to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 09.01.2019

Κοινωνία

Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές - Ίδιο σκηνικό και αύριο

«Λευκό σκηνικό» στήθηκε και σήμερα σε πολλές περιοχές της βόρειας, αλλά και της δυτικής Ελλάδας, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Αττική.


«Λευκό σκηνικό» στήθηκε και σήμερα σε πολλές περιοχές της βόρειας, αλλά και της δυτικής Ελλάδας, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Αττική.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, συνθήκες πολύ ισχυρού παγετού καταγράφηκαν το πρωί σε Δράμα (Φωτολίβος -17,9 βαθμοί Κελσίου, Καλαμπάκι -12,7), Φλώρινα (πόλη -14,2, Νέος Καύκασος -15,7), Γρεβενά (-12,9), Θεσσαλονίκη (Λαγκαδάς -12,7) και Έβρο (Διδυμότειχο -12,4, Ορεστιάδα -12,3 βαθμοί Κελσίου). 

«Λευκό σκηνικό» στήθηκε  και σήμερα σε πολλές περιοχές της βόρειας, αλλά και της δυτικής Ελλάδας, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης.

Στα «λευκά» έχει ντυθεί και πάλι η Θεσσαλονίκη, όπου το θερμόμετρο το πρωί έδειχνε -1 βαθμό Κελσίου. Όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια της πόλης

Από το μεσημέρι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φθάνουν στους -3 βαθμούς (Ημαθία) και -2 βαθμούς (Κοζάνη), ενώ ο καιρός είναι κατά βάση βροχερός, στην Αττική και μεγάλο τμήμα της χώρας.

Απαραίτητες οι αλυσιδες σε Θεσσαλονικη, Ημαθεία, Πέλλα, Σέρρες

Στη Θεσσαλονίκη έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Ωραιοκάστρου-Μελισσοχωρίου, Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, Προχώματος-Αγιονερίου και Ξηροχωρίου-Νέας Φιλαδέλφειας.

   Σε ισχύ είναι από το απόγευμα απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, ενώ αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά στην Εγνατία Οδό, από Κλειδί έως Γαληψό.

   Σε ότι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στις επαρχιακές οδούς, Μαυροθάλασσας-Αηδονοχωρίου και Θερμών-Λαγκαδίου, καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης από την τοπική κοινότητα Καλοκάστρου έως τα όρια με τον νομό Θεσσαλονίκης.

   Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται σε όλο το οδικό δίκτυο της Ημαθίας, Πέλλας και Σερρών και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Κιλκίς.

   Σε ότι αφορά τη Χαλκιδική, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη και Πολυγύρου), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του Αγίου Όρους

   Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών ισχύουν οι εξής έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

   Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων βάρους άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω οδικά σημεία: στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Βέροιας έως τον κόμβο Πολυμύλου, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά - Σερρών - Προμαχώνα, από το 516 χιλιόμετρο έως το 548 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Φλώρινας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέου Πετριτσίου, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και στην επαρχιακή οδό Κιλκίς - Πολυκάστρου από το ύψος του Χωρυγίου έως την πόλη του Κιλκίς. Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω οδικά σημεία: στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) και σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής. στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας. 

Απαγόρευση απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και στο βόρειο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Επίσης, από το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα εκτελεστεί το βραδινό δρομολόγιο για Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο Καβάλα, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Κλειστή είναι επίσης η γραμμή Κέρκυρα-Λευκίμη και Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Κλειστά σχολεία και αύριο στην Αττική

Συνεχίζεται η διακοπή των μαθημάτων σε ορισμένα σχολεία της Αττικής, λόγω κακοκαιρίας, αύριο Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, ενημερώνει από την ιστοσελίδα της στο facebook η Περιφέρεια Αττικής (https://www.facebook.com/PerifereiaAttikis)

Τα προβλήματα κυρίως λόγω παγετού από τη χιονόπτωση, εντοπίζονται σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής, όπου:

- Στον δήμο Μαραθώνα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

- Στον δήμο Ωρωπού και ειδικότερα στον Αυλώνα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά, στις 9.00 π.μ. Στις Αφίδνες όλα τα σχολεία, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. Θα λειτουργήσουν κανονικά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Αντωνόπουλου- Εκπαιδευτική Αναγέννηση». Στον Κάλαμο, τους Αγ. Αποστόλους και σε Καπανδρίτι- Πολυδένδρι όλα τα σχολεία αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά.

Όπως και στη Μαλακάσα όπου ο παιδικός σταθμός στο Μήλεσι, θα λειτουργήσει κανονικά, στις 9.00 π.μ. Στο Μαρκόπουλο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ενώ το ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου θα λειτουργήσει κανονικά. Στα Νέα Παλάτια και τη Σκάλα Ορωπού κλειστό θα μείνει 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων λόγω κτιριακού τεχνικού προβλήματος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών και συγκεκριμένα στον δήμο Κηφισιάς η έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών σταθμών είναι στις 10.00 π.μ

Σημειώνεται ότι η πληροφόρηση που παρέχει η Περιφέρεια Αττικής από την ιστοσελίδα της επικαιροποιείται ανάλογα με τη νεότερη ενημέρωση που έχει από τους δήμους.

Κλειστά και στη Λάρισα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Λάρισας.

Η σημερινή χιονόπτωση στο νομό Λάρισας, αλλά και ο παγετός που σημειώνεται στην περιοχή, οδήγησαν τους δήμους Λάρισας, Ελασσόνας, Φαρσάλων, Αγιάς, Τεμπών και Κιλελέρ στην απόφαση να μην λειτουργήσουν όλες τις σχολικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Λαρισαίων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κοζάνη

Τις διαδικασίες για την κήρυξη της Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποφάσισε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίασή το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, προκειμένου ο νόμος Γρεβενών να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες χιονοπτώσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος, πριν από λίγο δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "το χιόνι μέσα στην πόλη των Γρεβενών αυτή την ώρα είναι στα 40 εκατοστά ενώ στα χωριά σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα 80 εκατοστά. Από αύριο το πρωί θα χρειαστεί άμεσα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η πρόσβαση στα δεκάδες ορεινά χωριά, η διάνοιξη των δρόμων για να φτάσουν οι κτηνοτρόφοι στα ποιμνιοστάσιά τους και ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων που έχουν βουλιάξει στο χιόνι".

Η χιονόπτωση είναι τόσο έντονη σε όλα τα σημεία της δυτικής Μακεδονίας που χρειάστηκε σε τρεις περιπτώσεις η επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής Γρεβενών για το απεγκλωβισμό δύο κτηνοτρόφων που είχαν αποκλειστεί στις μονάδες τους, ενώ με ειδικό όχημα της ίδιας υπηρεσίας μεταφέρθηκε από τα ορεινά Γρεβενά μια έγκυος γυναίκα στο νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, το χιόνι που έφερε η "Υπατία" "είναι το περισσότερο από κάθε καιρικό φαινόμενο που έχει πλήξει την περιοχή τις τελευταίες 10 ημέρες αλλά αυτό που διευκολύνει αφάνταστα τα συνεργεία αποχιονισμού είναι ότι δεν έχουμε δυνατούς ανέμους για να δυσχεραίνουν το έργο μας".

Αργά το απόγευμα οι δήμαρχοι όλων των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με αποφάσεις τους, για την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, ανέστειλαν την λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και την λειτουργία όλων των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών.

Στο μεταξύ, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατεί σ΄ όλη την δυτική Μακεδονία η Περιφερειακή διεύθυνση Αστυνομίας αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, στην Εγνατία οδό, από τον κόμβο της Παναγιάς, στο 120.8ο χιλιόμετρο (Α/Κ Παναγιάς) έως το 153ο χιλ. (Δυτικός Α/Κ Γρεβενών) και από το 1ο χλμ. έως 40ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών – Τρικάλων. Επίσης, την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα λοιπά οχήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, από την χ/θ 49,600 (Α/Κ Κορομηλιάς) έως την χ/θ 70,900 (Ι/Κ Κρυσταλλοπηγής).

Αποφάσισε ακόμη την απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς Φλώρινας και Κοζάνης διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία την Πέμπτη

Η κακοκαιρία «Υπατία» θα επηρεάσει τη χώρα και την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, αλλά και τα χιόνια.

Η θερμοκρασία θα ανέβει, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα θαλάσσια και τα παραθαλάσσια, ενώ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά και τα νησιά του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, ενώ από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα πελάγη, φτάνοντας τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν/

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε ορεινά- ημιορεινά και τις πρωινές ώρες σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μ.), τοπικές βροχές και στα θαλάσσια- παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση τις βραδινές ώρες στα δυτικά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ, στα ανατολικά 5-7 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ. Τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς- βορειοδυτικούς 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια- παραθαλάσσια καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά- ημιορεινά. Εξασθένηση τις βραδινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί- νοτιοδυτικοί 5-7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση το απόγευμα. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 5-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια- παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι- νοτιοδυτικοί 5-7 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια 7-8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 7-8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι 7-8 μποφόρ και στα βόρεια 9 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Νότιοι- νοτιοδυτικοί 7-8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά- ημιορεινά που βαθμιαία θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 4 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)