to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 11.04.2023

Κοινωνία

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Μήνυση των γονιών του 19χρονου εναντίον ιατροδικαστών-μαρτύρων

Είχε προηγηθεί αίτημα της εισαγγελέα της έδρας, μόλις ολοκληρωθεί η δίκη, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της ψευδούς πραγματογνωμοσύνης εις βάρος ιατροδικαστή


Μήνυση εναντίον των τριών ιατροδικαστών που κατέθεσαν με τις ιδιότητες των μαρτύρων υπεράσπισης - τεχνικών συμβούλων κατηγορουμένων στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, υπέβαλαν οι γονείς του 19χρονου. Είχε προηγηθεί αίτημα της εισαγγελέα της έδρας, μόλις ολοκληρωθεί η δίκη, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της ψευδούς πραγματογνωμοσύνης εις βάρος ιατροδικαστή.

Σημειώνεται ότι ένας εκ των ιατροδικαστών-τεχνικών συμβούλων των κατηγορουμένων, ο Δημήτρης Γαλεντέρης,  ισχυρίστηκε ότι τα τραύματα στο κεφάλι του Άλκη δεν προκάλεσαν τον θάνατό του υποστηρίζοντας ότι προήλθαν από χέρια και πόδια, διαφορετικά θα έπρεπε να συνδέονται με θλαστικά εντυπώματα. Ωστόσο, η εισαγγελέας αμφισβήτησε την εγκυρότητα των εγγράφων που παρουσιάστηκαν, καθώς παρουσίαζαν τραύματα από μπαλτά.

Ανάλογη επιστημονική άποψη διατύπωσαν και οι άλλοι δυο ιατροδικαστές, Κατερίνα Αποστολίδου και Γρηγόρης Λέων, που εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, αποσυνδέοντας από τον μηχανισμό θανάτου τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όσον αφορά το «θανατηφόρο» τραύμα στη μηριαία αρτηρία, πιθανολόγησε ότι προκλήθηκε από όργανο, όπως σιδερόβεργα ή μαχαίρι (τύπου παγοκόφτης) ή από κατσαβίδι («συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες»), αποκλείοντας όμως να προκλήθηκε από δρεπάνι ή μαχαίρι- κάραμπιτ, όργανα που, κατά το κατηγορητήριο, κρατούσαν οι δύο κατηγορούμενοι, υπέρ των οποίων κατέθεσε ο μάρτυρας.

Η καταθέσεις αυτές έρχονταν σε σύγκρουση με την ιατροδικαστική εξέταση για τα αίτια θανάτου του 19χρονου, που έχει υπογράψει η Λήδα Κοβάτση, και στην οποία γινόταν λόγος για συρροή κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα.

Τι αναφέρει η μήνυση της οικογένειας Καμπανού
Στην προφορική μήνυση που υποβλήθηκε, διά τους συνηγόρου τους Αλέξη Κούγια, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, οι γονείς του Άλκη Καμπανού στρέφονται κατά των ιατροδικαστών Κατερίνας Αποστολίδου, Γρηγόρη Λέων και Δημήτρη Γαλεντέρη.

Η οικογένεια του 19χρονου υπέβαλε μήνυση για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της απάτης ενώπιον δικαστηρίου, ζητώντας να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τα πρακτικά της δίκης με το περιεχόμενο των καταθέσεών τους και των ιατροδικαστικών γνωματεύσεων που συνέταξαν. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντίδραση από μερίδα των συνηγόρων υπεράσπισης, που καταλόγισε στην πολιτική αγωγή «ένδεια επιχειρημάτων», ενώ ακολούθησε ένταση στη δικαστική αίθουσα.

• Η δίκη διακόπηκε για τις 24 Απριλίου, οπότε αναμένεται να καταθέσει ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης (πραγματογνώμονας επί τεχνικών ζητημάτων). Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των 12 κατηγορουμένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)