to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 03.10.2022

Διεθνή

Συνεχίζεται η διαρροή στον Nord Stream 2, εισαγγελική έρευνα στη Σουηδία

Συνεχίζεται η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 σύμφωνα με τη σουηδική ακτοφυλακή, σε αντίθεση δηλαδή με όσα ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG


Από σουηδικής πλευράς, η κύρια διαρροή επηρέασε τον Nord Stream 1, ενώ μια μικρότερη αφορούσε τον Nord Stream 2. Είναι αυτή που εξακολουθεί σήμερα, διευκρίνισε η ακτοφυλακή.

Στη διάρκεια αποστολής υποβρυχίου σκάφους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 09:00, «η μεγαλύτερη διαρροή δεν ήταν πλέον ορατή αλλά αντίθετα η μικρή είχε αυξηθεί και πάλι», με μια διάμετρο θαλάσσιων φυσαλίδων «περίπου 30 μέτρων», ανέφερε η σουηδική ακτοφυλακή.

Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε να αποκλειστεί μια θαλάσσια περιοχή πέντε ναυτικών μιλίων γύρω απ' τις διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα, προκειμένου να διεξαχθεί ποινική έρευνα, έκανε γνωστό η εισαγγελία της Σουηδίας με ανακοίνωσή της.

Η έρευνα συνεχίζεται, είμαστε σε εντατικό στάδιο. Έχουμε καλή συνεργασία με αρκετές αρχές για το θέμα. Κατανοώ το μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον, αλλά βρισκόμαστε στην αρχή μιας προκαταρκτικής έρευνας και ως εκ τούτου δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με τα ανακριτικά μέτρα που λαμβάνουμε, είπε ο εισαγγελέας Mats Ljungqvist.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια δεν υπάρχει ακόμη ύποπτος. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ύποπτους. Διεξάγουμε προκαταρκτική έρευνα και θα πρέπει να επανέλθουμε σε ό,τι καταλήξει αυτή η προανάκριση, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η εν εξελίξει προανάκριση για ύποπτες σοβαρές δολιοφθορές διευθύνεται από εισαγγελείς της Μονάδας Εθνικής Ασφάλειας και διενεργείται από την Ασφαλεία της Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Λιμενικού.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Κοπεγχάγης είναι επιφορτισμένη με μια έρευνα στη Δανία.

Συστάθηκε επίσης μια κοινή διεθνής ομάδα έρευνας από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, μεταξύ άλλων.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom, κύριος μέτοχος της Nord Stream, ανέφερε ότι εξετάζει την ακεραιότητα της γραμμής Β του Nord Stream 2. Οι δύο αγωγοί 1 και 2 έχουν ο καθένας δύο σωλήνες, τον Α και τον Β. Στον Nord Stream 2 ο σωλήνας Α φαίνεται να είναι ο μοναδικός που υπέστη ζημιές με δύο διαρροές, σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας.

Η Gazprom αναφέρει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας απόφασης προκειμένου να «ξεκινήσει τις παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2», που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, η ρωσική επιχείρηση εξηγεί ότι αντλεί αέριο που βρίσκεται στην ενδεχομένως άθικτη γραμμή και πως «οι διαρροές έχουν σταματήσει» στις άλλες γραμμές. Χθες, Κυριακή, οι αρχές της Δανίας δήλωσαν ότι σταμάτησε η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1, μια μέρα αφότου δήλωσαν ότι σταμάτησε η διαρροή στον Nord Stream 2.

Η εταιρεία Nord Stream AG ενημέρωσε τη Δανική Υπηρεσία Ενέργειας ότι μια σταθερή πίεση φαίνεται τώρα να έχει επιτευχθεί στους αγωγούς Nord Stream 1. Την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι έκανε σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου, μια κατηγορία που αρνήθηκαν κατηγορηματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι σημείωσαν ότι η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη με μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου εδώ και μήνες. Το Κρεμλίνο επέμεινε σήμερα στις κατηγορίες ότι η Δύση ευθύνεται για τις ζημιές στους αγωγούς, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους (LNG).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)