to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 14.01.2013

left.gr

Διεθνή

Συνεχίζεται η γαλλική επέμβαση στο Μάλι - συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ το βράδυ

Εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μάλι η γαλλική αεροπορία, την στιγμή που ενισχύονται οι γαλλικές χερσαίες δυνάμεις για την προστασία της πρωτεύουσας Μπαμάκο και καταφθάνουν δυνάμεις και από τις γειτονικές χώρες. Σε νέα συνεδρίαση προχωρά το βράδυ της Δευτέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Γαλλίας.



Οι θέσεις των ανταρτών στο Τιμπουκτού και στο Γκάο βρέθηκαν στο στόχαστρο των γαλλικών χτυπημάτων. Το Παρίσι αναφέρει πως η τριήμερη, μέχρι στιγμής, επέμβασή του ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις στο Μάλι, αποτρέποντας την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η μάχη επικεντρώνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, με πιο πρόφατο μέτωπο την πόλη Ντιμπάλι. Οι ισλαμιστές αντάρτες, όπως αναφέρει το Reuters το μεσημέρι της Δευτέρας, αντεπιτέθηκαν στις στρατιωτικές δυνάμεις στη πόλη.

Την ίδια ώρα, ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν ανέφερε, μετά τη συνεδρίαση με τους επιτελείς τους, πως οι επιχειρήσεις «εξελίσσονται ευνοϊκά». Συμπλήρωσε ωστόσο πως οι ισλαμιστές αντάρτες είναι «εξαιρετικά καλά εξοπλισμένοι».

Παράλληλα, το ζήτημα του Μάλι θα βρεθεί ξανά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει τη Δευτέρα το απόγευμα έπειτα από αίτημα της Γαλλίας για να συζητήσει την κατάσταση στο Μαλί» δήλωσε ο Μπριέκ Ποντ, εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Είναι ένα διάβημα της Γαλλίας προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο και να προχωρήσει σε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου και με τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ» υποστήριξε.


Πηγή: Το Βήμα


στη φωτό, το πρωτοσέλιδο της σημερινής Liberation

Διαβάστε σχετικά, ένα λίγο παλιότερο κείμενο για το τι διακυβεύεται σε αυτή τη χώρα της Αφρικής:


Οι Δυτικοί πάνε για… Μάλι, για να μη βγουν κουρεμένοι


tags: Μάλι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)