to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Σιβηρία - Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Η Greenpeace υπολογίζει ότι έχει καεί έκταση μεγαλύτερη από το… Βέλγιο


Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τον στρατό να επέμβει για την αντιμετώπιση των τεράστιων πυρκαγιών που κατακαίνε τη Σιβηρία, αλλά και άλλες περιοχές στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Η απόφαση ελήφθη όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την τεράστια κρίση από τους επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της χώρας, καθώς, μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου τρία εκατομμύρια εκτάρια, με την Greenpeace να κάνει λόγο για μία «οικολογική καταστροφή».

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αναφέρουν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν κάνει όσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση τω πυρκαγιών, ενώ περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτημα για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Σιβηρία. Επιπλέον, σχόλια αξιωματούχων ασφαλείας πως δεν έχουν σχέδιο να αντιμετωπίζουν πυρκαγιές σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, καθώς δεν υπάρχει άμεση απειλή προς τους ανθρώπους, προκάλεσαν οργή των κατοίκων.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη»

Η κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Σιβηρία είναι δύσκολη και οι προβλέψεις παραμένουν μη ευνοϊκές, δήλωσε και ο Ρώσος πρωθυπουργός, την Τετάρτη 31/7. από το Κρανογιάρσκ όπου συμμετέχει σε σύσκεψη που έχει ως θέμα την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους των περιοχών από τις δασικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες για την κατάσβεση τους πρέπει να συνεχισθούν, όπως και ότι κύριος στόχος των προσπαθειών αυτών είναι να μην επεκταθούν οι πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι στο Κρανογιάρσκ θα σταλούν, από επτά περιοχές της χώρας, αεροσκάφη τύπου Il-76 για να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Στο Κρανογιάρσκ έχει επίσης μεταβεί ομάδα στρατιωτικών της οποίας ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.

Από την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό παρακλάδι της Greenpeace ανέφερε ότι οι μεγάλες πόλεις της Σιβηρίας έχουν καλυφθεί από τοξικό νέφος το οποίος έχει ήδη φθάσει στα Ουράλια, ενώ η οργάνωση υπολογίζει ότι έχει καεί έκταση μεγαλύτερη από το… Βέλγιο.

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές εδώ και εβδομάδες, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από τις θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή σε συνδυασμό με κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους.

Πληροφορίες: TASS, BBC, Russia Today, The Guardian, Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)