to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 05.11.2019

Διεθνή

Συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ: «Μπορούν να μας ρίξουν ό,τι θέλουν. Δεν πάμε πουθενά»

Οι αρχές του Ιράκ μπλόκαραν ξανά τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη την πρόσβαση στο ίντερνετ στη Βαγδάτη και στο νότιο τμήμα της χώρας όπου συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας, μετά τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν χθες στην πρωτεύουσα, κυρίως γύρω από κυβερνητικά κτίρια.


Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση NetBlocks που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, «η νέα αυτή διακοπή είναι ο χειρότερος περιορισμός στις τηλεπικοινωνίες που έχει επιβάλει η ιρακινή κυβέρνηση από την έναρξη των διαδηλώσεων» την 1η Οκτωβρίου.

Η χθεσινή ημέρα στο Ιράκ σημαδεύτηκε από πολλά βίαια επεισόδια.

Αρχικά στη σιιτική πόλη Κερμπάλα τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πυρπολήσουν το προξενείο του Ιράν.

Στη συνέχεια συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο της Βαγδάτη μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης που έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών για πρώτη φορά από τις 24 Οκτωβρίου. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν ως αργά το βράδυ, κυρίως στις γέφυρες που οδηγούν στην πρεσβεία του Ιράν, την έδρα της κυβέρνησης και τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την 1η Οκτωβρίου περίπου 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως διαδηλωτές, σύμφωνα με απολογισμό του AFP καθώς οι αρχές έχουν σταματήσει να ενημερώνουν επισήμως για τον αριθμό των θυμάτων.

«Μπορούν να μας ρίξουν ό,τι θέλουν. Δεν πάμε πουθενά»

Ο Άλι δήλωσε ότι έχει δει περισσότερους από 50 ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια του από την 1η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ.

«Η πρώτη φορά ήταν σοκαριστική, και ήταν κάποιος που γνώριζα. Τον πυροβόλησαν στο στήθος», είπε 0 Άλι που είναι λίγο πάνω από 20 ετών και κατάγεται από τημ σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης.

«Γρήγορα όμως συνηθίζεις τον θάνατο (…) έχω δει ανθρώπους, κάποιοι από αυτούς φίλοι μου, να πνίγονται, να τους ανοίγουν το κεφάλι δακρυγόνα και βομβίδες κρότου», πρόσθεσε την ώρα που έδειξε στο κινητό του ένα βίντεο από τις τελευταίες στιγμές ενός άνδρα που σκοτώθηκε στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης τον προηγούμενο μήνα.

«Δεν μπορούμε καν να κλάψουμε τα θύματα πια».

Από την έναρξη στις αρχές Οκτωβρίου των κινητοποιήσεων περισσότεροι από 250 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Προς το παρόν το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, όμως κυβερνητική έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα του κινήματος διαμαρτυρίας, το 70% από τους οποίους από σφαίρες που δέχθηκαν στο στήθος και το κεφάλι.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, εκατοντάδες νεαροί άνδρες και αγόρια, κάποια μόλις 12 ετών, έχουν κατασκηνώσει πάνω ή κάτω από τη γέφυρα Τζουμχουρίγια (Δημοκρατία) στον Τίγρη ποταμό.

Φορώντας προστατευτικά κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και φωνάζοντας συνθήματα για την πτώση του καθεστώτος, αυτοαποκαλούνται «η εμπροσθοφυλακή της επανάστασης».

Στη γέφυρα, που οδηγεί από την πλατεία Ταχρίρ στην Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια και οι ξένες πρεσβείες, έχουν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Διαδηλωτές οπλισμένοι σφεντόνες έχουν στήσει οδοφράγματα από σίδερα και τσιμεντόλιθους. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών, βομβίδων κρότου και δακρυγόνων, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους στις γέφυρες Τζουμχουρίγια και Σινάκ.

Αγόρια κάτω από τη γέφυρα

Μια ομάδα εθελοντών γιατρών έχουν κατασκηνώσει στη γέφυρα για να βοηθούν τους τραυματίες. Καταγγέλλουν ότι τα ληγμένα δακρυγόνα κάνουν τους ανθρώπους να πνίγονται. Το Reuters είδε κάνιστρα δακρυγόνων με ημερομηνία λήξης το 2014.

Ο Άλι περιστοιχίζεται από μια ομάδα άλλων 10 αγοριών που κατασκηνώνουν στη γέφυρα Τζουμχουρίγια από τις 24 Οκτωβρίου. Πολλά από αυτά προέρχονται από τις πιο φτωχές συνοικίες της Βαγδάτης και εργάζονται για ένα μεροκάματο σε διάφορες δουλειές.

Παρά τον πλούτο του Ιράκ σε πετρέλαιο, πολλοί κάτοικοι ζουν σε κατάσταση φτώχειας και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ηλεκτρικό, ιατρική περίθαλψη και σχολεία. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη διαφθορά για την κατάσταση αυτή.

«Επί 16 χρόνια μας λένε ότι οι ζωές μας θα βελτιωθούν», καταγγέλλει ο Αμπάς. «Όμως είμαι 19 ετών και εργάζομαι τις περισσότερες ημέρες από τότε που ήμουν 10 και ακόμη δεν έχω περισσότερα από 5.000 δηνάρια (4 δολάρια) στην τσέπη μου».

Επικίνδυνες νύκτες

Ο Αμπάς συνελήφθη στη διάρκεια του πρώτου κύματος των διαδηλώσεων, μαζί με τον Άλι και άλλους από την ίδια ομάδα. Οι αρχές εξέτασαν τα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν και άλλους διαδηλωτές. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης και τους προειδοποίησαν να παραμείνουν μακριά από τις διαδηλώσεις.

«Αλλά την επομένη επέστρεψα στις διαδηλώσεις», είπε ο Άλι. «Πρέπει να μείνουμε για να συνεχιστεί η επανάσταση».

Σχεδόν όλοι από όσους πήρε συνέντευξη το Reuters είχαν γάζες στα χέρια, τα πόδια, το σώμα τους. Εξήγησαν ότι πολλά από τα τραύματά τους προέρχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τη νύκτα τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα.

Πριν από μερικά βράδια στις 3 τα ξημερώματα οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν βενζίνη στον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους και κομμάτια ύφασμα στα οποία είχαν βάλει φωτιά.

Τώρα τα αγόρια φυλάνε με βάρδιες.

«Το λεπτό που θα φύγουμε από τη γέφυρα αυτή, η κυβέρνηση θα εισβάλει στην πλατεία Ταχρίρ και θα τερματίσει τις διαδηλώσεις», δήλωσε ο Άλι. «Μπορούν να μας ρίξουν ό,τι θέλουν. Δεν πάμε πουθενά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)