to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:11 | 17.03.2023

Διεθνή

Συνεχίζουν οι ΗΠΑ τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Mετά την αναχαίτιση από τη Ρωσία του αμερικάνικου μη επανδρωμένου MQ-9, την Παρασκευή ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις στα διεθνή ύδατα


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης πάνω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την αναχαίτιση ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους την Τρίτη που οδήγησε στην κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Ένα RQ-4 Global Hawk πέταξε μια αποστολή στην περιοχή την Παρασκευή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ενώ ο ένας πρόσθεσε ότι ήταν η πρώτη τέτοια πτήση drone μετά το περιστατικό της Τρίτης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου τόνισαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα ότι το περιστατικό δεν θα σταματήσει την Ουάσινγκτον να πετάει τέτοιες αποστολές.

Παρόλα αυτά, η κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 την Τρίτη ήταν το πρώτο άμεσο αμερικανο-ρωσικό περιστατικό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς και οι δύο χώρες αντάλλαξαν δημοσίως κατηγορίες.

Η Ρωσία αρνήθηκε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι τα δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-24 της έδρασαν απερίσκεπτα γύρω από το μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος, και αντ' αυτού κατηγόρησε για τη συντριβή «απότομους ελιγμούς» του drone.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 να πλησιάζει πολύ κοντά στο drone και να ρίχνει καύσιμα κοντά του, σε αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια προφανής προσπάθεια να καταστραφεί το αμερικανικό αεροσκάφος καθώς πετούσε.

Δείχνει επίσης την απώλεια της τροφοδοσίας βίντεο μετά από έναν άλλο κοντινό ρωσικό ελιγμό, ο οποίος, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης ρωσικού αεροσκάφους με το drone.

Το βίντεο τελειώνει με εικόνες της κατεστραμμένης προπέλας του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο προκλήθηκε από τη σύγκρουση, καθιστώντας το αεροσκάφος μη λειτουργικό και οδηγώντας το να συντριβεί σε βαθιά νερά.

Το περιστατικό πάνω από διεθνή ύδατα ήταν μια υπενθύμιση του κινδύνου άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα εισέβαλε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και την οποία οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν υποστηρίξει με πληροφορίες και όπλα.

Πηγή: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)