to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:51 | 23.02.2017

Κοινωνία

Αθώος ο Κ. Πελετίδης, φραγμός στο σχέδιο δικαστικών διώξεων από τη Χρυσή Αυγή (ενημέρωση)

Αθώος κηρύχθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Mε χειροκροτήματα και συνθήματα υποδέχθηκαν τη απόφαση του δικαστηρίου οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο - Η απόφαση βάζει φρένο στο σχέδιο δικαστικών διώξεων που είχε καταστρώσει η Χρυσή Αυγή, όπως αποδεικνύει και η μήνυσή της κατά του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων - ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση ακυρώνει τις απειλές της Χρυσής Αυγής


(η συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Κ. Πελετίδη, φωτ.: patrastimes.gr|)

Αθώος κηρύχθηκε παμψηφεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος κατηγορείτο για παράβαση καθήκοντος, έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει το 2015 ο τότε υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, επειδή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παραχώρησε στη Χρυσή Αυγή δημοτικό χώρο, κατά την προεκλογική περίοδο.

Μετά την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου, όσοι βρίσκονταν μαζί με τον δήμαρχο στην αίθουσα, άρχισαν να χειροκροτούν. Επίσης, με χειροκροτήματα και συνθήματα υποδέχθηκαν τη απόφαση του δικαστηρίου οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο, οι οποίοι συμπαρίστανται από νωρίς το πρωί στον Κώστα Πελετίδη.Η δίκη ξεκίνησε με την απολογία του δημάρχου Πατρέων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει το δικαίωμα να παίρνει πολιτική θέση για την Χρυσή Αυγή και να την εκφράζει με τις αποφάσεις του. Μάλιστα, όπως τόνισε, δεν ήταν τυχαίο ότι ελήφθη ομόφωνη απόφαση από δέκα δημοτικές παρατάξεις, προσθέτοντας ότι ο Δήμαρχος υποχρεούται να υλοποιεί τις αποφάσεις του σώματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Με ερώτησή τους [οι χρυσαυγίτες] μας ζητάνε να χωρίσουμε τα παιδιά στο βρεφοκομείο σε δικά μας και ξένα. Υπάρχει παιδί ξένο;"

DIKI2

Δηλώσεις του Κ. Πελετίδη μετά την αθώωσή του

«Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας συνεχίζουν να υπερασπίζονται με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας και να μην διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής».

Αυτά τόνισε σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

Επίσης, ο δήμαρχος σημείωσε: «Συνεχίζουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τη δημοτική αρχή, για να απομονωθεί η δράση ενός μορφώματος που εκφράζει την πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης».

«Είμαστε μαζί με το λαό μας στον αγώνα για να παίρνει ανάσες η λαϊκή οικογένεια, που δοκιμάζεται από τα βάρβαρα μέτρα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων» κατέληξε ο Κώστας Πελετίδης.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση ακυρώνει τις απειλές της Χρυσής Αυγής

Η αθώωση του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τη μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον του από τον πρώην βουλευτή Αχαΐας της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη, συνιστά μια εύλογη απόφαση που ακυρώνει την τακτική εκτόξευσης απειλών μέσω δικαστικών διώξεων, που ακολουθεί η εγκληματική οργάνωση της Χ.Α., τονίζει σε ανακοίνωσή του το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η επιλογή του Κ. Πελετίδη να μην παραχωρήσει στην εγκληματική οργάνωση της Χ. Α. δημοτικό χώρο κατά την προεκλογική περίοδο, για την οποία του είχε ασκηθεί η μήνυση, δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για το ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Η ανάγκη να μπει φραγμός στους εχθρούς της δημοκρατίας, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, καθίσταται επιτακτική». 

Κ. Σπαρτινός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΑΠ -  Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη» και βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Αυτοδιοίκησης η αθώωση Πελετίδη

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον Δήμαρχο Πατρών Κώστα Πελετίδη αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Αυτοδιοίκησης. Οι δυνάμεις του σκοταδισμού, της μισαλλοδοξίας, του φασισμού θα βρίσκουν πάντα απέναντί τους τον ενωμένο δημοκρατικό λαό και τους αγώνες του. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, που ομόφωνα είχε αποφασίσει την συγκεκριμένη στάση απέναντι στην Χ.Α. και στη συνέχεια στήριξε τον Δήμαρχο Πατρών, είμαστε σίγουροι οτι θα συνεχίσει αυτό τον αγώνα.

* * *

Νωρίτερα:

Μετά την απολογία του Κώστα Πελετίδη, συνεχίστηκε με την πρόταση του εισαγγελέα , ο οποίος πρότειντε την απαλλαγή του δημάρχου από τις κατηγορίες - και τις αγορεύσεις των συνηγόρων. Στις 10.45 ολοκληρώθηκε η αγόρευση του Μιχάλη Αρβανίτη και ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Λίγο μετά τις 11.30 το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να λάβει απόφαση.

 
Aπαλλακτική η πρόταση του εισαγγελέα

Την απαλλαγή του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη πρότεινε, κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του, ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

   Όπως ανέφερε, δεν στοιχειοθετήθηκε κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τον δήμαρχο Πατρέων. Όσον αφορά στους χώρους που δεν παραχωρήθηκαν στην Χρυσή Αυγή, κατά την προεκλογική περίοδο του 2015, είπε ότι ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως διεφάνη από την ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του σώματος που έχουν κατατεθεί.

Στο μεταξύ, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης στον δήμαρχο Πατρέων.

(Kλειστή η Γούναρη - φωτ.: tempo24)

Η κατάθεση Πελετίδη

 Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στη δίκη που είναι σε εξέλιξη:

«Καθήκον του Δημάρχου να είναι δίπλα στον Πατραϊκό λαό και να διαφυλάσσει την ενότητά του. Είναι τυχαίο ότι δέκα παρατάξεις συμφωνούν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη; 

Την μήνυση εναντίον της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, υπογράφει ο Μιχαλολιάκος, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με ερώτησή τους μας ζητάνε να χωρίσουμε τα παιδιά στο βρεφοκομείο σε δικά μας και ξένα. Υπάρχει παιδί ξένο;

Είναι τυχαίο ότι είναι στα Δικαστήρια γιατί έχουν τάγματα εφόδου;

Είναι αυτοί που φωνάζουν σε μια μάνα που έχασε το παιδί της: Πού είναι το παιδί σου τώρα!».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιστορία του λαού μας και την εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το ρόλο του ναζισμού.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στη γνωστή ρήση: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν συνδικαλιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…».

Τέλος, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει πολιτική θέση για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να την εκφράζει με τις Αποφάσεις του και κατέληξε λέγοντας: «Ο Δήμαρχος υποχρεούται να υλοποιεί τις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχείο και κατόπιν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, όπου και παραμένει, δηλώνοντας τη στήριξή του στον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Παρόντες και σήμερα δίπλα στον Δήμαρχο Πατρέων, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, οι Δήμαρχοι Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, καθώς επίσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αναστασία Τογιοπούλου, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κώστας Καζάκος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Χρήστος Πατούχας, Βίβιαν Σαμούρη Ανδρέας Φίλιας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ως εκπρόσωπος παράταξης, η Ουρανία Μπίρμπα

Παραβρίσκεται επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το μέλος της Κ.Ε. και βουλευτή Αχαΐας Νίκο Καραθανασόπουλο και το μέλος της Κ.Ε., Τασία Τσατσούλη (πηγή: tempo24.gr)

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου , κατέθεσαν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών οι μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, γίνεται αναμετάδοση της εξέλιξης της δίκης σε ζωντανό χρόνο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Πατρέων (www.facebook.com/patrasmunicipalityhttp://twitter.com/patrasmunicipal ) και την ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων (www.e-patras.gr).

Υπενθυμίζεται ότι Δήμοι, Σωματεία και Φορείς, αλλά και χιλιάδες κόσμου, στηρίζουν τον Δήμαρχο Πατρέων με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και υπογραφές και απαιτούν να σταματήσει η δίωξή του και να αναλάβουν προς αυτή την κατεύθυνση πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)