to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 07.07.2015

Κοινωνία

Συνεχίζονται οι διώξεις πολιτών για μεταφορά προσφύγων στη Λέσβο

Καταγγελία του Χωρίο Όλοι Μαζί


1500 πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο την Παρασκευή 3-7-2015

Τις  επόμενες  μέρες  συνεχίστηκε  το ίδιο μεγάλο ρεύμα  αφίξεων

Η αδυναμία των αρχών να ανταποκριθούν, παρά  τα τηλεφωνήματα  που δέχονται καθημερινά  από δεκάδες  πολίτες  που τους  ζητούν να περισυλλέξουν  ομάδες  προσφύγων που εξαντλημένοι καταρρέουν στους δρόμους είναι δεδομένη. Εκατοντάδες πρόσφυγες,  μεταξύ των οποίων πλήθος ανηλίκων και ευάλωτων ατόμων, όπως έγκυοι, υπέργηροι, ασθενείς και άτομα με ειδικές  ανάγκες  εξαναγκάζονται να περπατήσουν πάνω από 40 χλμ για να παρουσιαστούν αυτοβούλως στις αρμόδιες λιμενικές αρχές προκειμένου να καταγραφούν. Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες αλλά και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, με δεδομένη την ιδιομορφία των δρόμων που οδηγούν από το βόρειο τμήμα του νησιού στη Μυτιλήνη, η μη περισυλλογή και μη μεταφορά από τις αρχές οδηγεί εκατοντάδες πρόσφυγες  σε μια εξαντλητική πορεία με κινδύνους για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα , ενώ διακινδυνεύει και την οδική ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.

Το Σάββατο 4/7 πολίτης  με  γνωστή δράση  αλληλεγγύης  η οποία περισυνέλεξε καταπονημένα  και εξαντλημένα γυναικόπαιδα αφγανικής  καταγωγής (ανάμεσά  τους  μια  έγκυο γυναίκα) από την περιοχή της Θερμής που είχαν περπατήσει για μέρες και τα μετέφερε ενώπιον των λιμενικών αρχών στο χώρο αρμοδιότητας του λιμενικού στο ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ προκειμένου να υπαχθούν στις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες σύλληψης και καταγραφής συνελήφθη και  ακολουθήθηκε  η διαδικασία του  αυτόφωρου παρά  το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν κατά  την ανακριτική  διαδικασία τα  καθαρά  ανθρωπιστικά  κίνητρα  της πράξης. Η δίκης  της  πήρε  αναβολή  για  την τρίτη 7/7/2015 και  αφέθηκε  ελεύθερη.

Την Κυριακή 5/7 νεαρή  εργαζόμενη και μεταπτυχιακή  φοιτήτρια  μετέφερε με το  αυτοκίνητό  της  από την περιοχή της  Μόριας δυο  οικογένειες  αφγανικής καταγωγής  με 3  μικρά  παιδάκια (ανάμεσά  τους  μια έγκυος) και κατευθυνόμενη προς  την περιοχή  ευθύνης  των  αρχών  σταμάτησε και ρώτησε  αστυνομικούς και λιμενικούς που να  τους  παραδώσει ώστε  να καταγραφούν. Το αποτέλεσμα  ήταν να συλληφθεί και να οδηγηθεί  στην ασφάλεια  του Λιμενικού όπου και κρατήθηκε  όλο το βράδυ για να  ακολουθηθεί η διαδικασία  του αυτόφωρου παρά  το  γεγονός ότι διαπιστώθηκαν από την ανακριτική διαδικασία τα  καθαρά  ανθρωπιστικά κίνητρα  της πράξης. Η δίκη της πήρε  αναβολή για  την Πέμπτη 9/7/2015 και αφέθηκε  ελεύθερη.

Να  σημειωθεί  εδώ  ότι δεκάδες  πολίτες  αλλά  και τουρίστες  μπαίνουν καθημερινά  σε  αυτή την διαδικασία αντικρίζοντας εκατοντάδες πρόσφυγες να περπατούν σε όλο το οδικό δίκτυο  του νησιού και μην μπορώντας να  κατανοήσουν πως  είναι δυνατόν συμπολίτες  τους  σε  δεινή θέση να υπόκεινται   αυτή την ταλαιπωρία  καθημερινά.

Το να πράττεις το ανθρώπινο καθήκον σου μεταφέροντας  στις αρμόδιες αρχές   γυναίκες ανάμεσά  τους  εγκύους με μικρά  παιδιά τους που περπατούσαν για  μέρες  και  βρέθηκαν καταπονημένα στο κατώφλι σου, δεν είναι αδίκημα.

Απαιτούμε να παύσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της Λέσβου τη στιγμή που οι αρχές αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και να πράξουν τα προβλεπόμενα εκ του νόμου και προσβλέπουν σχεδόν αποκλειστικά στην συνδρομή των πολιτών προκειμένου για τη διεκπεραίωση του έργου τους.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)