to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 13.10.2018

Πολιτική

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με εκπροσώπους κομμάτων

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών που αποφάσισε το Δ.Σ. με τους εκπροσώπους Τύπου των κομμάτων, μετά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με σκοπό να λήξει το «εμπάργκο», να ακυρωθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου και να καταργηθεί ο «τυποκτόνος νόμος».


Με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που αποφάσισε το Δ.Σ. με τους εκπροσώπους Τύπου των κομμάτων, μετά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με σκοπό να λήξει το «εμπάργκο», να ακυρωθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου και να καταργηθεί ο «τυποκτόνος νόμος». Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του Δ.Σ. έχουν ήδη συναντηθεί με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Ζούλα, με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, καθώς και τον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα και της διευθύντριας του γραφείου Τύπου του κόμματος Λίνας Παπαδάκη.

Θέσεις των κομμάτων

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικά στην κρίση των ΜΜΕ και ιδιαίτερα στην υπερσυγκέντρωσή τους σε χέρια συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη ανεργία που πλήττει τον δημοσιογραφικό κλάδο «δημιουργώντας έτσι εργασιακή ανασφάλεια, η οποία οδηγεί πολλές φορές στην αυτολογοκρισία».

Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα ζητήματα των μηνύσεων και αγωγών κατά δημοσιογράφων, και ιδιαίτερα αυτό της αντιμετώπισης των εγκλημάτων που τελούνται διά του Τύπου ως αυτοφώρων, συμφώνησε στην αναγκαιότητα αναθεώρησής του. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτός σε προτάσεις για νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες θα αποτελούν καρπό μιας ευρύτερης δημόσιας διαβούλευσης. Επίσης, εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η αποχή των στελεχών του κόμματος από τα πάνελ του Ρ/Τ σταθμού «ΣΚΑΙ», και τέλος, ενημερώθηκε εκτενώς για τις προτάσεις της ΕΣΗΕΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, με κυρίαρχο την ανάγκη υπογραφής νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία και συντονισμός για την επίλυσή τους.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μετέφερε τη θετική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις περισσότερες προτάσεις της ΕΣΗΕΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου και επανέλαβε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη κατάργησης της διαδικασίας του αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος στην προσπάθεια του Δ.Σ. για την κατάργηση του αυτοφώρου. Σημείωσε δε ότι Το Ποτάμι έχει καταθέσει τροπολογία στη Βουλή και τόνισε ότι δεν συμφωνεί με το εμπάργκο που εφαρμόζουν τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένα μέσα.

Τέλος, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της διαδικασίας του αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους καθώς και υπέρ της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μην γίνονται οι δημοσιογράφοι έρμαια των δικαστικών διώξεων. Επίσης, ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα, όταν η κυβέρνηση καταθέσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΕΣΗΕΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)