to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, ενάντια στις εργολαβίες και τις κακές συνθήκες εργασίας (φωτογραφίες)

Σε νέα 24ωρη απεργία από τις 6 το πρωί έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι


Συνεχίζονται και σήμερα, Πέμπτη 31/5. οι κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Στη χθεσινή γενική απεργία (Τετάρτη 30/5) συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων στον ΟΛΠ καθώς και το σωματείο των εργολαβικών εργαζόμενων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.).

Το κλείσιμο της πύλης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων από εργαζόμενους στις εργολαβικές εταιρείες της ΣΕΠ καθώς και λιμενεργάτες της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ έγινε από το βράδυ της Τρίτης 29/5 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με μαζικότητα, ώστε να περιφρουρηθεί η απεργία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΕΠ Α.Ε. (COSCO) κράτησε τη νυχτερινή βάρδια (29/5) για εργασία και κατά την ημέρα της γενικής απεργίας αλλά, μετά από παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και των σωματείων, σταμάτησαν τις εργασίες στις 11 το πρωί, μετά από συνεχόμενη βάρδια 12 ωρών! 

Παράλληλα, η εργοδοσία επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, καλώντας με sms τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στην γενική απεργία και να προσέλθουν για εργασία. Μάλιστα, οργάνωσε μεταφορά απεργοσπαστών με ιδιωτικά λεωφορεία, από το Χαϊδάρι, με στόχο να "περάσουν" μέσα στο τέρμιναλ για δουλειά, κάτι το οποίο δεν συνέβη τελικά.

Σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΣΕΠ ακούγεται ότι θα επιχειρήσει, μέσω των εργολάβων, να "περάσει" εργαζόμενους στο τέρμιναλ και με ανορθόδοξους τρόπους (με “λάντζες” ή μικρά σκάφη τα οποία θα επιχειρήσουν "αποβιβάσουν" απεργοσπάστες στον ντόκο), κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό. 

Μάλιστα, η διοίκηση της ΣΕΠ προσέφυγε ήδη στη δικαιοσύνη για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Η εκδίκαση αναμένεται να γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης, στα δικαστήρια Πειραιά. 

Τα αιτήματα των εργαζομένων στους εργολάβους είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις στα ημερομίσθια, τήρηση κανόνων Υγιεινής και Ασφάλεια καθώς και αύξηση των συνθέσεων των εργατικών ομάδων. Οι εργαζόμενοι περιγράφουν αναλυτικά τις διεκδικήσεις τους στη σελίδα του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ (http://enedep2014.blogspot.com/).

Μετά την αδιαλλαξία της διοίκησης της ΣΕΠ και την άρνηση της να συζητήσει οποιοδήποτε ζήτημα με τους εργαζόμενους, αποφασίστηκε από τη Γ.Σ. η συνέχιση της κινητοποίησης και νέα 24ωρη για σήμερα, Πέμπτη 31/5.

Από την πλευρά της, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, μετά από τις παραπάνω εξελίξεις εκτίμησε την κατάσταση και εξήγγειλε νέα 24ωρη απεργία με αιτήματα την ανανέωση της Σ.Σ.Ε. (η οποία έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες με ευθύνη της διοίκησης του ΟΛΠ, όπως τονίζεται και στο σχετικό ρεπορτάζ της «Αυγής») και τον τερματισμό των προσπαθειών απαξίωσης του κλάδου από τον ΟΛΠ, ενώ δηλώνει τη συμπαράστασή της στους εργολαβικούς της ΣΕΠ για να τερματιστούν οι άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στον εν λόγω εργασιακό χώρο. 

Το μεγάλο επίδικο για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, όπως προαναφέραμε, είναι οι εργολαβίες και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το απόγευμα της Πέμπτης, τα σωματεία θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα πάρουν αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. 


ΣΥΡΙΖΑ: «Η COSCO οφείλει να σεβαστεί τους εργαζομένους της»

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει:

Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι του Πειραιά αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς εδώ και οκτώ χρόνια η COSCO και η θυγατρική της, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ) λειτουργούν τις εγκαταστάσεις τους αποκλειστικά μέσω εργολαβικών εταιρειών και με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, ενώ παράλληλα κρύβονται από τις ευθύνες τους σαν πραγματικοί εργοδότες. Με τις πρακτικές αυτές υπονομεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όπως αποδεικνύεται από τη μη ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την έλλειψη Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας όπως και Γενικού Κανονισμού.

Προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ο σεβασμός στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς αξιοπρέπειας και εργασιακό περιβάλλον που προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι επιχειρηματικές πρακτικές που βασίζονται σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας – όπως αυτές που ευαγγελίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Η COSCO οφείλει να σεβαστεί τους εργαζομένους που απασχολεί είτε στον ΟΛΠ είτε στην ΣΕΠ και να αρχίσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους, ώστε να αποδείξει στην ελληνική κοινωνία ότι σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα καθώς και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική και ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αντίκτυπο της επένδυσής της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)