to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 07.06.2017

Κοινωνία

Αντίθετος ο εκπαιδευτικός κόσμος στην καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο - Καταδικάζει και ο υπ. Παιδείας

Συλλαλητήριο ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και με αίτημα την ανάκληση της καταδικαστικής απόφασης κατά των τριών μαθητών στους οποίους επιβλήθηκε κοινωνική εργασία ογδόντα ωρών για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί στο Ρέθυμνο.


Με κύριο σύνθημα «Με καταδίκες και αποβολές δεν τρομοκρατούνται μαθητές» οι διαδηλωτές απαίτησαν να μην υπάρξει στο μέλλον παρόμοια συμπεριφορά εκπαιδευτικού ενάντια σε μαθητές, που θα τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Παρέδωσαν μάλιστα ψήφισμα στον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ανδρέα Ταξάκη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μεριμνήσει για τους συμμαθητές τους οι οποίοι έχουν καταθέσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

 

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές και μέλη της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ζήτησαν να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών και των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση ως «κατάπτυστη», ενώ έχει κατατεθεί η πρόταση για διαγραφή του διευθυντή του Γυμνασίου από την ΕΛΜΕ.

 

Αντίθετος σε μία τέτοια απόφαση τάσσεται μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ. Ταξάκης επιμένοντας ότι στη συνέλευση της ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και στη οποία θα παρευρίσκεται, θα ζητήσει να μην περιθωριοποιηθεί ο 60χρονος διευθυντής, ο οποίος «έχει και πολύ καλή μεταπτυχιακή εκπαίδευση αλλά και πολύ καλό επίπεδο».

 

«Θεωρώ ότι ο υπερβολικός του φόβος από το τι μπορούσε να συμβεί στην κατάληψη αλλά και η μη δυνατότητά του για κατανόηση των μαθητών εκείνη την περίοδο, τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά» είπε ο κ. Ταξάκης επισημαίνοντας παράλληλα την ανησυχία του τότε αστυνομικού διευθυντή Ρεθύμνου, ο οποίος σε επικοινωνία μαζί του, είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την εμμονή του διευθυντή του σχολείου για δίωξη των μαθητών.

 

«Στα 22 χρόνια μου ως διευθυντής ουδέποτε προσπάθησα να εμποδίσω τη διαμαρτυρία ή τους αγώνες των μαθητών. Όμως όταν έβλεπα ότι δεν είχαν συμπαράσταση από τους γονείς ή έφταναν σε οριακό σημείο μπορεί να ήμουν αντίθετος αλλά ποτέ δεν οδήγησα στη δικαιοσύνη τους αγώνες τους. Απεναντίας μέσα από το διάλογο και την επικοινωνία με τα παιδιά, πάντα το τελικό αποτέλεσμα ήταν η συμπόρευση και η αλληλοκατανόηση», είπε στο ΑΠΕ ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

 

Τέλος συμπλήρωσε: «Οι μαθητές είναι παιδιά μας και φυσικά δεν ποινικοποιούμε ούτε τους αγώνες τους ούτε τις διαμαρτυρίες τους. Δεν είμαι σύμφωνος σε τίποτε το ακραίο. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που είναι δύσκολες για όλους μας και πρέπει να επενδύσουμε στο διάλογο και το ήρεμο κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις».

 

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές:

"Με μια πρωτοφανή απόφαση το Δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε τρεις μαθητές του 1ουΓυμνασίου Ρεθύμνου σε κοινωνική εργασία 80 ωρών, μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου. 

Οι μαθητές καταδικάστηκαν επειδή τόλμησαν στην αρχή της χρονιάς να τεθούν επικεφαλής της κινητοποίησης του σχολείου τους. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε 15χρονα παιδιά που κινητοποιήθηκαν για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές και δε θα τους κοιτάζει στην τσέπη των γονιών τους. Οι μαθητές του σχολείου κινητοποιήθηκαν για τα οξυμένα προβλήματα του σχολείου, διεκδικούσαν υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές για τα εργαστήρια , δημιουργία τμήματος ένταξης για συμμαθητές τους με μαθησιακές δυσκολίες.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τρομοκρατήσει μαθητές που αγωνίστηκαν για το αυτονόητο τους δικαίωμα στην μόρφωση. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση δείχνει ότι στόχος της συγκυβέρνησης, του κράτους και της ΕΕ είναι να καταστέλλεται όποιος σηκώνει κεφάλι ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν το λαό και τη νεολαία της χώρας μας. Συνδέεται με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στα πλαίσια του 4ου μνημονίου και βάζει πρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.

Αν νομίζουν ότι με αυτά τα μέτρα ο λαός θα κάθεται παθητικά να δέχεται τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους είναι γελασμένοι. Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι όσα μέτρα καταστολής και να πάρουν, δεν τρομοκρατείται.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι μαθητές του 1ουΓυμνασίου Ρεθύμνου που καταδικάστηκαν.

Απαιτούμε την κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που ποινικοποίουν τους αγώνες των μαθητών.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"!

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)