to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 28.11.2016

Κοινωνία

Δικαίωση για τον Ουαλίντ Ταλέμπ, στη φυλακή οι βασανιστές του - Οριστική απόφαση του Εφετείου

Το πενταμελές εφετείο Πειραιά επικύρωσε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση και τις ποινές για την πολύκροτη υπόθεση του βασανισμού του Αιγύπτιου Ουαλίντ Ταλέμπ, ο οποίος το 2012 είχε βρεθεί λιπόθυμος και δεμένος με μια σπασμένη μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό, στη Σαλαμίνα. Στο άκουσμα των νέων ποινών οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενοχλημένοι, καθώς πίστευαν ότι οι ποινές τους θα μειώνονταν.


Ένοχους έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, και τους 4 κατηγορούμενους για την υπόθεση βασανισμού του Αιγύπτιου εργάτη, Ουαλίντ Τάλεμπ. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκιση 13 ετών κατά συγχώνευση, στο πρώην αφεντικό του Ουαλίντ και ιδιοκτήτη φούρνου στη Σαλαμίνα Γιώργο Σγούρδα, 5 ετών με αναστολή στον γιο του Σταμάτη Σγούρδα, 10 ετών στον Γιώργο Ζαχαριάδη, και 9 ετών στον Φρέντερικ Ζότο (οι δύο  τελευταίοι ήταν συνεργοί του Γ. Σγούρδα). 

Στην φυλακή οδηγούνται πλέον οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους για τα βασανιστήρια στον Αιγύπτιο εργάτη Ουαλίντ, τον Νοέμβριο του 2012, στη Σαλαμίνα. Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η δίκη στο Εφετείο Πειραιά και ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, έπειτα από διαδικασίες που διήρκησαν σχεδόν οχτώ ώρες.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ποινή για τον βασικό κατηγορούμενο και πρώην εργοδότη του θύματος, παραμένει στα 13 χρόνια και 2 μήνες, οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί, που θα οδηγηθούν στη φυλακή πλέον, καταδικάστηκαν σε 10 και 9 χρόνια αντίστοιχα, ενώ για τον γιο του βασικού κατηγορουμένου, επιβλήθηκε ποινή 5 ετών με αναστολή.

Οι ποινές ουσιαστικά ήταν οι ίδιες με τις πρωτόδικες, με μόνη διαφοροποίηση αυτή του δεύτερου εκ των συνεργών, του οποίου η ποινή μειώθηκε κατά έναν χρόνο. Η ολοκλήρωση της δίκης σε δεύτερο βαθμό, ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, όταν τον Νοέμβριο του 2012 ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Ταλέμπ είχε βρεθεί λιπόθυμος και δεμένος με μια σπασμένη μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό, στη Σαλαμίνα. Ο άτυχος εργάτης, μετανάστης χωρίς χαρτιά, είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού, αφού είχε απαχθεί και βασανιστεί άγρια από το αφεντικό του και τους φίλους του.

Έτσι μετά απ' αυτήν την απόφαση του δικαστηρίου, την επικύρωση ουσιαστικά της πρωτόδικης απόφασης, στην φυλακή οδηγούνται δυο ακόμα άτομα, οι συνεργοί του Γ. Σγούρδα, Ζαχαριάδης και Φ. Ζότο, οι οποίοι δεν είχαν φυλακιστεί μέχρι τώρα, λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης.

Και οι τέσσερις καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της αρπαγής και της ληστείας, ενώ στον γιο του βασικού κατηγορουμένου έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση στο Εφετείο Πειραιά, κατέθεσαν οι τρεις κατηγορούμενοι, πραγματοποιήθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και λίγο μετά τις τρεις, η Έδρα αποσύρθηκε για να αποφασίσει για τις ποινές. Στο άκουσμα των νέων ποινών οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενοχλημένοι, καθώς πίστευαν ότι οι ποινές τους θα μειώνονταν.

Αντιθέτως, ικανοποιημένοι δήλωσαν, τόσο ο Ουαλίντ Ταλέμπ, όσο και ο συνήγορός του Βασίλης Παπαστεργίου, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, μετά το τέλος της διαδικασίας: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη για ό,τι έγινε και οι ποινές είναι αντίστοιχες της βαρύτητας της πράξης».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

**********

(Από twitter)

Ποινές: Γ. Σγούρδας 13 χρόνια κάθειρξη, Γ. Ζαχαριάδης 10 χρόνια κάθειρξη, Φ. Ζότο 9 χρόνια κάθειρξη και Στ. Σγούρδας 5 χρόνια φυλάκιση. Για τον Σταμάτη Σγούρδα η ποινή είναι με αναστολή για 5 έτη, απαγόρευση εξόδου από την χώρα κ.λπ.

Ο δικηγόρος τους υποβάλλει αίτημα για μείωση των ποινών. Η εισαγγελέας απορρίπτει το αίτημα.

Απορρίπτεται το αίτημα για μείωση των ποινών κατά πλειοψηφία.

 Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις έδωσαν εκ νέου καταθέσεις εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ απολογήθηκε και ο βασικός κατηγορούμενος και πρώην εργοδότης του Ταλέμπ.

Αντιρατσιστικές οργανώσεις και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία όσων βασάνισαν με απάνθρωπο τρόπο τον Ουαλίντ Ταλέμπ.

Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη σε πρώτο βαθμό οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τα κακουργήματα της αρπαγής, της ληστείας και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης, με τον βασικό κατηγορούμενο να καταδικάζεται σε δεκατρία χρόνια και 2 μήνες χωρίς αναστολή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)