to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 04.12.2020

Διεθνή

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Brexit χωρίς να αναμένεται «λευκός καπνός»

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας καθώς η 31η Δεκεμβρίου που μπαίνει σε ισχύ το Brexit πλησιάζει.


Τρία θέματα μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις: η αλιεία, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και η επίλυση των μελλοντικών διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι εμπορικές συνομιλίες Βρετανίας και ΕΕ είναι σε «πολύ δύσκολο σημείο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι ο χρόνος εξαντλείται και ότι η όποια συμφωνία πρέπει να σέβεται τη βρετανική κυριαρχία.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες προσπαθούν ανεπιτυχώς εδώ και εβδομάδες να γεφυρώσουν τις διαφορές στα πλέον ακανθώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αλιείας και των κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού, με τον εκπρόσωπο να δηλώνει ότι οι όποιες περαιτέρω συζητήσεις το σαββατοκύριακο «εξαρτώνται» από το τι θα συμβεί σήμερα.

Χθες οι συνομιλίες στο Λονδίνο συνεχίστηκαν έως τις 11χθες το βράδυ με την βρετανική πλευρά να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι φέρνει νέες απαιτήσεις στο τραπέζι, μια κατηγορία την οποία η ΕΕ αρνήθηκε και την οποία χαρακτήρισε κίνηση με στόχο να εξασφαλιστούν περισσότερες παραχωρήσεις.

Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πριν από λίγο ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν ή θα διακοπούν σύντομα και δεν αναμένεται «λευκός καπνός» απόψε, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Τζέισον Γκρόουβς, πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Daily Mail, στο Twitter. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται μια μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή πηγή, η ΕΕ σκοπεύει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Βρετανία εντός του Σαββατοκύριακου, αν αυτό αποδειχθεί εφικτό.

Γαλλικό βέτο

Με βέτο απείλησε σήμερα η Γαλλία  σε μία εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν θα θεωρεί ικανοποιητική, την στιγμή που Λονδίνο και Βρυξέλλες επιταχύνουν για να έχουν ένα αποτέλεσμα τις προσεχείς ημέρες.  «Εάν υπάρξει μία συμφωνία που δεν θα είναι καλή...θα εναντιωθούμε», προειδοποίησε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο δίκτυο Europe 1. Με βέτο; «Ναι. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα βέτο».

Η Γαλλία θα κάνει την δική της αποτίμηση του κειμένου τυχόν συμφωνίας. «Το οφείλουμε στους Γάλλους, το οφείλουμε στους αλιείς μας και σε άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι υπαρκτός και «πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό».

Η Γαλλία ανησυχεί για υπερβολικές υποχωρήσεις της ΕΕ έναντι της Βρετανίας. Τι απόψεις της Γαλλίας συμμερίζονται κι άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Δανία. «Δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε μία μη ισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαβεβαίωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι 27 θα παραμείνουν ενωμένοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο των διαπραγματεύσεων για την μετά το Brexit εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που η Γαλλία προειδοποιεί ότι θα ασκήσει βέτο αν δεν υπάρξει καλή συμφωνία.

«Θα κρατήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της διαδικασίας για να εγγυηθούμε την μεταξύ μας ενότητα...Υπάρχει αυτήν την στιγμή μία διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα σε ευρωπαίους και βρετανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ την στιγμή που εντάσεις εμφανίζονται ανάμεσα στους 27 στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

Η Γερμανία, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλουν «συμφωνία με κάθε τίμημα», σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το ζήτημα της αλιείας, δηλώνουν ότι προτιμούν να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία, από μία κακή συμφωνία.

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)