to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 05.08.2021

Κοινωνία

Μεσσηνία: Εκκένωση των οικισμών Διαβολίτσι και Άνω - Κάτω Μέλπεια - «Με ένα ελικόπτερο ακόμη θα έσβηνε η φωτιά»

Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο - Κραυγή αγωνίας από τον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος ζητά ενίσχυση των εναέριων μέσων


Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στην Μεσσηνία, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή για τη εκκένωση των κοινοτήτων Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στο Διαβολίτσι και στην Άνω και Κάτω Μέλπεια για εκκένωση των οικισμών λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Διαβολίτσι ή στην 'Ανω- Κάτω Μέλπεια εκκενώστε τώρα προς Ζευγολατειό ή Κεντρικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Καρνάσι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοικημένη περιοχή.

Στο μεταξύ, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά, εκτός από τις κοινότητες Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια, έχουν εκκενωθεί άλλες έξι και συγκεκριμένα οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

«Με ένα ακόμη ελικόπτερο θα έσβηνε η φωτιά»

Κραυγή αγωνίας από τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο ο οποίος ζητά να ενισχυθούν άμεσα τα εναέρια μέσα ώστε να προλάβουν τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη. Στη Μέλπεια επιχειρεί από χθες μόλις ένα ελικόπτερο, αφού τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα μας πλέον δεν επαρκούν λόγω των πολλών διάσπαρτων μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν και κατακαίνε τη χώρα μας  τις τελευταίες 48 ώρες. Έκκληση απευθύνει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας να ενισχυθούμε τουλάχιστον με ένα ακόμα ελικόπτερο για να σταματήσει η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τον Μαγκλαβά και την περιοχή της Μέλπειας.

Η νύχτα πέρασε με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή και να επιχειρούν κάνοντας ζώνες και αναχώματα να κόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς κατοικημένες περιοχές, ενώ ήδη είχαν εκκενωθεί χωριά και οικισμοί λαμβάνοντας μήνυμα από το 112 το απόγευμα. Ήδη έχουν παραδοθεί στις φλόγες τουλάχιστον 5 κατοικίες, κυρίως εξοχικές ή μόνιμων κατοίκων εκτός Μεσσηνίας, μεγάλες εκτάσεις με ελιές και χαμηλή βλάστηση στον Αγριλόβουνο με αρκετές διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος μιλώντας στο Messinialive περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, αφού όλο το βράδυ η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη, όμως τόνισε πως για λίγο χρονικό διάστημα ακόμα θα έχουμε σύμμαχο τον άνεμο και τώρα πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις και ρίψεις από αέρα, αλλιώς αν γυρίσει και δυναμώσει ο άνεμος η κατάσταση μπορεί και να ξεφύγει.

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι κρίμα να έχουμε στην περιοχή υδατοδεξαμενές με 350 κυβικά νερό στο Καρνάσι και να μην έχουμε ένα ελικόπτερο παραπάνω να κάνει ρίψεις και να την καθηλώσουμε. Κυριολεκτικά με ένα ακόμα ελικόπτερο η φωτιά θα έσβηνε!»

Οι αγρότες της περιοχής δίνουν  μάχη με τα τρακτέρ για να μην επεκταθεί

«Έχουμε κάνει τις ενέργειες για να μας στείλουν, όμως υπάρχουν κι άλλες σοβαρές περιπτώσεις σε εξέλιξη κι αναμένουμε… Να ευχαριστήσω όλους όσοι επιχειρούν και ιδιαίτερα τους αγρότες της περιοχής που δίνουν μάχη με τα τρακτέρ τους για να εμποδίσουν την φωτιά να μην επεκταθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στο MessiniaLive ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Η εικόνα στα άλλα μέτωπα χαρακτηρίζεται από πολλές αναζωπυρώσεις τόσο στα Λιβαδάκια αλλά περισσότερο στον Μαγκλαβά όπου εκεί πλέον η φωτιά δεν έχει οριοθετηθεί και συνεχίζει να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της, αφού είναι σε δύσβατο σημείο και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση από το έδαφος. Κι εδώ αναμένονται ρίψεις από αέρα, μήπως και ελεγχθεί η κατάσταση….

Ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες να ανακόψουν κι εδώ την πορεία της, τόσο προς το Βλαχόπουλο όσο και στα Κρεμμύδια και το Χατζή.

Πληροφορίες: ΑΠΕ -ΜΠΕ, messinialive

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)