to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 12.08.2013

Διεθνή

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας: Προσφυγή στη δικαιοσύνη εξετάζει ο Κάμερον

Ενοχλημένη η Βρετναία από τους ελέγχους των ισπανών στο Γιβραλτάρ


Η Βρετανία εξετάζει την πιθανότητα προσφυγής για την άσκηση ποινικής δίωξης στην Ισπανία όσον αφορά τους "δυσανάλογους" ελέγχους που πραγματοποιεί στα σύνορά της με το βρετανικό έδαφος του Γιβραλτάρ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

"Ο πρωθυπουργός απογοητεύτηκε από την αποτυχία της Ισπανίας να άρει τους επιπρόσθετους μεθοριακούς ελέγχους αυτό το Σαββατοκύριακο", σημείωσε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί, οι οποίοι προκαλούν τεράστιες ουρές αναμονής στην μεθόριο, "έχουν πολιτικά κίνητρα και είναι εντελώς δυσανάλογοι".

"Τώρα εξετάζουμε ποιες νομικές οδοί ανοίγονται μπροστά μας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. "Θα είναι ένα άνευ προηγουμένου διάβημα και ως εκ τούτου θέλουμε να το εξετάσουμε με προσοχή προτού πάρουμε την απόφαση για άσκηση δίωξης", πρόσθεσε.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ισπανία "δεν θα ανακαλέσει" την απόφασή της για τους ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ.

"Αυτό που λέμε, είναι ότι τα μέτρα, οι έλεγχοί μας, είναι νόμιμοι και προσήκοντες. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε βάσει της Σένγκεν", σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου και υπογράμμισε: "Δεν θα ανακαλέσουμε".

Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι αυτοί στα σύνορα είναι υποχρεωτικοί, καθώς το Γιβραλτάρ, όπως η Βρετανία, δεν ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν, και σημειώνει ότι είναι απαραίτητοι για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Η Ισπανία είχε ανακοινώσει και αυτή το Σαββατοκύριακο ότι εξετάζει την πιθανότητα να φέρει το ζήτημα αυτό ενώπιον του ΟΗΕ ή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Σε αυτό το κλίμα έντασης, πολεμικά πλοία αναχωρούν σήμερα από την Αγγλία για ναυτικά γυμνάσια στην Μεσόγειο, κατά την διάρκεια των οποίων μια βρετανική φρεγάτα θα ελλιμενιστεί στο Γιβραλτάρ. Η πραγματοποίηση των γυμνασίων αυτών προβλεπόταν εδώ και καιρό, σύμφωνα με το Λονδίνο. Ωστόσο από τον ισπανικό Τύπο ερμηνεύτηκαν ως μια βρετανική απόπειρα εκφοβισμού.

Η ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και την Μαδρίτη όσον αφορά το Γιβραλτάρ αναζωπυρώθηκε στα τέλη Ιουλίου. Οι αρχές του Γιβραλτάρ δημιούργησαν έναν τεχνητό ύφαλο και η Ισπανία διαμαρτυρήθηκε ότι η δημιουργία του θα εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.

Η Μαδρίτη επέβαλε στη συνέχεια αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις για χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους. Επίσης προέβαλε την ιδέα να επιβάλει έναν νέο δασμό στα σύνορα, όπως και να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο αυτού του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους.

Το Γιβραλτάρ αποτελεί πηγή έντασης ανάμεσα στην Ισπανία και την Βρετανία από την αναγνώριση της βρετανικής κυριαρχίας στο έδαφος αυτό με την Συνθήκη της Ουτρέχτης πριν από 300 χρόνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)