to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 17.09.2012

Διεθνή

Συνεχίζεται η αναταραχή στο ορυχείο πλατίνας στη Ν. Αφρική - 42 συλλήψεις

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα κάλεσε σήμερα τους απεργούς μεταλλωρύχους και τους εργοδότες τους στη «ζώνη της πλατίνας» στην περιφέρεια Ρούστενμπουργκ κοντά στη Μαρικάνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία «χωρίς καθυστέρηση», καθώς η διαμάχη αυτή έχει επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.


«Πιέζουμε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες τους να βρουν μια λύση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς η διαμάχη έχει επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε ο Ζούμα στην ομιλία που εκφώνησε με την ευκαιρία της έναρξης του συνεδρίου του Cosatu, της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Νότιας Αφρικής.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βυθιστούμε στην ύφεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το ποσό της χαμένης παραγωγής εξαιτίας των απεργιών εδώ και εννέα μήνες στα ορυχεία χρυσού και πλατίνας πλησιάζει τα 4,5 δισεκατομμύρια ραντ» (420 εκατομμύρια ευρώ), σημείωσε ο Ζούμα. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του κράτους που προέρχονται από τον τομέα των εξορύξεων.

Η απεργία στο ορυχείο πλατίνας στη Μαρικάνα ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου έπειτα από πρωτοβουλία 3.000 γεωτρυπανιστών που διαφωνούσαν με τους εκπροσώπους τους του ισχυρού συνδικάτου των μεταλλωρύχων NUM. Η πλειοψηφία των γεωτρυπανιστών δεν ανήκει στο συνδικάτο αυτό, αλλά αυτοί έχουν λάβει την υποστήριξη ενός μικρότερου.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συνέλαβε σήμερα 42 ανθρώπους για παράνομη συνάθροιση κοντά στο ορυχεία πλατίνας στο Ρασιμόν, κοντά στη Σαν Σίτι.

«Περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο χωριό Ρομπέγκα, κοντά στα ορυχεία βόρεια του Ρασιμόν, με σκοπό να ξεκινήσουν μια παράνομη απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Η αστυνομία εκλήθη για να ελέγξει την κατάσταση», αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι ήρεμη».

«Υπήρχαν άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα χωριό κοντά στο Ρασιμόν. Ήθελαν να εμποδίσουν άλλους εργαζόμενους να δουλέψουν», δήλωσε ο Κέα Καλέμπ, εκπρόσωπος της Royal Bafokeng Platinum, της εταιρείας στην οποία ανήκει το ορυχείο.

Το ορυχείο Ρασιμόν, όπου είχε πραγματοποιηθεί σύντομη απεργία στα τέλη Αυγούστου, παράγει το 4% της νοτιοαφρικανικής παραγωγής πλατίνας.


tags: Αφρική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)