to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:23 | 30.06.2022

Πολιτική

Συνεχίζονται οι επιτελικές μπίζνες με τους εξοπλισμούς - Αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά F35

Η Ελλάδα κατέθεσε και επισήμως αίτημα για την αγορά 20 αμερικανικών μαχητικών F-35, με το κόστος να αναμένεται να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ


Σχετικά με είδηση που μεταδόθηκε απόψε ότι υπεγράφη το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F35, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου 'Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό».

Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή του Letter off Request (LOR) αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες από τη ΓΔΑΕΕ. Το LOR είναι το απαραίτητο έγγραφο που απαιτούν οι ΗΠΑ για τα οπλικά τους συστήματα, ώστε να ξεκινήσουν οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης.  Η απάντηση στο ελληνικό αίτημα θα έρθει από τις ΗΠΑ μέσω LOA για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Όταν η Αθήνα αποδεχτεί την αμερικανική θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και ουσιαστικά αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των πρώτων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση των Rafale, θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων πάνω στο μαχητικό 5ης γενιάς, αλλά και τα έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις του ΥΕΘΑ και του ΑΓΕΕΘΑ που αναμένεται να επισκεφθούν τις ΗΠΑ στις 28 Ιουλίου.

Στις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι του υπουργείου άμυνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (Associated Press)

Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση. Μάλιστα μέσα στα επόμενα 24ωρα εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας αναμένεται να μεταβούν στις ΗΠΑ, προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι το εν λόγω αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με επίσημη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι θα ξεκινούσε άμεσα η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35. Οι δηλώσεις εκείνες έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.


Στη συνάντηση είχε δώσει το παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα, Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγές: Αυγή - Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)