to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 13.07.2014

Διεθνή

Συνεχίζεται για 6η μέρα η σφαγή στη Γάζα - Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι Παλαιστίνιοι (ενημέρωση)

Πάνω από 160 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εδώ και έξι μέρες από την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα - Καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι προς το Ισραήλ» - Από το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιούνται νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας



Σχετικά δημοσιεύματα: The Independent: Τι πραγματικά προηγήθηκε στη Γάζα και δεν το λένε οι Ισραηλινοί // Χτυπήθηκε η Κιβωτός της Γάζας κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς // ΣΥΡΙΖΑ: Η δολοφονική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας // Οι δύο μύθοι για το Παλαιστινιακό

Κυριακή 13/7

Ο M. Αμπάς ζητά από τον ΟΗΕ να θέσει την Παλαιστίνη υπό διεθνή προστασία

O Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να θέσει το Κράτος της Παλαιστίνης υπό τη «διεθνή προστασία» των Ηνωμένων Εθνών μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο πρόεδρος Αμπάς έδωσε μια επιστολή στο συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, η οποία απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου να «θέσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης υπό το καθεστώς της διεθνούς προστασίας του ΟΗΕ» διευκρίνισε η ΟΑΠ. Ο Αμπάς ζήτησε επίσης την άμεση δημιουργία μια επιτροπής έρευνας, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ υπόσχεται να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

---------------------------

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με ρουκέτες από το λιβανικό έδαφος εναντίον του Ισραήλ

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δεν έχει κανέναν ρόλο στην επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ αργά χθες το βράδυ και δεν έχει καμία σχέση με την ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης εξ ονόματος της ένοπλης πτέρυγάς της για την επίθεση αυτή, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς στον Λίβανο.

Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπεσαν χθες το βράδυ σε ανοικτούς χώρους της ισραηλινής πόλης Ναχαρίγια. Το Ισραήλ απάντησε με πυρά του πυροβολικού. Δεν υπήρξαν θύματα. Ανάλογη επίθεση εκδηλώθηκε και την Παρασκευή από τον Λίβανο. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

----------------------

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων της βομβαρδιζόμενης Γάζας: Αναδημοσιεύουμε από το in.gr

«Τη νύχτα περιμένουμε να έρθει το πρωί. Το πρωί περιμένουμε να φτάσει η νύχτα. Περιμένουμε τη σειρά μας στο σφαγείο»... Η Τ., Παλαιστίνια μητέρα στη Γάζα, λέει στα παιδιά της να μένουν όλοι σε ένα δωμάτιο πριν τις ισραηλινές επιδρομές -έτσι εάν το σπίτι τους χτυπηθεί, θα πεθάνουν μαζί, κανείς δεν θα μείνει μόνος.

«Πουθενά δεν νοιώθουμε ασφαλείς» λέει ο δρ Χαντέρ Χαντέρ στο δίκτυο Al Jazeera. 

Στις επτά το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο 55χρονος Παλαιστίνιος κοιμόταν κάτω από τις σκάλες με τα πέντε παιδιά του όταν άκουσε τον γείτονά του να ουρλιάζει: «Φύγετε, θα βομβαρδίσουν το σπίτι μου!».


«Τρέξαμε όπου μπορούσαμε, μακριά από το σπίτι για να μην σκοτωθούμε» λέει. Ο επτάχρονος γιος του είχε αρπάξει με τα δάχτυλά του το παντελόνι του πατέρα του και στεκόταν παγωμένος, χωρίς να μπορεί να κινηθεί. Μπήκαν γρήγορα στο αυτοκίνητο και είχαν φτάσει μέχρι την άκρη του δρόμου όταν έπεσε ο πύραυλος του ισραηλινού F16. 


«Τα παιδιά μου έχουν υποστεί τεράστιο ψυχικό τραύμα από τους βομβαρδισμούς. Τι έκαναν για να το αξίζουν αυτό;» ρωτά ο Χαντέρ, καθηγητής γλωσσολογίας.
 

-----------------------------

Ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από τη Λωρίδα της Γάζας για το avgi.gr

Μαζικό κύμα προσφυγιάς από το βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας καταγράφεται αυτή την ώρα μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ για βομβαρδισμό μέσα στην ημέρα. 800 διεθνείς μεταξύ των οποίων και Έλληνες εκκενώνουν την Παλαιστινιακή περιοχή φοβούμενοι την προαναγγελθείσα κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί το αξιόμαχο των δυνάμεων των Παλαιστινιακών οργανώσεων που καταφέρνουν να εκτοξεύουν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, παρά τα προηγμένα στρατιωτικά συστήματα ασφαλείας του Ισραήλ. Την ίδια ώρα ο διεθνής παράγοντας δείχνει να κινείται, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται εκεχειρία άμεσα στον ορίζοντα. Ο Μπ. Νετανιάχου διακηρύσσει ότι δεν επίκειται τερματισμός των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι η τακτική του δέχεται οξεία κριτική εντός και εκτός Ισραήλ.

---------------------------------

Νέες επιδρομές στις 12:00 πραγματοποίησαν τα ισραηλινά μαχητικά στην Μπέιτ Λαχίγια και στην Μπέιτ Χανούν , στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, έχοντας προειδοποιήσει νωρίτερα μέσω φυλλαδίων τους κατοίκους της πόλης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα σπίτια τους. Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, πεζοί, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.

An explosion is seen in the northern Gaza Strip after an Israeli air strike July 13, 2014.  REUTERS-Ammar Awad

«Την περασμένη νύκτα έγιναν τόσοι βομβαρδισμοί που κανείς δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, είναι τρομακτικό. Προσπαθώ να πάω σε ένα σχολείο, σε οποιοδήποτε τόπο μπορεί να είναι ασφαλής», δήλωσε ο Φαρίντ, που μεταφέρει μακριά από το χωριό τα έξι μέλη της οικογενείας του και μία μοτοσικλέτα φορτωμένη με κουβέρτες. Ο Μοχάμεντ Σουλτάν έχει στοιβάξει παιδιά και αντικείμενα της οικοσκευής του σε ένα κάρο με άλογο και αναζητεί μαζί με τους συγγενείς του ένα σχολείο που να τελεί υπό τη διαχείριση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έριξε φέιγ βολάν με τα οποία καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι, διότι θα ξεκινήσουν μαζικοί βομβαρδισμοί της ζώνης. Ο Μαχάμεντ Σουλτάν βεβαιώνει ότι δεν έλαβε καμία προειδοποίηση, απλώς φεύγει τρομαγμένος από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς και φοβούμενος για τα παιδιά του.

Η έξοδος των κατοίκων άρχισε τη νύκτα εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών. Οι περισσότεροι αναζητούν ένα σχολείο της Unrwa για να βρουν καταφύγιο. Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Unrwa δηλώνει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στα σχολεία του οργανισμού. Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.

Σχετικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών:

-Συλλήψεις Παλαιστινίων διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ

-Παρακολουθώντας τη σφαγή σαν να είναι ταινία

Photo from Twitter/@allansorensen72

- Ισραήλ: Επίθεση ακροδεξιών σε αντιπολεμική διαδήλωση

Right wing Israelis protest following an air raid siren warning of a rocket attack in Tel Aviv, July 12, 2014. (Reuters/Nir Elias)

Νωρίτερα:

Καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι προς το Ισραήλ».Όπως μεταδόθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα του στρατού, χρησιμοποιήθηκαν χερσαία στρατεύματα κοντά σε πόλη της Γάζας, πρώτη φορά μετά την τελευταία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ. Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με αντάρτες της Χαμάς, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται παλαιστινιακές πηγές, τρεις μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν την Κυριακή.

Το Σάββατο σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της αστυνομίας στη Γάζα, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ο Ασράφ αλ-Κέντρα, εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι ο διοικητής της αστυνομίας, Ταϊσέρ αλ-Μπατς, έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη.

Το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει, ότι ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν αρχικά μια προειδοποιητική ρουκέτα έξω από το σπίτι του αλ-Μπατς (φωτογραφία παρακάτω), πριν το καταστρέψουν ολοσχερώς με δύο ακόμα πυραύλους. Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν άνθρωποι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε γειτονικό τζαμί. 

Για την τακτική της προειδοποιητικής ρουκέτας, δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο που αναπαρήγαγε το Russia Today:

Με μπαράζ ρουκετών απειλεί η Χαμάς

Σειρήνες ήχησαν το Σάββατο και στο Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μπαράζ επιθέσεων στην παραθαλάσσια πόλη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι ο «Σιδερένιος Θόλος», το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, αναχαίτισε έναν πύραυλο που είχε στόχο το Τελ Αβίβ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα κάνει πίσω έως ότου σταματήσουν οι παλαιστινιακές επιθέσεις με πυραύλους, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν θα ενδώσει στις διεθνείς πιέσεις.

Ενημέρωση, Σάββατο 12/7

20:10 Κατάπαυση πυρός στη Γάζα και εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το BBC. 

Και τα 15 μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν δήλωση που κάνει λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης, επαναφορά της ηρεμίας και συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών. 
 

19:30 Γάζα: Λονδίνο-Ουάσιγκτον-Παρίσι-Βερολίνο συζητούν για κατάπαυση του πυρός

Το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ούλιαμ Χέιγκ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, Τζον Κέρι, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ αντίστοιχα, στο περιθώριο μιας συνάντησης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αύριο στη Βιέννη

19:00 Όπως μεταδίδει το Αljazeera, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις τα θύματατων βομβαρδισμών του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν φτάσει τα 124. .

-----------------------



Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους αργότερα το πρωί σε μια νέα αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Πόλη της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους 121, όπως έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.

Στη μία από τις επιδρομές αυτές χτυπήθηκε το κτίριο μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για άτομα με αναπηρία, στη Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.


Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού από το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε 60 στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευή. ενώ από την πλευρά των Παλαιστίνιων εκτοξεύτηκαν προς το ισραηλινό έδαφος πέντε ρουκέτες


Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων πριν από πέντε ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 121 Παλαιστίνιοι.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)