to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:37 | 09.11.2015

Πολιτική

Μαξίμου για Eurogroup: Θετικό το κλίμα, οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τις ερχόμενες μέρες - Σημαντική πρόοδο βλέπουν Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί (βίντεο)

Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. 

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΟΙ εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του  Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.   

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί - Ρέγκλινγκ

Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις σε Liveblog:
 

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της Αυγής  της Κυριακής για τη διαπραγμάτευση:

Σε θρίλερ εξελίσσεται ο έλεγχος των προαπαιτουμένων της δόσης των 2 δισ. με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται μέχρι την έναρξη του αυριανού Eurogroup σε όλα τα επίπεδα, έως και το... ανώτατο πολιτικό, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας σκληρής σύγκρουσης.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκεύης, στις επαφές με τους θεσμούς δεν διαπιστώθηκαν παρά μόνο μικρές συγκλίσεις και τα πέντε +1 αγκάθια (πρώτη κατοικία, 100 δόσεις, ισοδύναμα ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τιμές γενόσημων και αγγελιόσημο, +οι διοικήσεις των τραπεζών) παραμένουν άλυτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει την κατά το δυνατό πιο ήρεμη διαπραγμάτευση, έχοντας την εκτίμηση ότι η δραματοποίηση των τόνων δεν θα ωφελούσε ούτε στην ίδια τη διαπραγμάτευση, αλλά ούτε και στο οικονομικό κλίμα. Αν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ακύρωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα - Γιούνκερ την Παρασκευή το πρωί οφείλεται στο βεβαρημένο πρόγραμμα του προέδρου της Κομισιόν, η εξέλιξη αυτή μόνο θετική δεν ήταν, καθώς το Μαξίμου είχε ποντάρει σε αυτή την επικοινωνία εν όψει της πολύωρης απογευματινής τηλεδιάσκεψης την ίδια μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θέλει να προσέλθει στο "εχθρικό" έδαφος του αυριανού Eurogroup έχοντας μόνο ένα ή το πολύ δύο από τα 48 προαπαιτούμενα εκκρεμή, προκειμένου να δείξει ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, με τα ζητήματα που απομένουν να έχουν πραγματικά καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό χαρακτήρα.

"Παιχνίδια" με τις 100 δόσεις και την πρώτη κατοικία

Ωστόσο, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι απαιτήσεις των θεσμών στα θέματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του νόμου για τις 100 δόσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία, ενώ και η ίδια η κυβέρνηση δεν συμφωνεί ούτε ιδεολογικά, αλλά ούτε και αναγνωρίζει την οικονομική τους χρησιμότητα.

Οι θεσμοί έχουν "κολλήσει" στο ζήτημα της... κουλτούρας πληρωμών με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στις εξαντλημένες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον, καταλογίζεται σε πλευρές των θεσμών εκδικητική διάθεση, ειδικά στο θέμα της αυστηροποίησης των 100 δόσεων, επειδή η ελληνική κυβέρνηση είχε νομοθετήσει μονομερώς τη ρύθμιση. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί με θετική ματιά την προσπάθεια των θεσμών να εμπλέξει στη συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρόταση που φαίνεται λογική, αλλά δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις.

Πλειστηριασμοί: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί επιμένουν στο περιουσιακό "όριο" των 120.000, αντί 200.000 της ελληνικής πλευράς. Η κύρια διαφωνία αφορά το ύψος του εισοδηματικού κριτηρίου, με την Ελλάδα να επιμένει στις 35.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (τετραμελής οικογένεια) και τους δανειστές να ζητούν να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε έναν συμβιβασμό για προστασία του 60%, αντί για 72,4% που υποστήριζε αρχικά.

Αυστηροποίηση 100 δόσεων: Η ελληνική πλευρά ζητάει να υπάρχει ένας μήνας διορία για όσους δεν καλύπτουν τις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ η πλευρά των θεσμών ζητάει να βγαίνουν οι οφειλέτες από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο από την πρώτη μέρα.

Ισοδύναμα ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, η ελληνική πρόταση για επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν έχει νομικά κωλύματα σε σχέση με τη σύμβασης της ιδιωτικοποίησής του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από αυτό το μέτρο θα κυμανθούν από 400 έως 520 εκατ. και αναμένεται η επιβεβαίωση από τους θεσμούς.

Τιμές των γενόσημων φαρμάκων: Οι θεσμοί πιέζουν να καταργηθούν οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα, γεγονός που θα αφήσει απροστάτευτη την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Κατάργηση αγγελιόσημου: Οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση του τέλους στις διαφημίσεις των ΜΜΕ (20%), ενώ η κυβέρνηση προτείνει το θέμα να παραπεμφθεί στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης οπότε θα εξεταστεί το συνταξιοδοτικό στο σύνολό του.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Φαίνεται να έχει προκύψει διάσταση απόψεων σχετικά με τον νόμο και ειδικότερα για το πώς το ΤΧΣ θα αξιολογεί τις διοικήσεις των τραπεζών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)