to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 01.11.2016

Πολιτική

Συνεχίζεται το «μπαλάκι» ανάμεσα στο liberal.gr και τη ΝΔ - «Ντροπή!» η απάντηση της ΓΓΕΕ σε νέο κίτρινο δημοσίευμα

«Το μπαλάκι ανάμεσα στο liberal.gr και τη ΝΔ είναι πια γνωστή πρακτική: το liberal.gr δημοσιεύει τάχα ανώνυμες αποκλειστικές πληροφορίες, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια του κιτρινισμού και της δεξιάς προπαγάνδας, στις οποίες η ΝΔ σπεύδει να απαντήσει, τάχα κι αυτή ευαισθητοποιημένη», απαντάει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε ανακοίνωση της ΝΔ που βασίστηκε σε νέο «αποκλειστικό» δημοσίευμα της γνωστής κίτρινης και ακραίας νεοφιλελεύθερης ιστοσελίδας


«Το μπαλάκι ανάμεσα στο liberal.gr και τη ΝΔ είναι πια γνωστή πρακτική: το liberal.gr δημοσιεύει τάχα ανώνυμες αποκλειστικές πληροφορίες, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια του κιτρινισμού και της δεξιάς προπαγάνδας, στις οποίες η ΝΔ σπεύδει να απαντήσει, τάχα κι αυτή ευαισθητοποιημένη», σχολιάζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με αφορμή σημερινή ανακοίνωση της Πειραιώς που βασίστηκε σε δημοσίευμα της εν λόγω ιστοσελίδας (αναλυτικά παρακάτω).

«Γιατί άραγε δεν ευαισθητοποιήθηκε ποτέ όταν η ΝΔ συστηματικά απαξίωνε τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία αντί να λειτουργεί ως μέσο άσκησης επικοινωνιακής διπλωματίας είχε υποβαθμιστεί σε κυβερνητική μονταζιέρα;», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΓΓΕΕ και καταλήγει:

 

«Συμφωνούμε: Ντροπή! Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διοργάνωσε με επιτυχία τον μοναδικό διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες που έγινε ποτέ στη χώρα μας. Αυτό μάλλον ενοχλεί».

 

Η ανακοίνωση της ΝΔ που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της Γ.Γ.Ε.Ε.:

«Η σημερινή αποκάλυψη της ιστοσελίδας "liberal" αποδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: "Ο κ. Κρέτσος, βαρύτατα εκτεθειμένος από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού - φιάσκου για τις τηλεοπτικές άδειες, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να συκοφαντεί στα διεθνή ΜΜΕ την αντιπολίτευση και τη Δικαιοσύνη της χώρας μας. Ο πανικός και η κατρακύλα της κυβέρνησης Τσίπρα - Παππά και του κ. Κρέτσου δεν έχουν τέλος. Ντροπή».

Το δημοσίευμα του liberal.gr:

Φαίνεται ότι η περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, την οδηγεί σε πρωτοφανείς ενέργειες που δυστυχώς πλήττουν το όποιο κύρος έχει απομείνει ακόμα στη χώρα μας.

Το liberal αποκαλύπτει σήμερα email που εστάλη από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του κ. Λευτέρη Κρέτσου με το οποίο καλούνται τα γραφεία Tύπου των πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό «να αξιοποιήσουν» άρθρο του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης με το οποίο καθυβρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά και η δικαιοσύνη της χώρας.

Συγκεκριμένα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εστάλη από την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού της ΓΓ Ενημέρωσης Κατερίνα Λάμπρου, email προς όλες τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό με εντολή προβολής στα ΜΜΕ του εξωτερικού του Άρθρου του Λ. Κρέτσου σε εφημερίδα των Αθηνών με τίτλο «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Στο email η υφισταμένη του κ. Κρέτσου παροτρύνει τους δικούς της υφισταμένους να «αξιοποιήσουν» το άρθρο Κρέτσου, δηλαδή επί της ουσίας να το προωθήσουν στα ΜΜΕ της χώρας όπου υπηρετούν, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι το «Γραφείο Τύπου της χώρας μας στο Παρίσι, έχει ήδη μεταφράσει το κείμενο Κρέτσου στη γαλλική γλώσσα»!

Τι αφορά όμως το άρθρο Κρέτσου; Δεν πρόκειται για ένα απλό κείμενο αλλά για μια οξύτατη επίθεσή του στους θεσμούς της πατρίδας του, κυρίως στην αντιπολίτευση και τη δικαιοσύνη. Στο άρθρο του κ. Κρέτσου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πολιτικοί βραχίονες των διαπλεκόμενων συμφερόντων», «το κράτος, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος των επιδιώξεων και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της ηγεσίας της Ν.Δ.» ενώ επαναλαμβάνει την γνωστή του άποψη για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «Οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών». Στο άρθρο αφήνονται τέλος υπονοούμενα ακόμα και για την ηθική των δικαστών του ΣτΕ, αφού αναφέρεται με δηκτικό τρόπο ότι «μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων»...

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η ενέργεια αυτή της Γ.Γ. Τύπου είναι πρωτοφανής! Και είναι πρωτοφανής γιατί δια της ιεραρχίας, η Γραμματεία εμπλέκει τις δημόσιες υπηρεσίες σε ένα χαμηλού επιπέδου μικροπολιτικό παιχνίδι, επιβάλλοντας στα γραφεία Τύπου της χώρας (και όχι του ΣΥΡΙΖΑ) στο εξωτερικό, την συκοφάντηση θεσμών και κομμάτων στα ΜΜΕ όπου έχουν εκ της θέσεώς τους επιρροή!

Η ευθύνη για την επιλογή αυτή δεν θα πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά την αποστολέα του email. Προφανώς, εντολές του προϊσταμένου της Γραμματέα εκτελούσε. Άλλωστε, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην οποία προΐσταται ως γραμματέας ο κ. Κρέτσος και ως υπουργός ο κ. Νίκος Παππάς, έχει (μεταξύ άλλων) εκ του Νόμου την αρμοδιότητα προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό. Το περιεχόμενο και η επιλογή των θεμάτων που προβάλλονται είναι δική τους αρμοδιότητα. Όχι αποκλειστικά της συγκεκριμένης ή της όποιας διευθύντριας.

Την προηγούμενη περίοδο, κατά την θητεία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε, πολιτικός προϊστάμενος είχε διανοηθεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό της Γραμματείας Τύπου, που χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους, για να προβάλλει τον εαυτό του.

Πολύ περισσότερο, δεν είχε διανοηθεί να χρησιμοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες για να κατασυκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους θεσμούς της πατρίδας του. Αντίθετα, τόσο οι προϊστάμενοι πολιτικοί, όσο και οι διπλωματικές αρχές είχαν σεβαστεί τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι ακόλουθοι Τύπου.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι η γραμματεία Ε.Ε. διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη, τα οποία στελεχώνουν τα γραφεία Τύπου των Ελληνικών πρεσβειών στο Εξωτερικό και αμείβονται για να προβάλλουν την χώρα μας στην χώρα όπου υπηρετούν.

Η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση ανά περιόδους κρίνει σε ποιες χώρες οφείλει να επενδύσει χρήματα και να δημιουργήσει γραφείο Τύπου, είτε για να λαμβάνει άμεση ενημέρωση για τις εκεί εξελίξεις, είτε για να προβάλλει τις δραστηριότητες της πατρίδας, τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τα στελέχη αυτά των γραφείων Τύπου, έχουν ιδιαίτερη κατάρτιση, είναι πολύγλωσσα και δικαίως θεωρούνται η «αφρόκρεμα» των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Υποχρέωσή τους είναι να δημιουργούν ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα ΜΜΕ των χωρών όπου υπηρετούν έχοντας έναν και μόνον σκοπό: Να προβάλλουν την πατρίδα τους! Με επιτυχία άλλωστε το πέτυχαν πολλές φορές στο παρελθόν, συντονίζοντας με απόλυτη επιτυχία πρότζεκτ παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως των Ολυμπιακών Αγώνων, των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., ή της προσφυγικής κρίσης.

Όμως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης από τον κ. Λευτέρη Κρέτσο, οι προτεραιότητες της επικοινωνιακής στρατηγικής της χώρας φαίνεται να έχουν αλλάξει, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα έγγραφα που παραθέτουμε.

Το τελευταίο όμως διάστημα η Γενική Γραμματεία έχει επιδοθεί αποκλειστικά σε έναν αγώνα υποστήριξης των αμφιλεγόμενων πολιτικών πρωτοβουλιών των κ.κ. Κρέτσου και Παππά. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα περίφημα σημειώματα των πρεσβειών (που αποκάλυψε το liberal) για το καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ σε χώρες του εξωτερικού, τα οποία υποκαταστάθηκαν τελικά από την βολική για την κυβέρνηση μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας;

Πριν λίγες ημέρες, η στήλη αυτή ανέδειξε επίσης, τα email επικοινωνίας της πρεσβείας μας στην Άγκυρα με τους κ.κ. Παππά και Κρέτσο, για τις περίφημες «δηλώσεις» Ερντογάν, όπου αποδεικνύετο ότι οι υπηρεσίες της Γ.Γ. Ενημέρωσης των κ.κ. Παππά και Κρέτσου ήταν εκείνες που παραλίγο να μας οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις με την Τουρκία. Η στήλη είχε επίσης αποκαλύψει ότι στην Γ.Γ. Επικοινωνίας, είχαν μάλιστα αντικαταστήσει το πρωτοκολλημένο έγγραφό της γκάφας με άλλο, διορθωμένο, αλλά με τον ίδιο όμως αριθμό πρωτοκόλλου.

Η απάντηση του κ. Κρέτσου στο αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα ήταν να επιβεβαιώσει επί της ουσίας τις αναφορές μας, «διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ» για να βρει ποιος εκ των στελεχών της Γ.Γ. Ενημέρωσης είχε πρόσβαση στα (αδιαβάθμητα) πρωτοκολλημένα έγγραφα της υπηρεσίας του.

Πολλοί πλέον θεωρούν ως βαρίδι για την κυβέρνηση το δίδυμο Κρέτσου- Παππά, ποντάροντας στην «αναδόμησή» του στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Γιατί μεταξύ μας, δεν είναι και λίγο μέσα σε λίγους μήνες να καταφέρεις να βάλεις απέναντί σου το σύνολο των επιχειρηματιών και εργαζομένων του Τύπου, μέρος των στελεχών του κόμματός σου και κυρίως τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, κάνοντας επί της ουσίας μια (θορυβώδη) τρύπα στο νερό...

Οι προσεχείς ώρες θα δείξουν αν αυτοί που το πιστεύουν, θα επιβεβαιωθούν!

Ακολουθεί το επίμαχο email της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού της Γ.Γ. Επικοινωνίας προς όλα τα Γραφεία Τύπου της Χώρας μας στο Εξωτερικό:

From: Katerina Lamprou [mailto:[email protected]
Sent: Friday, October 28, 2016 8:32 PM
To: GTE ANKARA; GTE BEIJING; GTE BEOGRAD; GTE BERLIN; GTE BRUXELLES; GTE CAIRO; GTE GENF; GTE ISTANBUL; GTE LISBON; GTE LONDON; GTE LUXEMBURG; GTE MADRID; GTE MOSCOW; GTE NEW YORK; GTE NICOSIA; GTE PARIS; GTE ROME; GTE SKOPJE; GTE SOFIA; GTE STOCKHOLM 2; GTE STRASBURG; GTE TEL AVIV; GTE TIRANA; GTE WASHINGTON 2; GTE WASHINGTON, EFTHYMIOS ARAVANTINOS; GTE WIEN
Cc: Λευτέρης Κρέτσος; ΔΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ; [email protected]; GGEE Twitter; Thomas Thomopoulos
Subject: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Άρθρο Λ.Κρέτσου στην Εφημερίδα των Συντακτών

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)