to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 03.11.2018

Κοινωνία

Συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών

Με τη μεταφορά περισσότερων από 400 προσφύγων στην ενδοχώρα συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών. Οι πρόσφυγες κατέφθασαν στον Πειραιά το πρωί του Σαββάτου με δύο δρομολόγια και πρόκειται να μεταφερθούν σε δομές στην Ελευσίνα, τις Θερμοπύλες και τη Ριτσώνα ή σε ξενοδοχεία στον Μαραθώνα και στους Αγίους Θεοδώρους


Περισσότεροι από 400 ευάλωτοι πρόσφυγες, για τους οποίους έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, μεταφέρθηκαν σήμερα, Σάββατο, όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω στον Πειραιά.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίες μίλησαν την Παρασκευή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πρόκειται κυρίως για οικογένειες με παιδιά από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υποσαχάρια Αφρική, που θα κατευθυνθούν στη συνέχεια κυρίως σε δομές στην Ελευσίνα, τις Θερμοπύλες, τη Ριτσώνα και δύο ξενοδοχεία στον Μαραθώνα και τους Αγίους Θεοδώρους.

Όπως δήλωσε επίσης την Παρασκευή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», τον Οκτώβριο έφυγαν από τα νησιά περίπου 3.500 άτομα και σημείωσε ότι ως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος του προγράμματος «αποσυμπίεσης», ώστε να έχει μεταφερθεί στην ενδοχώρα το σύνολο αυτών που ως τότε θα έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να έχουμε θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπως έχουμε προϋπολογίσει και ξεκινήσει την διαδικασία. Αυτή την στιγμή το πρόγραμμά μας δημιουργεί άλλες 7.000 θέσεις σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζουν οι περισσότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να υπάρξει αισθητή βελτίωση, απαιτείται να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων και του γεωγραφικού περιορισμού, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και ασκεί ασφυκτική πίεση στα νησιά.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)