to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 11.09.2014

πηγή: Το Βήμα

Πολιτική

Συνεχίζονται οι «γκρίνιες» στην Κ.Ο. της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ

Παρά τις «γκρίνιες» αρκετών κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι ζητούν περαιτέρω βελτιώσεις της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών, δια στόματος του υφυπουργού κ. Γ. Μαυραγάνη, διεμήνυσε ότι «η τροπολογία που έχουμε καταθέσει για τον φόρο ακινήτων είναι βελτιωτική και ελαφρύνει τους ανθρώπους από βάρη και σε αυτή την λογική θα συνεχίσουμε».



«Είναι μια τροπολογία που περιέχει βελτιώσεις στρεβλώσεων και επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική από εδώ και πέρα είναι στην συλλογική μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας», σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης παρά το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ επιμένουν να υπάρξουν έστω και τώρα κάποιες αλλαγές. Μάλιστα ο βουλευτής Α’ Αθηνών του κόμματος κ. Ανδ. Ψυχάρης χαρακτήρισε «λάθος της κυβέρνησης» το ότι δεν βελτιώνει την εν λόγω ρύθμιση η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «απαλύνει πολύ λίγο την φορολόγηση».

«Η κυβέρνηση κάνει λάθος. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση. Και πρέπει να ακούει λίγο περισσότερο», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «όπως επίμονα αρνιόταν ο κ. Στουρνάρας όσα λέγαμε πέρυσι για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά είχαμε δίκιο και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός ήρθε να διορθώσει τον φόρο, έτσι θα αποδεχθεί λάθος της κυβέρνησης και για τον ΕΝΦΙΑ και θα έρθει του χρόνου να κάνει διορθώσεις».

Υπήρξαν και άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές που διατύπωσαν τις ενστάσεις τους όπως ο κ. Μ. Χαρακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «είναι θετικό να διορθώνονται κραυγαλέα λάθη, ωστόσο, φοβούμαι πως όσα μερεμέτια και αν επιχειρηθούν δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου». Μάλιστα είπε ότι «δυστυχώς ο ΕΝΦΙΑ έστειλε ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η ιδιοκτησία ποινικοποιείται». «Η μονιμοποίηση του φόρου παγιώνει την αντίληψη ότι πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι που αποκτήσαμε με τους κόπους μιας ζωής», πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος και ζήτησε να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ κάποιες κατηγορίες αναπήρων (πολέμου κ.ά.).

Αλλά και η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση «εξακολουθεί να έχει αδικίες». Μάλιστα απευθυνόμενη προς τον υπουργό Οικονομικών, αν και δεν παρίστατο στην συζήτηση, είπε: «Κύριε Χαρδούβελη, μπορεί εσείς να μην στεναχωρηθείτε για το πλήγμα στην παράταξή μας γιατί μπορεί να πείτε ΄΄είμαι τεχνοκράτης΄΄, αλλά εμένα, ακόμα και αν εκλεγώ στις εκλογές αλλά χάσει η ΝΔ, θα στεναχωρηθώ πολύ».

Και πρόσθεσε ότι «τέτοια ανάλογα λέγαμε πέρυσι και στον μεγαλοσχήμονα κ. Καραβίτη (πρώην σύμβουλο του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα) όταν 75 βουλευτές της ΝΔ του τα λέγαμε όταν ήθελε ένα φορολογήσει ακόμα και τις στάνες και μας κοιτούσε σαν ιθαγενείς και μας έλεγε για ημίτονα και συνημίτονα...». «Σαφώς ο ΕΝΦΙΑ βελτιώνει την παρούσα κατάσταση αλλά έσοδα πρέπει να αναζητήσουμε και αλλού. Οι καιροί ου μενετοί», κατέληξε η κυρία Αραμπατζή.

Επίσης, επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Ανδ. Λυκουρέντζος ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητη την απουσία του υπουργού Οικονομικών από την σημερινή συζήτηση». «Τα λέμε εδώ και κανείς δεν τα παρακολουθεί», είπε, ενώ αναφερθείς στην υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, είπε: «Τσακίστηκε η μεσαία τάξη με την προκαταβολή φόρου 55% (σ.σ. για όσους έχουν εισοδήματα και από ακίνητα), τσακίζονται τώρα και αυτοί που έχουν ανενεργά ακίνητα».

Παρά τις φωνές δυσαρέσκειας, πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Άδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «απολύτως συμπαγώς ψηφίζουμε μηδενός και μηδεμιάς εξαιρουμένης». «Συμπαγώς η Κ.Ο. της ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση και την τροπολογία», δήλωσε πριν την ψηφοφορία (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ζήτησαν την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας).

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ η κυρία Άννα Καραμανλή, η οποία έχει διαφωνήσει με τον ΕΝΦΙΑ και συμμετείχε εξ αντικαταστάσεως στο γ’ θερινό τμήμα της Βουλής, αντικαθίσταται από άλλον συνάδελφό της, όπως και ο βουλευτής του κόμματος κ. Ελ. Αυγενάκης, που χαρακτήρισε την τροπολογία «δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης». Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και στην περίπτωση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα συναινέσει «στην συνέχιση μιας εξόφθαλμης αδικίας». Επίσης, αντικαθίσταται και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Σενετάκης λόγω προβλήματος υγείας.

Όσον αφορά τα περιθώρια αλλαγών που άφησε ο κ. Μαυραγάνης, αυτά αφορούν μόνον οικισμούς πολεοδομικά μη ενεργούς.

tags: ΕΝΦΙΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)