to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 26.05.2020

Πολιτική

Συνεχίζει το «στρίβειν διά της λασπολογίας» ο Ν. Δένδιας

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπ. Εξωτερικών συνεχίζει να προσπαθεί να μειώσει το βάρος όσων συνέβησαν στον Έβρο, διά της... επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ - Επαναλαμβάνει τα νεφελώδη περί «τουρκικής κινητικότητας» και προσπαθεί να ανασκευάσει τα περί «λίγων δεκάδων μέτρων», επιμένει στην κατασκευή «φράχτη» στον ποταμό


Στη γνωστή γραμμή της λασπολογίας κινείται και σήμερα ο Νίκος Δένδιας, που με συνέντευξή του στην Καθημερινή προσπαθεί αφενός μεν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το περιστατικό στον Έβρο και να κρυφτεί πίσω από τον ομιχλώδη χαρακτηρισμό περί «τουρκικής κινητικότητας» και αφετέρου επιτίθεται στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «ορισμένοι επιλέγουν να υιοθετήσουν fake news ενός ακροδεξιού κόμματος, για να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη».

Στο διά ταύτα, βέβαια, ο υπ. Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως πράγματι υπήρξε ένταση στην περιοχή, με αφορμή τα έργα για την επέκταση του υφιστάμενου αντι-προσφυγικού φράχτη, που αποδεικνύεται τόσο από τις ρηματικές διακοινώσεις που ανταλλάχθηκαν όσο από την περιγραφή του ίδιου του κ. Δένδια ότι «κατεγράφη κάποια κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας στην περιοχή».

Η περιγραφή Δένδια, οι κατηγορίες περί παραπληροφόρησης - Τι έχει απαντήσει από χθες ο Γ. Κατρούγκαλος

«....έχουν ξεκινήσει έργα για την επέκταση του υφιστάμενου φράχτη στον Εβρο. Οι εργασίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας. Μας επιδόθηκε μια ρηματική διακοίνωση, διά της οποίας η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη, αλλά και να συνεννοηθούμε μαζί της για την κατασκευή του. Το τουρκικό αίτημα αυτό απορρίφθηκε με ρηματική διακοίνωση, καθώς το τι κάνουμε εντός ορίων της εθνικής μας κυριαρχίας είναι δικό μας προνόμιο και αρμοδιότητα και δεν υποχρεούμεθα να δώσουμε λογαριασμό σε οιονδήποτε. Εν συνεχεία, επειδή κατεγράφη κάποια κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας στην περιοχή, προβήκαμε, όπως οφείλαμε, σε νέα ρηματική διακοίνωση», είναι συγκεκριμένα τα λόγια του Ν. Δένδια, που προσθέτει,. ξεκινώντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Από εκεί και πέρα, έλαβε χώρα μια απαράδεκτη διασπορά παραπληροφόρησης, περί κατάληψης π.χ. 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους, από την οποία δυστυχώς παρασύρθηκαν κόμματα της αντιπολίτευσης, ως μη ώφειλαν»

Στον Ν. Δένδια βεβαίως, έχει ήδη απαντήσει από χθες ο Γ. Κατρούγκαλος, που επισημαίνει μεταξύ άλλων  πως «...φάνηκε από το δελτίο τύπου του Υπουργού Εξωτερικών του Σαββάτου ότι πράγματι Τούρκοι στρατιώτες, όχι απλώς αμφισβήτησαν τα σύνορά μας, τα παραβίασαν. Μιλά στο δελτίο τύπου ο υπουργός για «πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών». Από ότι φαίνεται, μπαινόβγαιναν στο έδαφος μας για ένα σημαντικό διάστημα. Και αυτό εμφανίσθηκε ως μη γεγονός, από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Άμυνας, που έχει την βασική ευθύνη φύλαξης των συνόρων. Είναι προφανές ότι τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον ελληνικό λαό είναι προσβλητική. Δεν είναι Πέμπτη όταν έχουμε παραβίαση και αμφισβήτηση των συνόρων. Δείχνει κυρίως ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη χώρα» (διαβάστε αναλυτικά).

Η αναδιατύπωση της φράσης για τα «λίγα δεκάδες μέτρα»

«Θεωρείτε ότι ήταν λανθασμένη η διατύπωσή σας για "|λίγες δεκάδες μέτρα" στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχωρήσατε την περασμένη Τετάρτη;», ρωτάει στην ίδια συνέντευξη τον υπ. Εξ. ο δημοσιογράφος της Καθημερινής.

Ο Ν. Δένδιας φυσικά την αξιοποιεί για να αναδιατυπώσει όσα είχε πει, ισχυριζόμενος ότι «στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησα την περασμένη Τετάρτη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ έκανα λόγο για αλλαγή στην κοίτη του ποταμού κατά λίγες δεκάδες μέτρα και προφανώς επ’ ουδενί για αποδοχή αλλαγής συνόρων ή, ακόμα χειρότερα, για παραχώρηση εθνικού εδάφους. Ουδείς Ελληνας υπουργός θα μπορούσε να κάνει τέτοιου είδους δήλωση. Απαγορεύεται από το Σύνταγμα η παραχώρηση έστω και τετραγωνικού εκατοστού εθνικού χώρου».

Φυσικά, ο υπ. Εξ. συνεχίζει την αντεπίθεση, επιδιώκοντας να παρουσιάσει την αντιπολίτευση ως συντασσόμενη με τον ακροδεξιό Βελόπουλο, λέγοντας «...υπήρξε όμως μία προσπάθεια απομόνωσης και διαστρέβλωσης των όσων είπα από την Ακροδεξιά του κ. Βελόπουλου, σε συνδυασμό με fake news της Sun. Πίσω από την Ακροδεξιά με διάφορες αποχρώσεις συντάχθηκαν δυστυχώς κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, δύο και πλέον ημέρες μετά την ίδια τη συνέντευξη, κατά τη διάρκεια των οποίων ουδείς είχε επισημάνει οποιαδήποτε ασάφεια. Είναι λυπηρό ότι, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη σύμπνοια που χαρακτήρισε τον ελληνικό πολιτικό κόσμο ως προς τα γεγονότα στον Εβρο, την οποία, σημειωτέον, ανέδειξα και επικρότησα, ορισμένοι επιλέγουν να υιοθετήσουν fake news ενός ακροδεξιού κόμματος, για να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη».

Στο ζήτημα βέβαια, εχει απαντήσει επίσης από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και ντροπή τη δήλωση Δένδαι περί «εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης στη μάχη επιγόνων της Χρυσής Αυγής». Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ακόμα ότι «σήμερα [χθες, Δευτέρα]] για πολλοστή φορά παραδέχτηκε το αναντίρρητο, ότι πραγματοποιήθηκε διάβημα διότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος». Και επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Δεν αποτελεί "κινητικότητα" η παραβίαση των συνόρων. Και όταν τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αντιφάσκουν ή προσπαθούν με φραστικές αλχημείες να αποκρύψουν ή να συσκοτίσουν την αλήθεια, δεν προσβάλλουν μόνο τον ελληνικό λαό. Στέλνουν λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά και αποθρασύνουν την ήδη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)