to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 08.04.2022

Πολιτική

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για τους νεοναζί του Αζόφ που τοποθετήθηκαν στην Βουλή

Στον Κ. Μητσοτάκη χρεώνουν το φιάσκο του διαγγέλματος Ζελένσκι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή ημέρα ντροπής, με δυο νεοναζί του Αζόφ να τοποθετούνται στην Βουλή μαζί με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. 

Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ καταδίκασαν το περιστατικό. Αναλυτικά, οι δηλώσεις τους, με αλφαβητική σειρά: 

Ε. Αχτσιόγλου: Κυβερνητικό φιάσκο και προσβολή του λαού η ομιλία νεοναζί στη Βουλή

«Το χθεσινό φιάσκο της κυβέρνησης προσέβαλε τον ελληνικό λαό και το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Πρώτο Πρόγραμμα”.

«Είναι άλλο πράγμα να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος μίας χώρας που δέχεται παράνομη εισβολή και ο λαός του σφαγιάζεται -σε αυτό είχαμε συναινέσει- και είναι εντελώς διαφορετικό να βλέπεις να παίρνουν τον λόγο νεοναζιστές ξανά στην ελληνική Βουλή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός έδιωξε από τα έδρανα του Κοινοβουλίου τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τους καταδίκασε ως εγκληματική οργάνωση στις φυλακές, εκεί που ανήκουν» και χθες «με ευθύνη της κυβέρνησης δόθηκε το περιθώριο σε φασίστες να εκφράσουν και πάλι λόγο εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Γι’ αυτό το φιάσκο, γι’ αυτή την προσβολή έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Σχολιάζοντας τη μη αναφορά του Ουκρανού προέδρου στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «πρέπει να το ξαναθυμίζουμε και για έναν επιπλέον λόγο, είναι παράλογο και υποκριτικό η Τουρκία της κατεχόμενης Κύπρου και της παράνομης εισβολής, πρωτοστάτης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, να αναδεικνύεται σε τάχα αξιόπιστο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, γεγονός που δείχνει και τη λάθος προσέγγιση της κυβέρνησης περί απομονωμένης Τουρκίας».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ακρίβειας επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει λάβει θηριώδεις διαστάσεις λόγω της εσφαλμένης ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιλογών της στη δημοσιονομική πολιτική, που είναι αδύνατον να προστατεύσουν τους πολίτες».

Η κυβέρνηση, συνέχισε, «δεν έθεσε κανόνες στην αγορά, δεν έθεσε όριο στη ρήτρα αναπροσαρμογής όπως θα μπορούσε με βάση το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή, δεν έθεσε πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας», επίσης «θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και να έχει ουσιωδώς αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «η πολιτική της ΝΔ επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Οι πολίτες πληρώνουν τα υπερκέρδη από δύο μεριές: και από την τσέπη τους με τους λογαριασμούς και μέσω του Προϋπολογισμού του κράτους».

Δ. Βίτσας: Το φιάσκο του διαγγέλματος Ζελένσκυ, έχει ονοματεπώνυμο

«..Μακάρι να ήταν ιστορική η στιγμή του διαγγέλματος Ζελένσκυ στην ελληνική Βουλή, αλλά μάλλον απεδείχθη ιστορική ντροπή. Εμείς παρακολουθήσαμε την ομιλία του κου Ζελένσκυ, ως δείγμα αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό μετά την παράνομη επίθεση και  εισβολή από τους Ρώσους.

Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μια ενέργεια αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και  δεν μπορούμε να μιλάμε για συμψηφισμούς.

Πουθενά όπου μίλησε ο κος Ζελένσκυ, δεν υπήρξε παρέμβαση νεοναζί και κουκουλοφόρων και φυσικά, αυτό που ενόχλησε περισσότερο, ήταν η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς του για την Κύπρο. Κάτι που φαίνεται να πηγάζει από την σχέση του με την Τουρκία και τον κο Ερντογάν  και που σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να διαταράξει.

Υπάρχει ευθύνη του Προέδρου της Βουλής και θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί διπλωματικά προς την Ουκρανική πλευρά.

Εμείς κρίναμε ότι θα ήταν απρέπεια προς τον προσκεκλημένο να αποχωρήσουμε από την αίθουσα και θα δημιουργούσε μέγιστο πολιτικό θέμα. Όμως άμεσα διαμαρτυρηθήκαμε, τόσο μέσω του Αλέξη Τσίπρα, όσο και μέσω της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας.

Να θυμίσουμε ότι εμείς και προ του κου Ζελένσκυ, όταν ακόμα πρόεδρος ήταν ο Μποροσένκο, διαφωνούσαμε με την ακολουθούμενη πολιτική, ιδιαίτερα όσο αφορά την ένταξη του  τάγματος  Αζόφ στον Ουκρανικό στρατό και τη συμμετοχή άλλων νεοναζί στην κυβέρνηση.

Όπως και να το κάνουμε όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι η εξωτερική πολιτική των κρατών, έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα συμφέροντα της κάθε χώρας και όχι με αξίες και ιδέες όπως θα μας άρεσε.

Εξ αιτίας τέτοιων συμφερόντων, μια σειρά  Ευρωπαϊκές χώρες , δεν διακόπτουν την ενεργειακή σχέση τους με τη Ρωσία και οι ΗΠΑ απλά ρίχνουν κάποιες χαϊδευτικές ΄΄μπάτσες΄΄ προς την Τουρκία λόγω της σημαντικής της  γεωγραφικής της θέσης.

Γιαυτό δεν είναι καλό για τη χώρα, να διαλαλείται από τη ΝΔ ότι αποτελούμε το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και να μας θεωρούν δεδομένους.

Πολλές φορές η πολεμική ρητορική οδηγεί και σε καταστάσεις θερμού πολέμου.

Ακούμε τις απειλές της κας Ζαχάροβα  περί συνεπειών λόγω των απελάσεων διπλωματικών υπαλλήλων, αλλά αυτά έρχονται και παρέρχονται όταν σε έχουν ανάγκη.

Αυτό όμως που με φοβίζει είναι ότι έχουμε μπει στη ρότα ενός παγκοσμίου πολέμου. Απομένει να δούμε αν θα είναι ψυχρός ή θερμός.

Το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι να βρούμε τη θέση μας  σε αυτή την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του κόσμου  που έχει τελευταία συντελεστεί και να πηγάζει  από τα ελληνικά συμφέροντα..»

Θ. Μωραΐτης: Μαύρη σελίδα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο η χθεσινή παρουσία μέλους του Τάγματος Αζόφ

Στην εκπομπή KONTRA24 και την Αναστασία Γιάμαλη εμφανίστηκε χτες βράδυ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του είναι τα εξής:

- Η χθεσινή εμφάνιση του μέλους το Τάγματος Αζόφ είναι μαύρη σελίδα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για το απόλυτο φιάσκο, που αποδεικνύει τον επικίνδυνο κι ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης χειρίζεται τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

- Η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί ιστορική ντροπή. Δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη.

- Ο κ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της Κύπρου. Έτσι κατέρριψε πλήρως το αφήγημα Μητσοτάκη ότι «εμείς, ως Ελλάδα, πρέπει να εμπλακούμε στον πόλεμο της Ουκρανίας στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό, διότι έχουμε δύο ανοιχτά θέματα: την Κύπρο και το Αιγαίο». Από χτες αυτή η στρατηγική αποδείχθηκε τελείως αποτυχημένη.

- Όλες οι κυβερνήσεις της χώρας υπηρέτησαν το δόγμα «Ελλάδα, γέφυρα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας». Ο Πρωθυπουργός υπέγραψε την επ' αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και μετέτρεψε τη χώρα σε «πρόθυμο σύμμαχο» και σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ακυρώθηκε ο Eastmed.

Πρέπει να αλλάξει στρατηγική, πριν να είναι πολύ αργά.

-Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, δεν καταρρέει και δε χάνει τον κυρίαρχο ρόλο της, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Έχουμε πόλεμο και παίζει η Τουρκία τον πρώτο ρόλο στην περιοχή. Η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη δε δικαιώθηκε.

Θα αφαιρέσει από την Ελλάδα φίλους, συμμάχους και το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει.

- Για την αποτυχημένη εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη δε μιλάει κανείς: Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας κι ενημέρωσης στη χώρα. Τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ παρουσίαζαν την εικόνα μιας Τουρκίας που καταρρέει.

- Ο κ. Μητσοτάκης, όταν «στριμώχνεται», το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι να διχάζει και να πολώνει. Συνεχίζει να παίζει τα μικροπολιτικά του παιχνίδια.

- Η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία ήταν παρούσα για να δείξει τη στήριξή της στο λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται. Η στάση του ήταν εξ αρχής ξεκάθαρη, όταν κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή. Χτες έπρεπε να είμαστε εκεί, ώστε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας.

Καταγγείλαμε αμέσως με το που τελείωσε η συνεδρίαση όλο το χθεσινό φιάσκο.

Γ. Παπαηλιού: Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα της ΝΔ-του «συστήματος Μητσοτάκη» σε ρόλο «χρήσιμου ηλίθιου»

Η εμφάνιση του Ουκρανού προέδρου ενώπιον των Ελληνικής Βουλής υπήρξε προκλητική και προσβλητική για τους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό.


Όχι μόνον δεν είπε «κουβέντα» για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη εδώ και πάνω από 40 χρόνια κατοχή σχεδόν του 40 % της Κύπρου, αλλά παρουσίασε και δύο ομογενείς (;)-μέλη του ναζιστικού «Τάγματος Αζόφ» να μιλήσουν για τον αγώνα τους για «Ελευθερία ή Θάνατο». Αν είναι δυνατόν !


Να τους χαίρονται, ο κύριος πρωθυπουργός, ο κύριος πρόεδρος της Βουλής και όσοι κύριοι συνάδελφοι όρθιοι χειροκροτούσαν, αποθεώνοντάς τους.


Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα της ΝΔ-του «συστήματος Μητσοτάκη» σε ρόλο «χρήσιμου ηλίθιου».

Θ. Φωτίου: Υπόλογος ο κ. Μητσοτάκης για την ιστορική ντροπή που υπέστη ο ελληνικός λαός, χειροκροτούσε όρθιος

Σε συνέντευξη της στο Kontra News και το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, η Θ. Φωτίου, Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόνισε τα εξής:

Πήγαμε στη Βουλή καλή τη πίστη για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στον ουκρανικό λαό και για να καταδικάσουμε τη ρώσικη εισβολή. Υποστήκαμε όμως, μια τεράστια προσβολή. Όχι μόνο εμείς, αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός. Μια τεράστια ιστορική ντροπή.
Γνωρίζουμε τα πρωτόκολλα της Βουλής, τα οποία είναι πολύ αναλυτικά. Όταν παρουσιάζονται τέτοια θέματα, πρέπει να έχουν εξεταστεί από όλες τις μεριές. Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο και προσβάλλει μια ολόκληρη χώρα που πλήρωσε βαρύ τίμημα από τους ναζιστές.
Πριν από μία βδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι θα πάμε στην ελληνική Βουλή να ακούσουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και περιμένουμε να μιλήσει για την Κύπρο. Δεν ακούσαμε όμως, τίποτα. Γνωρίζουμε τις σχέσεις του Ζελένσκι με την Τουρκία καθώς και τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει αυτή ως διαπραγματευτική δύναμη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Λυπούμαστε για τα δύο μέτρα και δυο σταθμά.
Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Όρθιος χειροκροτούσε αυτή την ιστορική ντροπή. Είμαι βαθύτατα προσβεβλημένη.
Η υπόθεση της Πάτρας αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: την έλλειψη κατάλληλων κοινωνικών δομών στους Δήμους που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα προβλήματα- οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και διαπροσωπικών σχέσεων- που αντιμετωπίζουν σ΄ ένα νοικοκυριό τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γονείς.
Το 2016 υλοποιήσαμε-εν μέσω μνημονιακών περιορισμών- μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση ιδρύοντας 250 Κέντρα Κοινότητας, την ψηφιακή καρδιά των κοινωνικών υπηρεσιών κάθε δήμου. Τα στελεχώσαμε με 700 νέους επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς και διοικητικούς. Για πρώτη φορά το κράτος (Υπουργείο Εργασίας) γνώριζε online κάθε στιγμή τα αιτήματα των πολιτών σε όλους τους δήμους.
Στα Κέντρα Κοινότητας θεσμοθετήσαμε τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας (Κ.Σ.ΟΙ.)- τα προικίσαμε με χρήματα από τα ΕΣΠΑ- ιδιαίτερη υπηρεσία που στελεχώνεται από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, κοινωνιολόγους  και κοινωνικούς λειτουργούς.
Μόλις η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, τα «πάγωσε» λόγω της γνωστής δυσανεξίας στα έργα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κάποιοι δήμοι επιμένουν. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ρόδου,  με κάλεσε πρόσφατα να επισκεφθώ ένα νεοϊδρυθέν Κέντρο Στήριξης Οικογένειας. Εκεί ενημερώθηκα για τον μεγάλο αριθμό εισαγγελικών παραγγελιών για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, που πολλαπλασιάστηκαν με τον εγκλεισμό.
Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει αφορά το τρομακτικό μήνυμα που εκπέμπουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ οι τηλεοπτικοί δείκτες σε 1.500.000 παιδιά άνω των πέντε ετών: δεν είναι ασφαλή με τους γονείς τους. Προξενεί έκπληξη ότι δεν παρεμβαίνει το ΕΣΡ.
Το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και όχι να τις αναθέτει σε ιδιωτικές δομές.

*Η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)