to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 14.08.2022

Πολιτική

Μαρτύριο διαρκείας για τους πρόσφυγες στον Έβρο: Δεν είδε, δεν ξέρει η ΕΛΑΣ - Επίθεση ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζεται το μαρτύριο των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι από Ελλάδα και Τουρκία σε νησίδα του Έβρου - Οι τραγικοί γονείς έθαψαν τελικά το άψυχο σώμα της 5χρονης που απεβίωσε από δάγκωμα σκορπιού - Η ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή της ισχυρίζεται πως «έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία» και επιμένει πως η νησίδα είναι εκτός ελληνικής επικράτειας - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Απαιτούμε πλήρη, αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς - Συνεχείς εκκλήσεις από κόμματα και οργανώσεις για τη διάσωση των προσφύγων


Στο θέμα της δραματικής υπόθεσης των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου επανήλθε το Αρχηγείο της ελληνικής Αστυνομίας το μεσημέρι της Κυριακής, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ζητούν να δοθεί λύση στο ανθρωπιστικό δράμα, δίνοντας «διευκρινίσεις» για τις ενέργειές της.

Η αστυνομία λέει ότι έκανε «αλλεπάλληλες έρευνες, και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία», διατηρεί τη θέση της, επικαλούμενη «αρμόδιες υπηρεσίες» του στρατού, ότι η νησίδα είναι «εκτός της ελληνικής επικράτειας» και σημειώνει ότι έχει ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές.

Άμεση επέμβαση για να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο των προσφύγων έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, η Ρ. Σβίγκου και ο Ν. Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΜέΡΑ25 και πλήθος οργανώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται ως «υπηρεσιακή υπόθεση» ένα τόσο σοβαρό γεγονός, ενώ η κυβέρνηση - διά του υπουργείο ΠροΠο - επιλέγει να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ,  πετώντας ξανά την μπάλα στην κερκίδα - διαβάστε αναλυτικά παρακάτω.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Απαιτούμε πλήρη, αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς

Για απάθεια και απροθυμία της κυβέρνησης να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο για ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα που εκτυλίχθηκε στα σύνορα της Ελλάδας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μετά την παραπάνω ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Δεν γίνεται ένα τόσο κρίσιμο θέμα να αντιμετωπίζεται ως μια υπηρεσιακή υπόθεση».

«Το τραγικό περιστατικό με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, όπου σκοτώθηκε ένα παιδί και κινδύνευσαν ζωές, ανέδειξε την απάθεια και απροθυμία της κυβέρνησης να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο για ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα που εκτυλίχθηκε στα σύνορα της Ελλάδας», σημειώνει συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επισημαίνει:

«Μετά από πολλές πιέσεις και με καθυστέρηση τριών ημερών, ανακοίνωση της ΕΛΑΣ κάνει λόγο για περιστατικό σε τουρκικό έδαφοςΤώρα, η ΕΛ.ΑΣ ενημερώνει μεν ότι "δεν εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία" στην εν λόγω νησίδα, αλλά και ότι "προέβη σε δύο ενημερώσεις στις Αρχές της Τουρκίας" - άγνωστο για ποιο θέμα, αφού σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση δεν υπήρχε ανθρώπινη παρουσία. Καμία επαφή σε πολιτικό επίπεδο και καμία κινητοποίηση της ΕΕ δεν υπήρξε.

Απαιτούμε πλήρη, αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν γίνεται ένα τόσο κρίσιμο θέμα να αντιμετωπίζεται ως μια υπηρεσιακή υπόθεση.

Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι μέρος του ρόλου της ως χώρας-φύλακα της Ευρώπης-φρούριο είναι να καθησυχάζει τους εταίρους της ότι αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες της τελευταίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως και ότι αρνείται να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και όταν διακυβεύονται ζωές παιδιών».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση μέσω υπ. ΠροΠΟ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση στα πάντα, κατέχεται από ακραίο αντικυβερνητικό μένος και επιδίδεται σε προπαγάνδα σε βάρος της ίδιας της πατρίδας μας με ψέματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρώντας να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις έρευνες για τον εντοπισμό μεταναστών σε νησίδα του Έβρου.  

 Και συνεχίζει: «Μιλούν για "απάθεια" και "απροθυμία", υιοθετούν άκριτα κατηγορίες για "άρνηση κινητοποίησης", εφευρίσκουν ακόμη και δήθεν αντιφάσεις, δεν διστάζουν να περιγράφουν την Ελλάδα ως "χώρα-φύλακα" της "Ευρώπης-φρούριο"! Αυτή είναι η γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για την πατρίδα μας. Αυτή είναι η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Ελληνική Αστυνομία».   «Το πλέον εξοργιστικό», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου «είναι να εγκαλούνται οι αστυνομικοί μας (σ.σ.:!!), που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. Γυναίκες και άντρες της ΕΛΑΣ που κινδυνεύουν καθημερινά για να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με αδίστακτους δουλεμπόρους. Είναι αδιανόητο να κατηγορούν την Ελλάδα, τοποθετούμενοι υπέρ εκείνων που δεν διστάζουν να εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους. Αυτές τις τακτικές υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στην πατρίδα μας, ενάντια στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ντροπή του». Και καταλήγει : «Και όλα αυτά ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε και έλαβε πλήρη ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ας μιλάνε μεταξύ τους στον ΣΥΡΙΖΑ».

Έθαψαν το 5χρονο κορίτσι

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, με βάση προηγούμενες πληροφορίες από τους πρόσφυγες, εκείνοι έθαψαν τελικά στη νησίδα το άψυχο κορμί της πεντάχρονης Μαρίας, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από δάγκωμα σκορπιού το βράδυ της Δευτέρας, αφού τις προηγούμενες μέρες οι γονείς της προσπαθούσαν να το συντηρήσουν στα κρύα νερά του ποταμού.

Ρ. Σβίγκου: Ο Μηταράκης να επικοινωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές και την τουρκική πλευρά ώστε να βρεθεί άμεσα λύση

«Ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρήκε τραγικό θάνατο και παραμένει, εδώ και μέρες, άταφο σε μια νησίδα του Έβρου, μαζί με εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Μετά από πιέσεις 3 ημερών η ΕΛΑΣ δήλωσε ότι η νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης», τονίζει η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

Στη σχετική ανάρτησή της στον στο Facebook η Ρ. Σβίγκου προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό αρχαίας τραγωδίας στα σύνορά μας με την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής χωρίς καμία κινητοποίηση, ενώ κι άλλες ζωές κινδυνεύουν». Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ.Μηταράκης αντί να περιορίζεται σε σχόλια στο Twitter οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τις ευρωπαικές αρχές και την τουρκική πλευρά ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό ζητά ο ΟΗΕ, αυτό απαιτεί ο πολιτισμός μας».

Νίκος Φίλης: Να σταματήσει τώρα η βαρβαρότητα

Nα σταματήσει τώρα το έγκλημα στον Έβρο, όπου πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού και καμιά χώρα δεν τους βοηθά, ζητά κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

«Άναυδη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα στον Έβρο. Με το νεκρό εδώ και μέρες κοριτσάκι να διατηρείται στο νερό από τους γονείς του, με το άλλο παιδί που κινδυνεύει κι αυτό από τσίμπημα σκορπιού και με δεκάδες πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι σε μια νησίδα, τονίζει ο Νίκος Φίλης και προσθέτει:

Μπροστά σε αυτή την τραγωδία και μάλιστα παραμονή μιας μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, κανείς απλός άνθρωπος δεν μένει ασυγκίνητος ή αμέτοχος. Οι ηγεσίες όμως και στις δύο πλευρές των συνόρων, ανάλγητες, κατώτερες των περιστάσεων, «ευχαρίστως» παραχωρούν η μία στην άλλη την «ιδιοκτησία» της νησίδας, που σε άλλη περίπτωση ίσως αποτελούσε αιτία εθνικιστικών πολεμοκάπηλων αντιπαραθέσεων. Πρόκειται για αληθινή βαρβαρότητα.

Την καταδικάζω, όπως πιστεύω κάθε πολιτισμένος άνθρωπος. Η παραπαίουσα κυβέρνηση κάνει ότι κοιτάει αλλού. Καλώ τον πρωθυπουργό να δώσει αμέσως, όπως οφείλει, την πρέπουσα λύση. Ο Δεκαπενταύγουστος δεν πρέπει να κηλιδωθεί από το συνεχιζόμενο έγκλημα στον Έβρο».

«Η αγριότητα της εικόνας ενός νεκρού κοριτσιού, προσφυγόπουλου, από τσίμπημα σκορπιού σε νησίδα του Έβρου έχει παγώσει την κοινή γνώμη αλλά αφήνει ασυγκίνητη την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση», σημειώνει ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Αυλωνίτης.

«Μια πολιτική μπορεί να είναι δεξιά η αριστερή, οικονομική ή κοινωνική, σωστή ή λάθος, οτιδήποτε. Ένα όριο είναι όμως ανυπέρβλητο: Ο ανθρωπισμός. Οι διεθνείς Συμβάσεις, το ελληνικό και τα άλλα Συντάγματα, ένας πολιτισμός που χρειάστηκε χιλιετίες για χτιστεί, όλα αυτά επιβάλλουν το σεβασμό της αξίας της ανθρώπινης ζωής», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και επισημαίνει: «Ένα κορίτσι 5 ετών πέθανε στον Έβρο πριν από 4 μέρες, από τσίμπημα σκορπιού και παραμένει άταφο, ενώ η 9χρονη αδελφή του, που δέχθηκε επίσης τσίμπημα, κινδυνεύει και χρειάζεται άμεσα βοήθεια».

ΜέΡΑ25: Η ακροδεξιά κατρακύλα του κράτους του κ. Μητσοτάκη αναδεικνύεται στον Έβρο

«Εδώ και μία εβδομάδα 40 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 15 παιδιά, παραμένουν εγκαταλειμμένοι σε μια νησίδα στον Έβρο χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή και την αναγκαία για φροντίδα», σημειώνει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Παρά το γεγονός ότι με 4 διαφορετικές αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα διατάζοντας τις Ελληνικές Αρχές να σταματήσουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις και να τους παράσχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια (νερό, φαγητό, ιατρική φροντίδα κλπ), μέχρι και σήμερα οι Ελληνικές Αρχές δεν έχουν προχωρήσει στη διάσωση των προσφύγων και δεν συμμορφώνονται στις σχετικές αποφάσεις, παρανομώντας και παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό, διεθνές και ακόμα και ελληνικό δίκαιο. Την ίδια στιγμή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί την χώρα μας να πράξει τα δέοντα και εισπράττει τις γελοίες απαντήσεις του φερόμενου ως Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, του ανεκδιήγητου, κ. Μηταράκη. Κι όλα αυτά, ενώ ένα κοριτσάκι 5 ετών πέθανε αβοήθητο στη νησίδα από τσίμπημα σκορπιού και η μητέρα του προσπαθεί να διατηρήσει το σώμα του για να ταφεί.

Αυτή είναι η ακροδεξιά κατρακύλα του κράτους του κ. Μητσοτάκη, όπου αν μια λωρίδα γης τη διεκδικεί η Τουρκία, πάμε υποτίθεται μέχρι και σε πόλεμο, αλλά τη "χαρίζουμε" απλόχερα, γενναιόδωρα και μονομερώς, αν πάνω της υπάρχουν πρόσφυγες-ικέτες, που χρειάζονται διάσωση, τους οποίους αφήνουμε κυριολεκτικά στο έλεος τους. Είναι ντροπή, η οποία μεγεθύνεται στο επίπεδο της Ύβρεως αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος Πρωθυπουργός αναβαπτίζει κατά το δοκούν τους πρόσφυγες σε "εθνική απειλή" και "εισβολείς" προκειμένου να δικαιολογήσει το κουρέλιασμα της Δημοκρατίας από τα "κατορθώματά" του με την ΕΥΠ. Όχι στο όνομά μας κ. Μητσοτάκη. Απαλλάξτε τη χώρα από την Συνεχή Ύβρη που αποτελεί η κυβέρνησή σας».

Γ. Χρηστίδης (Spiegel): Το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με διμερείς επαφές

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα - κι ενώ το θέμα έχει πάρει ήδη διεθνείς διαστάσεις με εκτενή δημοσιεύματα σε πολλά ξένα ΜΜΕ - επισημαίνει πως «ελληνικές πηγές με άμεση γνώση των αστυνομικών επιχειρήσεων, μου λένε ότι υπάρχουν τρόποι να λυθεί αυτό το θέμα μέσω διμερών επικοινωνιών και καναλιών, όπως συνέβη στο παρελθόν. Προφανώς η Ελλάδα και η Τουρκία δεν ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτή την επιλογή».

Διαβάστε ακόμη:

Ο πατέρας μου πλάι στο άψυχο κορμί ενός πεντάχρονου κοριτσιού στον Έβρο - άρθρο του Στρ. Μπαλάσκα

«Απαράδεκτο η χώρα να παρακολουθεί ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους στα σύνορα» σημείωνε και σε ανακοίνωσή του το Σάββατο 12/8 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

tags: 'Εβρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)