to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 30.11.2012

Διεθνή

Συνεχίζουν οι Αιγύπτιοι: Χιλιάδες διαδηλώνουν και σήμερα σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες Αιγύπτιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για το διάταγμα που διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στη βιομηχανική πόλη Αλ Μάχλα Αλ Κούμπρα, όπου το πλήθος φώναζε συνθήματα εναντίον του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων.


Στο Κάιρο οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ, όπου αναμένεται να ενωθούν αργότερα με πορείες των οποίων ηγούνται διάφορες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.


Φωτογραφίες από την πλατεία Ταχρίρ


@edgiles


@BasilEID



Τα 234 άρθρα του Συντάγματος εγκρίθηκαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία είχε συγκληθεί την Τετάρτη για να προχωρήσει στην ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το κείμενο, που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα που καταργήθηκε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, αναμένεται να υποβληθεί αύριο Σάββατο στον πρόεδρο με σκοπό να οργανωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ένα δημοψήφισμα για την έγκρισή του από το λαό.


Όπως και στο προηγούμενο Σύνταγμα, το σχέδιο ορίζει ότι οι αρχές της σαρίας αποτελούν κύρια πηγή της νομοθεσίας, σε μία αρκετά μετριοπαθή διατύπωση, αφού ο ισλαμικός νόμος δεν καθίσταται η μοναδική πηγή του δικαίου.


Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επισήμανε ότι το νέο Σύνταγμα "προστατεύει ορισμένα δικαιώματα αλλά υπονομεύει άλλα" και εξέφρασε τη λύπη της για την "εσπευσμένη" υιοθέτησή του.


Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι το σχέδιο αυτό "αγνοεί τα δικαιώματα των γυναικών, περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης στο όνομα της προστασίας της θρησκείας και επιτρέπει στους στρατιωτικούς να δικάζουν πολίτες". "Το κείμενο αυτό και ο τρόπος με τον οποίο εγκρίθηκε συνιστούν τεράστια απογοήτευση για πολλούς από τους Αιγύπτιους που βγήκαν στους δρόμους για να ανατρέψουν τον Χόσνι Μουμπάρακ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους", δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


Από τη Γενεύη, έγινε γνωστό ότι η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έγραψε μια επιστολή στον Μόρσι, εκφράζοντάς του την ανησυχία της και ζητώντας του να αναθεωρήσει τη στάση του. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ είπε ότι η Πιλάι κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο "να ξανασκεφτεί" το διάταγμα που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και το οποίο στάθηκε αφορμή για πολλές μεγάλες διαδηλώσεις. Στην επιστολή της σημειώνει επίσης ότι "η έγκριση του Συντάγματος, υπό τις συνθήκες αυτές, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γεγονός που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο διχασμό".


Η Πιλάι επισημαίνει ότι το 1982 η Αίγυπτος επικύρωσε το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα καθώς και το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Το σχέδιο του νέου Συντάγματος αντιτίθεται στα Σύμφωνα αυτά όσον αφορά το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία των δικαστών.


Οι ιδιωτικές αιγυπτιακές εφημερίδες αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσουν την επόμενη Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί το Σύνταγμα δεν εγγυάται την ελευθερία του Τύπου.
  

Πάντως οι υποστηρικτές του Μόρσι, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει "προσωρινές" τις νέες εξουσίες του, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει ο πρόεδρος θα επιτρέψουν στην Αίγυπτο να σταθεροποιηθεί και θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατία. Για το λόγο αυτό σκοπεύουν να οργανώσουν αντιδιαδήλωση σήμερα το απόγευμα προκειμένου να στηρίξουν τον πρώτο ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου που δεν προέρχεται από το στρατό.


Πηγή: ΑMΠΕ


Διαβάστε επίσης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)