".

Σύμφωνα με τον Ανακριτή κατά χρονικό διάστημα 15ετίας ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του εισέπρατταν μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως "με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)