to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 25.07.2017

Οικονομία

Συνεχής κάλυψη από διεθνή ΜΜΕ για την έξοδο στις αγορές

Συνεχής είναι η κάλυψη της σημερινής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια φωτίζουν πτυχές του γεγονότος.


Επί παραδείγματι, έτσι, «εάν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, θα πρόκειται για στιγμή –ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη», σημειώνεται εμφατικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times (Liz Aderman). H Eλλάδα, το παιδί της Ευρώπης που υποφέρει επί μακρόν από τα οικονομικά προβλήματα, προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει σημειώσει πρόοδο στις προσπάθειές της για ανάκαμψη, ανακοινώνοντας σχέδια για έκδοση ομολόγου μετά από χρόνια. Εάν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, θα πρόκειται για μια  στιγμή ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη, σημειώνει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

Αναφορά στο θέμα γίνεται και από την εφημερίδα Wall Street Journal: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τα πενταετή ομόλογα, που λήγουν το 2019, από νέα που θα λήγουν το 2022.

Οι Financial Times γράφουν: Η Ελλάδα  βγαίνει στις αγορές με 5ετές ομόλογο, αναφέρει το δημοσίευμα. Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή στις αγορές υπογραμμίζει την οικονομική αποκατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση κατέφερε να διασφαλίσει την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης και επιδιώκει να ενισχύσει τα ταμειακά αποθέματα ασφαλείας πριν την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, επισημαίνεται.  Η Ελλάδα προχωρά σε ανταλλαγή ομολόγου που λήγει το 2019. Το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου, που εκδόθηκε το 2014  είναι 4,95% και η κυβέρνηση επιζητεί να το αναχρηματοδοτήσει με επιτόκιο 4,75%. Αν η έκδοση του ομολόγου προσελκύσει ισχυρή ζήτηση  «θα ενισχύσει στο ΣΥΡΙΖΑ εκείνους που θεωρούν ότι είναι ρεαλιστική μια καθαρή έξοδος από το μνημόνιο το 2018», δήλωσε ο MontalbaRahman του Eurasia  Group.

Το Associated Press σημειώνειH Ελλάδα ετοιμάζεται να εισέλθει στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Μια κίνηση με την οποία η  ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα σηματοδοτήσει το ότι η χώρα είναι έτοιμη να εξέλθει από τα προγράμματα διάσωσης. Εδώ και πολύ καιρό στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει την βελτιωμένη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρόλο που το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα ,στο 175% του ΑΕΠ, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας παρουσιάζεται βελτιωμένη και υπάρχουν προβλέψεις για άνοδο στην ανάπτυξη.(

Σύμφωνα δε, με το Reuters, πρόκειται για «την πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια», αποτελεί δε, «σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πλήρους και σταθερής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018».

Από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο δημοσίευμα, καθώς η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. Όχι όμως χωρίς λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται. Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις , εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις; Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών».

Και το Spiegel, «ο σοβαρότερος οικονομικός ασθενής της Ευρώπης επιστρέφει. Μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές ένα χρόνο πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να φανεί αν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα».

Ενώ η Handelsblatt σημειώνει: «Περίπου ένα χρόνο πριν από το τέλος του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει και πάλι στις αγορές».

Το Bloomberg, έχει συνεχείς ανταποκρίσεις και άρθρα για το θέμα. Σε νέα ανάλυση (Marcus Ashworth –Μark Gilbert) επισημαίνεται: «Η Ελλάδα αποφάσισε να ταράξει τα νερά με την έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου,  μετά από τρία χρόνια. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς  αλλά όχι τους άπληστους. Προς το παρόν, μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές είναι πιο σημαντική  από την εξασφάλιση καλύτερων όρων ή περισσότερων χρημάτων. Μετά την  έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αναβάθμιση της προοπτικής για την αξιολόγηση της χώρας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard & Poors, η Ελλάδα έσπευσε  να εκμεταλλευθεί αυτή τη δυναμική  πριν από την ανάπαυλα του Αυγούστου».

Στην ίδια ανάλυση διαβάζουμε, «οι επενδυτές ελπίζουν ότι δεν θα έχουν την ίδια εμπειρία της πρώτης προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Οι κάτοχοι του ομολόγου, που εξέδωσε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα παρατηρούν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του (…) [αντιθέτως] με το τωρινό ομόλογο ζητείται η άντληση ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα θεωρηθεί επιτυχία, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στην εκδοτική προσπάθεια να αποτελείται από επενδυτές που θα αποφασίσουν να επεκτείνουν τη λήξη του. Η επιτυχία αυτή θα επιτρέψει τότε στην Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της και να ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες εξόδους στις διεθνείς αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα».

Σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA), υπό τον τίτλο, «Η Ελλάδα ξεκινά δημοπρασία για 5ετές ομόλογο», σημειώνεται: «Για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του η πώληση ομολόγου αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό συμβολικό βήμα: Όσο η Αθήνα στηρίζεται οικονομικά σε δάνεια του προγράμματος βοήθειας που διαρκεί ως το καλοκαίρι του 2018, δεν εξαρτάται υποχρεωτικά από ιδιωτικά χρήματα. Ωστόσο οι Έλληνες θέλουν του χρόνου να σταθούν και πάλι, από οικονομικής άποψης, στα πόδια τους, εξ ου και χρειάζονται την αυτόνομη χρηματοδότηση μέσω της ελεύθερης κεφαλαιαγοράς. Το ότι αυτό δεν ήταν δυνατό -ή ήταν μόνο με πολύ υψηλά επιτόκια-, επειδή οι επενδυτές είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα, ισχύει από τις αρχές του ελληνικού δράματος για το χρέος, ήδη από το 2010».

Τέλος η γαλλική Le Figaro αναφέρει:  Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές .Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα θα εκδώσει σήμερα πενταετές ομόλογο. Ελπίζει να δανειστεί  περίπου 4 δις ευρώ με τόκο κάτω του 5%. Αυτή η πρόσκληση στους επενδυτές, αποτελεί μια καθοριστική εξέλιξη, μια επιστροφή στις αγορές μετά από απουσία επτά ετών με ένα σύντομο διάλειμμα το 2014. Κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, τα επιτόκια ομολόγων - δηλαδή το ρίσκο δανεισμού στην Ελλάδα – την είχαν αποκλείσει από τις αγορές. Ξεκινώντας αυτήν την εβδομάδα τη συναλλαγή αυτή, η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, η ιδεολογία της οποίας είναι στους αντίποδες της χρηματοδότησης, ενδεχομένως διάλεξε την κατάλληλη στιγμή. Μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου για την αποδέσμευση της δόσης 8,4 δις ευρώ, τα καλά νέα διαδέχονται το ένα το άλλο: ο οίκος Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ο ανταγωνιστής του S&P χαιρέτισε τις αποδόσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να βγάλει τη χώρα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Αυτή η καλή σειρά επιτρέπει στον Έλληνα πρωθυπουργό, το κόμμα του οποίου σημειώνει πτώση στις δημοσκοπήσεις, να πλησιάσει κατά το μεγιστο δυνατόν τους επενδυτές και να εργαστεί για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, μετά από πολλές χρονιές λιτότητας και οδυνηρών μεταρρυθμίσεων. Πεπεισμένος από τις προσπάθειες του Α. Τσίπρα, ο G. Mestrallet, διευθύνων σύμβουλος της Engie, και πρόεδρος του Europlace, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με τον διευθυντή ανάπτυξης της Suez, όπου συναντήθηκε με τον Α. Τσίπρα. Για τον Γάλλο επιχειρηματία, "η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, με την ανάπτυξη να ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για τους επιχειρηματίες στην Ευρώπη, πρόκειται για μια πραγματική γη ευκαιριών, σε πολλούς τομείς. Πρέπει να είμαστε κοινωνικά προοδευτικοί, αυτό σημαίνει να δημιουργούμε απασχόληση χάρη στις επενδύσεις", είπε ο Mestrallet στην Figaro, προσθέτοντας ακόμα μια θετική νότα στο αισιόδοξο κλίμα.ς χρόνος χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα χρειάζεται το παράθυρο δανεισμού να παραμείνει μόνιμα ανοιχτό».

Στη σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο αναφέρεται δημοσίευμα που αναδημοσιεύεται στη γαλλόφωνη, βελγική εφημερίδα L' Echo. «Η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο σημειώνεται πως η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2014, με στόχο να δοκιμάσει την αγορά, ύστερα από δύο χρόνια φόβων σε σχέση με το χρέος και δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύεται αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται «Τα δάνεια προς την Ελλάδα απέφεραν κέρδη στο βελγικό κράτος». Ο αρθρογράφος παραπέμπει στα αποτελέσματα μελέτης του Βέλγου οικονομολόγου Ερίκ Ντορ, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 το βελγικό κράτος έχει αποκομίσει 328,8 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι τα αντίστοιχα κέρδη από τα διμερή δάνεια μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος αναχρηματοδότησης του βελγικού χρέους. Η σχετική συζήτηση για το κατά πόσο κρίνεται σκόπιμο να δανείζει κανείς σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση, συνεχίζει το δημοσίευμα, άνοιξε στη Γερμανία, όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει κερδίσει από το 2009 1,3 δισ από τα δάνεια προς την Αθήνα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει την απουσία ζημίας για την Ελλάδα, από τη στιγμή που ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένη να καταβάλει τους τόκους αυτούς, ανεξαρτήτως της ταυτότητας του κατόχου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν στην Ελλάδα τούς εν λόγω τόκους, πράγμα που θα ήταν προφανώς χρήσιμο για τη χώρα.

Με το ίδιο θέμα καταπιάνεται και δημοσίευμα του RTBF, υπό τον τίτλο «Το Βέλγιο έχει ήδη κερδίσει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ για τη βοήθειά του προς την Ελλάδα», το οποίο διερωτάται για το κατά πόσο είναι πραγματικά θεμιτό να πλουτίζει κανείς εις βάρος μιας υπερχρεωμένης χώρας, παραθέτοντας την άποψη του οικονομολόγου Μπερνάρ Μπαγιό, ο οποίος θέτει ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κάνει λόγο για αληθινό εκβιασμό, αναφερόμενος στη διακοπή της καταβολής των τόκων προς την Ελλάδα, όταν αυτή άρχισε να επαναδιαπραγματεύεται και αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα. Ο ίδιος, εξάλλου, υποστηρίζει ότι, πέραν της ηθικής και της αλληλεγγύης, υπάρχει και το θέμα της αποτελεσματικότητας, μια και όταν ένας άνθρωπος ή μία χώρα βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να βγάλουν το κεφάλι από το νερό, διαφορετικά θα βυθιστούν, γεγονός που, ακόμα και από μία αυστηρά κυνική σκοπιά, κρίνεται εντελώς ανόητο.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες υπήρξαν ρεπορτάζ από μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, η εφημερίδα Guardian, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.ά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)