to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 07.05.2015

Κοινωνία

#GDtrial: Στις 12 Μαΐου θα συνεχιστεί η διαδικασία - Απούσα και πάλι η ηγετική ομάδα των νεοναζί (ενημέρωση)

Ένας εκ των κατηγορουμένων ζήτησε εκ νέου από το δικαστήριο να διορίσει συνήγορο υπεράσπισής του με αποτέλεσμα, μετά από αίτημα του συνηγόρου, η δίκη να διακοπεί για τις 12 Μαΐου - Χρυσαυγίτες ξυλοκόπησαν νωρίτερα μετανάστη - Τέθηκε από το δήμο Κορυδαλλού επισήμως το αίτημα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, το μπαλάκι στην πολιτική ηγεσία πέταξε η έδρα του δικαστηρίου


(φωτογραφία: @dionisisvithoulkas)

#GoldenDawnWatch, #GDtrial

Σε νέα αναβολή για την 12η Μαίου οδηγήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δήλωσε ότι παραιτήθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του και ζήτησε από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό νέου συνηγόρου. Απόντες και σήμερα από το εδώλιο ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα ηγετικά των νεοναζί.

 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε μετά την αναβολή ότι η Χρυσή Αυγή δεν παρουσιάζει δικηγόρους και κωλυσιεργεί για να μην αποκαλυφθεί η εγκληματική της φύση. Όπως είπε, η δίκη πρέπει να γίνει και να έχει όλη τη δημοσιότητα που της αρμόζει. Ακόμη η κ. Κατριβάνου τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η αίθουσα διεξαγωγής της. 

Θα χρειαστεί και η έδρα και οι παράγοντες της δίκης να μην αποδεχθούν αυτό το παιχνίδι κωλυσιεργίας και την απόπειρα της Χρυσής Αυγής να μην μπούμε ποτέ στην ουσιαστική διαδικασία εξέτασης των εγκληματικών της ενεργειών", τόνισε ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της «Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, σχολιάζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την ακαταληλότητά του χώρου, ο Θ. Κούρκουλας τόνισε ότι  "θα πρέπει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης να μεριμνήσει ώστε αυτή η δίκη να έχει ένα πραγματικά ανοιχτό και δημόσιο χαρακτήρα, από εδώ και εμπρός, με μεταφορά της σε χώρο που να είναι κεντρικός και κατάλληλος".

Από συνηγόρους της πολιτικής αγωγής τέθηκε και πάλι το θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, τονίζοντας τα προβλήματα για την τοπική κοινωνία αλλά και για τη στενότητα του χώρου.Το αίτημα βρήκε στήριξη και από δικηγόρους των κατηγορουμένων. Το λόγο πήρε ο δήμαρχος του Κορυδαλλού κ. Κασιμάτης ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα απο τη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό και ανέφερε οτι "και σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδιά θα πάνε σε άλλα σχολεία γειτονικών περιοχών για να δώσουν εξετάσεις. Κάνω έκκληση στη λογική και την ευαισθησία σας".

Το αίτημα του δημάρχου υποστήριξε και ο υπερασπιστής των μελών του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν επίθεση από μέλη της ΧΑ. Από την πλευρά της ΠΟΕΣΥ έλαβε το λόγο ο κ. Γ. Σαββίδης κάνοντας λόγο για τα προβλήματα των δημοσιογράφων. «Αν διαβεβαιώσει η πολιτική ηγεσία ότι υπάρχει καλύτερη αίθουσα, θα πάμε αμέσως», ανέφερε η έδρα, πετώντας το μπαλάκι στην πολιτική ηγεσία, αναφορικά με το αίτημα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο

Συνεχής ενημέρωση:

10:25 Νέα ολιγόλεπτη διακοπή στη δίκη. «Δεν υπάρχει εγγύηση για τη δημοσιότητα της δικής γιατί οι συνάδελφοι μου δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, η αίθουσα είναι παντελώς ακατάλληλη» υπογράμμισε ο γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Γ. Σαββίδης. Στο αίτημα φορέων καθώς και του Δήμου Κορυδαλλού για αλλαγή του χώρου της δίκης, η πρόταση του Εισαγγελέα, που προκάλεσε αντιδράσεις στην αίθουσα, ήταν η διεξαγωγή της δίκης ημέρα Σάββατο ώστε να μην παρακωλύεται η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία της περιοχής (...). Στη δίκη παρευρίσκονται από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οι Λέβα, Κουρεμπές, Μαντάς Κατριβάνου, Ψαρρέα, Γαιτάνη, Σταμπουλή, Κασσιμάτη, Κανελλοπούλου, Καρακώστα και Κοζομπόλη.

10:10 Ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα ζητάει όσοι έχουν προβλήματα δικονομικά, να το δηλώσουν σήμερα για να μην κάνουμε τα ίδια ξανά την επόμενη φορά. «Η οικονομία του χρόνου δεν είναι υπέρτερο αγαθό από τα δικαιώματα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, απάντησε δικηγόρος της υπεράσπισης» ενώ εκφράσθηκε και το αίτημα για αλλαγή της τοποθεσίας της δικής. «Σήμερα ο Κορυδαλλός βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά. Σε μια εβδομάδα ξεκινάνε οι εξετάσεις και παιδιά θα πηγαίνουν στην Ελευσίνα» τονισε ο δήμαρχος Κορυδαλλού.

 

10:00 Συνεχίζεται η διαδικασία, η έδρα συνεχίζει να παίρνει παρουσίες κατηγορουμένων.

9:40 Η δίκη έχει διακοπεί για 15 λεπτά: Κατηγορούμενος που την πρώτη ημέρα της δίκης είχε συνήγορο εμφανίστηκε σήμερα χωρίς συνήγορο με αποτέλεσμα, ο δικηγόρος που διορίστηκε από την έδρα να ζητήσει διακοπή της δίκης προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία. 

Φωτογραφίες από τις εν εξελίξει αντιφασιστικές συγκεντρώσεις:

9:15 Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην οδό Αμοργού, χρυσαυγίτες ξυλοκόπησαν μετανάστη έξω από τα δικαστήρια ο οποίος μεταφέρθηκε αιμόφυρτος σε νοσοκομείο:

9:10 Ξεκίνησε η διαδικασία, παίρνονται παρουσίες ενώ απουσιάζουν και σήμερα τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. 

9:00 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού, όπου αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, εν μέσω νέων συγκεντρώσεων αντιφασιστικών οργανώσεων, αλλά και αντιδράσεων από κατοίκους και φορείς της περιοχής. Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται αντιφασιστικές πορείες προς τις φυλακές, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιούν και οι κάτοικοι του Κορυδαλλού, οι οποίοι ζητούν την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της δίκης. 

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Τα σχολεία και οι υπηρεσίες του δήμου Κορυδαλλού παραμένουν και σήμερα κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αίτημα για μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο αναμένεται να καταθέσουν σήμερα ο δήμαρχος Στ. Κασιμάτης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης (πηγή: Ναυτεμπορική).

Βίντεο από την πορεία του ΠΑΜΕ προς το δικαστήριο:

 

*******

Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, έστειλαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας σήμερα, ζητώντας την αποτελεσματική προστασία των μαρτύρων κατηγορίας από εκφοβιστικές επιθέσεις σαν αυτές που σημειώθηκαν την πρώτη μέρα της δίκης.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Ζώτος, Παπαδάκης, Καμπαγιάννης και Σκαρμέας καυτηριάζουν το γεγονός ότι οι επιθέσεις κατά των μαρτύρων έλαβαν χώρα έξω από το δικαστήριο και οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν ανενόχλητοι από την περιοχή, τη στιγμή που «κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που διέρρεαν από το Υπουργείο, ήταν «φρούριο» από το προηγούμενο βράδυ» (διαβάστε αναλυτικά την επιστολή).

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να επισπεύσει τη μεταφορά της σε καταλληλότερη αίθουσα, χωρίς περαιτέρω αναβολή

Ενόψει της επανέναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής, το Τμήμα Δικαιωμάτων και Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ καλούν αύριο Πέμπτη 7 Μαϊου στις 8:00 π.μ., στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κορυδαλλού.

Η προαναγγελθείσα προσπάθεια υπονόμευσης της δίκης από την ηγεσία της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, η απουσία της από το δικαστήριο και ο μη ορισμός συνηγόρων υπεράσπισης, προκειμένου να καθυστερήσει κι άλλο μια δίκη που ήδη άργησε πολύ, αλλά και η βίαιη επίθεση σε βάρος μαρτύρων της οικογένειας Φύσσα, δείχνουν ότι η παρουσία του αντιφασιστικού, εργατικού και νεολαιϊστικου κινήματος, και μαζί κάθε δημοκρατικού πολίτη, δεν είναι αναγκαία μόνο για λόγους συμβολισμού. Ότι, αντίθετα, είναι επιβεβλημένη, τόσο για την προστασία των παραγόντων της δίκης, όσο και για να μην εκλείψει η μνήμη των εγκλημάτων για τα οποία διώκεται η Χρυσή Αυγή. 

Η δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης είναι ένα γεγονός με διεθνή σημασία – και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική κοινωνία, τα κινήματα και την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, ειδικότερα, οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των παραγόντων της δίκης και τη δημοσιότητα της ακροαματικής διαδικασίας, και πιο συγκεκριμένα, να εγγυηθεί τη δημοσιογραφική της κάλυψη και να επισπεύσει τη μεταφορά της σε καταλληλότερη αίθουσα, χωρίς περαιτέρω αναβολή. Επιπλέον, η κυβέρνηση οφείλει να διαψεύδει τον ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής ότι αποτελεί απλώς ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα.

Η δίκη μιας νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης με ρατσιστικό κίνητρο είναι υπόθεση όλων μας – κι αυτό πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη. Σήμερα που η αποδόμηση της κυβέρνησης επιχειρείται με μέσα από το πολιτικό οπλοστάσιο της Ακροδεξιάς, και που παντού στην Ευρώπη, ακροδεξιά κόμματα υποδύονται τις δυνάμεις του “Κέντρου”, θέλοντας να αξιοποιήσουν την αντικοινωνική πολιτική της λιτότητας ως ευκαιρία εξόδου από το πολιτικό περιθώριο, τα δημοκρατικά αντιφασιστικά αντανακλαστικά είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Η αφίσα - κάλεσμα στην αντιφασιστική συγκέντρωση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)