to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνεχίζει τον εμπαιγμό των εργαζόμενων η εργοδοσία του «Ντυνάν»

Τα «ήξεις αφηξεις» της διοίκησης και η απάντηση του σωματείου


Όπως γράφαμε πρόσφατα στο Left.gr, η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» (πρόκειται για την  την «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.», θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς) είχε «εξαφανιστεί» μετά τη συμφωνία για καταβολή αναδρομικών που οφείλονται στους εργαζόμενους του νοσοκομείου (σ.σ.: διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). 

Ως αποτέλεσμα, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, είχε συγκαλέσει νέα τριμερή συνάντηση, στις 20 Μαρτίου. Κατά την συνάντηση αυτή, η πλευρά της εργοδοσίας συμφώνησε στο ιδιωτικό συμφωνητικό που πρότειναν οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων (ΣΕΝΕΝ) και δεσμεύτηκε ότι μέχρι της 23/3/2018 θα είχε καταθεσει  στην εργατική πλευρά και στο υπουργείο ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των οφειλομένων. Πρόκειται για χρήματα που έχασαν οι εργαζόμενοι από τη μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης κατά τα έτη 2008-2012.

Και νέα «κωλοτούμπα»

Την παρασκευή 23/3, η διοίκηση του νοσκομομείου, πράγματι, απέστειλε στους εργαζόμενους χρονοδιάγραμμα αλλά το συμφωνητικό που το συνόδευε, αντί να προβλέπει όσα είχαν συμφωνηθεί ενώπιον του Ανδ. Νεφελούδη, ανέφερε διαφορετικούς όρους αποπληρωμής των οφειλομένων.

Έτσι, με ευθύνη της εργοδοσίας η κατάσταση έχει οδηγηθεί για ακόμα μία φορά σε αδιέξοδο. Παρόλα αυτά, η νομική σύμβουλος των εργαζόμενων, έστειλε τις ενστάσεις επί του συμφωνητικού αυτού με στόχο την εξεύρεση λύσης και την τήρηση των υπεσχημένων. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.», κ. Γ. Τσιαπάρας, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει πρόθεση συμβιβασμού, έστειλε στο προσωπικό του νοσοκομείου μία επιστολή με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν μία υπεύθυνη δήλωση ώστε να ξεκινήσει η τμηματική καταβολή των οφειλομένων. 

Το σωματείο κάλεσε τους εργαζομένους να μην προχωρήσουν σε μονομερές κινήσεις οι οποίες ενέχουν κίνδυνο υπονόμευσης των νόμιμων δικαιωμάτων τους, να μην υπογράψουν δηλαδή το έγγραφο που διακινεί η διοίκηση.

Τελικά, η υπόθεση θα φτάσει ξανά ενώπιον του Ανδ. Νεφελούδη, σε νέα συμφιλιωτική συνάντηση, την οποία ζήτησε η πλευρά της εργοδοσίας, στις 20 Απριλίου.  «Θα διαπιστώσουμε και για αυτό το ζήτημα αλλά και για όλα τα υπόλοιπα αν τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί», σημειώνει στο Left.gr o γ.γ. του υπουργείου Εργασίας

Όπως δηλώνει στο Left.gr ο Κώστας Κρέτσης,  μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΝΕΝ, «οι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν δεν πτοούνται τις κινήσεις της διοίκησης, δεδομένου ότι έχουν περάσει ήδη πολλά και έχουν σταθεί όρθιοι». «Θα παλέψουμε για την δικαίωση των αιτημάτων μας και την εξόφληση των οφειλομένων μας με διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και καλούμε τον κ. Νεφελούδη να αναλάβει το θέμα ώστε να δοθεί λύση άμεσα προς όφελος των εργαζομένων», τονίζει ο ίδιος. 

Η πώληση του «Ντυνάν» και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Ο προαναφερθείς εμπαιγμός των εργαζομένων διαδραματίζεται με φόντο την ειλημμένη απόφαση για πώληση του «Ντυνάν». Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η σημερινή διοίκηση έχει ήδη αρχίσει να στρώνει το κόκκινο χαλί για την άφιξη του νέου επενδυτή, η οποία αναμένεται μετά το Πάσχα. 

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται εσπευσμένες κινήσεις της εργοδοσίας, όπως η πρόταση προς το Σωματείο για υπογραφή του αντεργατικού Κανονισμού Λειτουργίας, η «πρόχειρη» εφαρμογή της παράτυπης αξιολόγησης του προσωπικού που θα «εμπλουτίσει» τους εργασιακούς φακέλους αλλά και το ξαφνικό ενδιαφέρον τους για συμφωνία ορισμού Προσωπικού Ασφάλειας σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Μία πρόταση «δώρο» στον νέο κλινικάρχη αφού επιχειρήθηκε να επιβληθεί ως Προσωπικό Ασφαλείας το 95% των εργαζομένων ανά βάρδια και τμήμα!

«Στον φάκελο των διαπιστευτηρίων τους συμπεριλαμβάνουν επίσης την μη εφαρμογή των νόμιμων ειδικών ωραρίων των εργαζομένων των κλειστών τμημάτων» η κατάργηση των οποίων, όπως ανέφερε πρόσφατα στο Left.gr ο κ. Κρέτσης, κρίθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας ως απαγορευμένη μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας «και φυσικά την μη καταβολή των οικονομικών αξιώσεων των εργαζομένω»ν, τις οποίες αναφέραμε παραπάνω, «παρά τις όποιες έως τώρα νομικές και ηθικές δεσμεύσεις από πλευράς τους για την άμεση καταβολή τους».

Όλα τα παραπάνω καθώς και το φαινόμενο διαχωρισμού και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι.

«Κυρίως όμως», προσθέτει ο κ. Κρέτσης, «αναδεικνύεται το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων για το Ερρίκος Ντυνάν που μεθοδεύεται κατ’ εντολή και επιβολή του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (σ.σ.: “Ιασώ”, “Ευρωκλινική”, “Υγεία”, “Ιατρικό Κέντρο” κ.α.) με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, βούληση και γνώμη». «Αυτό είναι το μοντέλο εργασιακών σχέσεων που επιβάλουν οι εργοδότες σε αντικατάσταση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας», τονίζει.

Όπως σημειώνει ο κ. Κρέτσης, ο μέσος μισθός εργαζόμενου στις ιδιωτικές κλινικές κυμαίνεται από 586 έως 900 ευρώ μεικτά: «Άλλοι εργαζόμενοι, κυρίως οι παλαιοί όπως εγώ, έχουμε υπογράψει την κλαδική σύμβαση και σε άλλους επιβλήθηκε η σύμβαση της ΓΣΕΕ. Έτσι, σε ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, εργάζονται νοσηλευτές που λαμβάνουν 800 ευρώ και άλλοι που παίρνουν μόλις 586 ευρώ μεικτά, χωρίς ανθυγιεινά κ.λπ.».

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΟΣΝΙΕ) διεκδικεί την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης ώστε «να πάψει η άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε παλαιούς και νέους εργαζόμενους».

Η  εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου των μισθολογικών διακρίσεων που υφίστανται οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι σε σχέση με τους παλαιούς και η εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές των τελευταίων, αποτελεί και το βασικό αίτημα του ΣΕΝΕΝ που επίσης διεκδικεί την άμεση άρση της μονομερώς και παράνομης επιβαλλόμενης από τη εταιρεία κατάργησης των μειωμένων ωραρίων και τη διασφάλιση όλων των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς, στο  περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την έλευση του νέου επενδυτή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)