to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 05.02.2019

Κοινωνία

Για τις 12/2 διεκόπη η δίκη των δολοφόνων του Σ. Λουκμάν - Οι δηλώσεις Ηλιόπουλου, Μπελαβίλα, Κούνεβα και Ψυχογιού στο Left.gr (βίντεο)

Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


(στη φωτογραφία το κίτρινο ποδήλατο του Σαχζάτ Λουκμάν με το οποίο έκλεισε -υποτίθεται- το δρόμο των νεοναζί δολοφόνων του)

Με  εξέταση φωτογραφιών με τον δρόμο, το ποδήλατο, τα μαχαίρια, φωτογραφίες του θύματος από την νεκροψία καθώς και με ανάγνωση καταθέσεων και σχετικών εκθέσεων συνεχίστηκε την Τρίτη 5/2, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, η εξέταση της έφεσης για την καταδίκη σε ισόβια των δύο ρατσιστών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν. 

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 12/2/2019 (αίθουσα Δ1, ισόγειο) ενώ όρισε την μεθεπόμενη δικάσιμο για τις 25/2/2019.

«Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί»

Στη δίκη παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» και υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη δημοτική κίνηση «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας, η ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός καθώς και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, έξω από το Εφετείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από αντιφασιστικές συλλογικότητες ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής.

 

 «Πρέπει να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι γειτονιές της Αθήνας, οι γειτονιές του Πειραιά είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Σήμερα η προστασία της δημοκρατίας δεν είναι μία αφηρημένη συζήτηση, είναι ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον για κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας και σε αυτούς τους αγώνες θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις», επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τον λόγο που θεωρεί ότι «κωλυσιεργεί η εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής», σχολίασε: «Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτή τη φράση με την έννοια ότι ο κόσμος που παρακολουθεί τη διαδικασία της δίκης βλέπει ότι είναι μία δίκη με τεράστιο υλικό. Νομίζω ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα και του δικαστικού κόσμου για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία». 

«Το κρισιμότερο τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία είναι και ο κόσμος να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα της δίκης που μπορεί να παρακολουθήσει, υπάρχουν μέσα που καλύπτουν επαρκώς τη δίκη, αλλά και να ανέβει κι η δράση που πρέπει να υπάρχει και μέσα στην κοινωνία και μέσα στις γειτονιές απέναντι στους νεοναζί», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Είμαστε με τον Νάσο εδώ συμβολικά και ουσιαστικά. Είναι μέρες που ξαναβλέπουμε τις συμμορίες να επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι για να "καθαρίσουν" όπως λένε την Αθήνα και τον Πειραιά, όχι από τους ξένους, αλλά από όλους όσους διαφωνούν με τη ναζιστική ιδεολογία τους. Ξεκίνησαν από τους ξένους, από τον Λουκμάν, συνέχισαν με Έλληνες και θα εφεύρουν οτιδήποτε για να δημιουργήσουν ένα τοπίο μίσους», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας και πρόσθεσε: «Έτσι νομίζω ότι η καταδίκη πρέπει να είναι απόλυτη και σε δικαστικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό και σε πολιτικό. Στον Πειραιά εμείς δεν θα τους αφήσουμε να σηκώσουν κεφάλι».

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα υπογράμμισε: «Σήμερα δικάζεται η υπόθεση του Σαχζάτ Λουκμάν. Είναι μία περίπτωση από το 2013, που έχει φύγει μια ζωή εξαιτίας της επίθεσης της Χρυσής Αυγής. Ο Λουκμάν ήταν από το Πακιστάν και πήγαινε το πρωί για δουλειά. Είναι μια παρόμοια περίπτωση με τη δική μου, εγώ γύρναγα από τη δουλειά. Ήρθα να ακούσω και να στηρίξω την υπόθεση του Λουκμάν».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός σημείωσε από την πλευρά του: «Είναι μία μάχη καθοριστική διότι όταν δολοφονούνται μετανάστες με ρατσιστικό κίνητρο, έρχεται και η σειρά των επόμενων, όλων μας, δείτε για παράδειγμα την εν ψυχρώ δολοφονία του δημάρχου του Γκνασκ στην Πολωνία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις παρεμβάσεις που πρέπει για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου σημείωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Είμαστε στην τρίτη συνεδρίαση της δίκης στο εφετείο για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι στην προοπτική να μην υπάρχει καταδίκη των δολοφόνων με το ρατσιστικό κίνητρο. Η πρωτόδικη απόφαση ήταν καταλυτική. Οι δολοφόνοι πρέπει να ξαναπάνε ισόβια με αυτό το κίνητρο. Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα υπάρξει ξανά που σημαίνει ισόβια καταδίκη με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου».

****

Η προηγούμενη δικάσιμος

Στην προηγούμενη δικάσιμο, στις 22/1, πρώτος κατέθεσε σήμερα ο αστυνομικός Μελικόνης - που είχε πάρει κατάθεση από τους δύο δράστες μετά τη δολοφονική επίθεση -, ακολούθησε η εξέταση του ιατροδικαστή Κουτσάφτη και του πράκτορα Μαν., γνωστού του κατηγορούμενου Στεργιόπουλου, και του ΝΛ, συγγενή του έτερου κατηγορούμενου Λιακόπουλου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην προχωρήσει εξέταση των έξι μαρτύρων που πρότεινε η πολιτική αγωγή και είχαν καταθέσει πρωτόδικα. Μάλιστα, οι καταθέσεις τους είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν. 

Η απόφαση πάρθηκε  παρά την θετική πρόταση του εισαγγελέα. Η αιτιολογία ήταν ότι οι μάρτυρες συνδέονται με την αξιολόγηση του ρατσιστικού κινήτρου, του οποίου η εξέταση με βάση το άρθρο 79 έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί από το άρθρο 81α το οποίο ως επιβαρυντικό δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής σε δεύτερο βαθμό. 

«Καμία νομική περιπλοκή δεν μπορεί να απαλείψει το ρατσιστικό κίνητρο των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν και να την μετατρέψει σε διαπληκτισμό για ασήμαντον αφορμή ποδηλάτη με μοτοσικλετιστή», τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ που έχει καλέσει σε μαζική συμμετοχή στο ακροατήριο. 

Η ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα, κάλεσε χθες τους πολίτες καλώ να δώσουν δυναμικό «παρών» στη δίκη «και να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική τρομοκρατία. Καμία ανοχή στους νεοναζί δολοφόνους!»:

Θυμίζουμε ότι ο Σαχζάτ Λουκμάν, δολοφονήθηκε με επτά μαχαιριές από δύο μέλη της Χρυσής Αυγής σε κεντρικό δρόμο της γειτονιάς τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013, πριν προλάβει να φτάσει στο χώρο εργασίας του, στη λαϊκή αγορά στα Πετράλωνα. Ο τρόπος δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)