to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 07.11.2014

Κοινωνία

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των 65 εξεγερμένων μεταναστών της Αμυγδαλέζας

Με βαριές κατηγορίες, «κακουργηματικού» χαρακτήρα, προσάγει ενώπιον των δικαστών το ελληνικό κράτος 65 από τους μετανάστες που εξεγέρθηκαν τον Αύγουστο του 2013. Τότε, που μέσα στα κοντέινερ-φούρνους έμαθαν πως η κράτησή τους μπορεί να παραταθεί έως και 18 μήνες. Τότε, που η οργή τους ξεχείλισε και οι σύγχρονοι κολασμένοι εξεγέρθηκαν για την αξιοπρέπειά τους και αντιμετώπισαν την απροσχημάτιστη βία των ΜΑΤ


Συνεχίζεται σήμερα από τις 9.00π.μ. στο Β’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στην Αίθουσα 1,  η  δίκη των 65 μεταναστών της Αμυγδαλέζας.  Οι μετανάστες  κατηγορούνται μεταξύ άλλων για «στάση με επιχείρηση βίαιης απόδρασης, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή στην οποία συμμετείχαν περισσότερα των δυο ατόμων». 

Η δίκη - Ημέρα πρώτη (από το ρεπορτάζ της Ειρήνης Προμπονά στο Κόκκινο):

Σήμερα 3 Νοεμβρίου, 65 μετανάστες συνολικά κατηγορούνται για τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς. Άλλοι γιατί τα υποκίνησαν, σύμφωνα με τις κατηγορίες, άλλοι γιατί απέδρασαν και συνελήφθησαν μετά.

Η ειδικά διαμορφωμένη κλούβα έφτασε στο έξω από το Β’ΜΟΔ στις 10:50…σιδεροδέσμιοι οδηγήθηκαν ανάμεσα απο διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΜΑΤ στην αίθουσα οι κρατούμενοι ενώ η συγκέντρωση αλληλεγγύης που είχε ξεκινήσει απο της 9 το πρωί στην Δέγλερη απο φορείς, κόμματα και συλλογικότητες διαδήλωνε την αλληλεγγύη της όσους μετανάστες, στους πρόσφυγες.

Αν μη τι άλλο έμοιαζε τραγική ειρωνεία να βλέπεις κρεμασμένα τα πανό της αλληλεγγύης απέναντι απο την είσοδο των Δικαστηρίων, στα «Προσφυγικά» για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους που αφορούν την προσφυγιά, των Ελλήνων, αυτή τη φορά, ανά τον κόσμο.

Το κατηγορητήριο βαρύ. Το πινάκιο έγραφε δίπλα στα ονόματα των μεταναστών «στάση με επιχείρηση βίαιης απόδρασης, της επίθεσης κατά προσώπων στα οποία έχει ανατεθεί η φύλαξή τους και βιαιοπραγία κατά προσώπων αυτών.

Κατηγορούνται ακόμη για επικίνδυνη σωματική βλάβη απο κοινού και κατά συρροή στην οποία συμμετείχαν περισσότερα των δυο ατόμων».

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 11:30 με την κλήση των μαρτύρων και των δυο πλευρών , διεκόπη, ξεκίνησε ξανά στις 12 με την παρουσίαση των ενόρκων και την ανάγνωση των κατηγοριών απο την Εισαγγελέα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης –πολλοί στον αριθμό- κατέθεσαν ενστάσεις για τις απολογίες των κατηγορουμένων μετά τα γεγονότα στην Αμυγδαλέζα και το πως πάρθηκαν αυτές. Με διορισμένο διερμηνέα και χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να ξέρουν τι ακριβώς αντιμετωπίζουν.

Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις και προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων με πολύ λίγο κόσμο ως ακροατήριο και την δικαιολογία πως είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι, οι συνοδοί, οι διερμηνείς κ.ο.κ.

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης βρίσκονται η Βασιλίκή Κατριβάνου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ κ.α

Σήμερα κατέθεσαν δυο γυναίκες αστυνομικοί που εκείνο το βράδυ είχαν υπηρεσία στο Κέντρο κράτησης.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως τις συνθήκες του τραυματισμού των αστυνομικών με χαλίκια -¨σε μέγεθος φουντουκιού» όπως είπε χαρακτηριστικά η μια μάρτυς που πέταγαν οι μετανάστες απο μια απόσταση « 50, 20, 4 μέτρων» και πάνω απ’ τα συρματοπλέγματα προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές φθορές με αυτά.

Η δίκη διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί στην Αίθουσα 1 του Β’ ΜΟΔ Αθηνών.

Αναλυτικά το ιστορικό από το πρόσφατο δημοσίευμα του left.gr σχετικά με τη δίκη:

Χίλιοι εφτακόσιοι; Δύο χιλιάδες; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσοι μετανάστες και πρόσφυγες, άνθρωποι που διωγμένοι από την ανάγκη και τον πόλεμο, «φιλοξενούνταν» τον Αύγουστο του 2013 στο «Κέντρο Προαναχωρησιακής Κράτησης» της Αμυγδαλέζας, ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης ανθρώπων, μέσα σε πλαστικά κοντέινερ που έβραζαν από τη ζέστη, με άθλιες συνθήκες υγιεινής, με εκατοντάδες κρούσματα ψώρας, με περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομεία, με έλλειψη επικοιννωίας με τον έξω κόσμο.

Embedded image permalink

Χωρίς άλλο σχόλιο.

Τότε, τον Αύγουστο του 2013, οι κρατούμενοι - για το «αδίκημα» της «παράνομης εισόδου» στη χώρα - μετανάστες μαθαίνουν πως αυτή η απάνθρωπη κράτησή τους μπορεί να παραταθεί από τους (ήδη αφόρητους) 12 μήνες στους 18! Και η οργή ξεσπάει, η εξέγερση ανάβει και κατόπιν ξεσπάει, υπό τις φωνές των «τρομοκρατημένων» εκφωνητών των ΜΜΕ, η άγρια αστυνομική καταστολή με τα ΜΑΤ να χτυπούν και να τραυματίζουν δεκάδες ανθρώπους, αφού πρώτα τους έπνιξαν στα δακρυγόνα.
 

Ενδεικτικά, η είδηση όπως μεταδόθηκε από το δελτία ειδήσεων του Mega 

"Εσύ θα ζούσες 18 μήνες εκεί;"

H εκδικητική μανία του κράτους, όμως, δεν εξαντλήθηκε εκεί: 65 από τους εξεγερμένους για την αξιοπρέπειά τους ανθρώπους αυτούς, φορτώνονται με βαριές κατηγορίες, «κακουρηγματικού χαρακτήρα» και σήμερα, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, δικάζονται με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες,  «για να σταλεί το μήνυμα της τιμωρίας για την εξέγερση της απελπισίας, αλλά και για τον παραδειγματισμό κάθε άλλου απελπισμένου, θυμίζοντας  και επικυρώνοντας προς κάθε κατεύθυνση το δόγμα της μηδενικής ανοχής και της πολιτικής του "βίου αβίωτου"», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα καλέσματα αλληλεγγύης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)