to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 03.03.2014

Διεθνή

Ρωσία: Ο Γιανουκόβιτς ζήτησε την επέμβασή μας- Διάγγελμα Πούτιν για την Ουκρανία (συνεχής ενημέρωση)

Ο Γιανουκόβιτς ζήτησε με επιστολή του στον Πούτιν τη ρωσική επέμβαση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Χωρίς εξελίξεις η λήξη του ρωσικού «τελεσιγράφου»προς την Ουκρανία για τις 5 το πρωί της Τρίτης - Διακοπή των στρατιωτικών γυμνασίων της Ρωσίας διέταξε ο Βλ. Πούτιν - Ανέστειλαν κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία οι ΗΠΑ - Έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις 6/3


ΣΥΡΙΖΑ: Σιγή ιχθύος Βενιζέλου για τη συμμετοχή ακροδεξιών στην ουκρανική κυβέρνηση και την απειλή για την ελληνική μειονότητα

Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη ο ενδεχόμενος διαμελισμός της Ουκρανίας - Το editorial του left.gr: Ο διαμελισμός της Ουκρανίας απειλή για όλη την Ευρώπη

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στο κεντρικό θέμα του left.gr

Τρίτη 4/3

12.30: Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Βλ. Πούτιν - «δεν θα κάνω δήλωση, ας συζητήσουμε» η πρώτη του φράση. Ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Δείτε ζωντανά στο http://rt.com/on-air/russian-president-putin-statement/

12.10: Δεν εχει ξεκινήσει ακόμα το διάγγελμα Πούτιν, «μπάρες» στο σήμα του Russia Today.

Η διορία ως το μεσημέρι (12.00) για την απάντηση των Ρώσων στου Ουκρανούς που ζητούν επιστροφή της κατειλημένης βάσης του Μπελμπέκ έχει παρέλθει. Διεθνείς ανταποκριτές στο σημείο μεταφέρουν δηλώσεις ουκρανών στρατιωτών από το σημείο να λένε πως «οι Ρώσοι είναι έτοιμοι για πόλεμο»: 

Embedded image permalink

12.05: Διάγγελμα του Βλ. Πούτιν σε λίγο για την Ουκρανία - παρακολουθήστε ζωντανά στο http://rt.com/on-air/russian-president-putin-statement/

12.00: Στο Κίεβο μεταβαίνει, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κριστιάν Βιγκένιν προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της βουλγαρικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Στην Ουκρανία, βάσει της απογραφής του 2001, ζουν περίπου 200.000 Βούλγαροι, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του σελίδα το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Εκτός του Κιέβου, ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί την Οδησσό, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός Βούλγαρων, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μόλις από την Κριμαία.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, ο κ. Βιγκένιν αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Βουλγαρίας θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά απέναντι στη βουλγαρική μειονότητα.

Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για την απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας να απορρίψει νόμο που έδινε το δικαίωμα να ανακηρυχθεί "επίσημη" η γλώσσα μιας μειονότητας στο πλαίσιο μιας περιοχής, εάν ομιλείτο από περίπου το 10% του πληθυσμού.

Η σχετική νομοθεσία είχε αποσυρθεί προκαλώντας την οργή και των Ρώσων που είναι η κυρίαρχη εθνοτική ομάδα στην Κριμαία και σε ένα σημαντικό "κομμάτι" της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο κ. Βιγκένιν έχει δηλώσει ότι όλες οι ομάδες, οι περιοχές και οι εθνικές μειονότητες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη νέα κυβέρνηση και ότι τα δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατευτούν στη βάση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ουκρανία.

11.20 π.μ.: Συνεχίζεται το «standoff» Ρώσων και Ουκρανών στη βάση του Μπελμπέκ

Embedded image permalink

Ο ρώσος επικεφαλής στη βάση του Μπελμπέκ είπε πως θα απαντήσει στο αίτημα των Ουκρανών για αποχώρηση από την κατειλημμένη βάση, ως το μεσημέρι. Σημειώνεται σε διάφορα ΜΜΕ ο ισχυρός συμβολισμός της σημαίας που κρατούν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για τη σοβιετική σημαία του πολέμου υπό την οποία πολέμησαν Ουκρανοί και Ρώσοι τους ναζί: θέλουν να δείξουν ότι οι δύο λαοί δεν είναι εχθροί.

Το «standoff» (ας το μεταφράσουμε «στατική αντιπαράθεση») στη βάση του Μπελμπέκ, με τους ρώσους στρατιώτες να παραμένουν με τα όπλα στραμμένα προς τους ουκρανούς και τους δημοσιογράφους, καλύπτεται επιτόπου από ξένους ανταποκριτές. Δείτε τι μεταδίδουν μέσω Twitter: https://twitter.com/moneyries/lists/ukraine-on-ground)

 

11.10 π.μ.: Ύστερα από αίτημα Γιανουκόβιτς η επέμβαση της Ρωσίας

Το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα για την, 3η κατά σειρά, διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, τη Δευτέρα. Η Ρωσία ισχυρίστηκε πως ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, ζήτησε την επέμβαση της Ρωσίας για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. 

11.10: Μία επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα οδηγήσει σε "κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος", ενώ η Μόσχα θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.

Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων, αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.

9.35 π.μ.: Συνάντηση του γερμανού υπ. Εξωτερικών Φρ. Σταϊνμάγερ με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία:

Embedded image permalink

Φωτ. από το Twitter του γερμανού υπ. Εξωτερικών

9.30 π.μ.: Στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ, κατειλημμένη από ρωσικά στρατεύματα:  ¨Οπως μεταδίδουν διεθνείς ανταποκριτές που βρίσκονται στο σημείο, άοπλοι ουκρανοί στρατιωτικοί ζητούν αυτή την ώρα να τους παραδοθεί η βάση. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται - φωτ.:

Embedded image permalink

8.25: Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κι αναμεταδίδει το Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες τη Δευτέρα με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να "απομονώσουν περαιτέρω" τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα συζήτησε τους τρόπους αντίδρασης και απομόνωσης της Μόσχας, τονίζοντας «ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ή να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο αξιωματούχος σχετικά με τη συνάντηση.

«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση και παραμένει σε στενή επαφή με τους ξένους ομολόγους του» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ουάσιγκτον στην στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Κριμαία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων με θύμα την χώρα του και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται στο φύλλο της το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη.

--------------

Δευτέρα 3/3

Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Διαψεύδει την είδηση ο ρωσικός στόλος, επιβεβαιώνει το Κίεβο.

21:35 Μπαράκ Ομπάμα: Οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

21:14 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμφώνησαν να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εάν η Μόσχα δεν λάβει μέτρα για να αποκλιμακώσει την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, επιβεβαίωσε ο πολωνός ΥΠΕΞ Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

20:33 Θολώνει περαιτέρω το τοπίο στην Κριμαία καθώς Μόσχα, Κίεβο, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ εστιάζουν τώρα σε πόλεμο προπαγάνδας επιχειρώντας να επαναδιαμορφώσουν την εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις στρατιωτικές και πολιτικές διεργασίες με κομμένη την ανάσα. 

20:08 Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να επανεξετάσει εφ' όλης της ύλης τις σχέσεις της με τη Ρωσία, εάν η Μόσχα δεν προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.

«Ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η Ε.Ε. πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης σε ανακοίνωσή τους, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

19:52 Έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

19:52 Την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία ζήτησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ την περασμένη εβδομάδα, ενώ τον Φεβρουάριο είχε πολυάριθμες επαφές με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μεντβέντεφ, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις (ένοπλες) δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας», σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

19:21 Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποστηρίζει ότι δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας στην Κριμαία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

19:19 BBC: Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το τελεσίγραφο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας προς τις ουκρανικές δυνάμεις της Κριμαίας να παραδοθούν.

19:04 Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωζώνη, αν και η οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από τη χώρα αυτή είναι «σχετικά περιορισμένη», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Από οικονομική και δημοσιονομική άποψη, οι συναλλαγές της Ευρωζώνης (με την Ουκρανία) είναι μικρές (. . .). Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι λοιπόν σχετικά περιορισμένες», δήλωσε ο Ντράγκι.

«Παρόλα αυτά οι γεωπολιτικές παράμετροι της κατάστασης αυτής είναι εντελώς διαφορετικές. Θα μπορούσαν να έχουν μια δύναμη και μια ικανότητα να επηρεάσουν τα γεγονότα, οι οποίες ξεπερνούν τους υπάρχοντες δεσμούς και τα στατιστικά δεδομένα που μόλις σας παρέθεσα», πρόσθεσε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση με πολλή προσοχή γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα ευρύτερο από τη νομισματική πολιτική, το οποίο όμως θα μπορούσε επίσης να έχει επίδραση στην οικονομία», κατέληξε ο Ντράγκι.

18:48 Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό γραπτό μήνυμα του προέδρου του Σ.Α., θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, μετά από επιστολή-αίτημα του μονίμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ. Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣΑ είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και απόψε, αναδεικνύοντας έντονα το διχαστικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Σώματος (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Κίνας. 

17:59 Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.

Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.

17:28 Reuters: Σε συμφωνία για την αναστολή των συνομιλιών με τη Ρωσία για θέματα που αφορούν την έκδοση βίζας κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. 

 

17:26 Στην Ουκρανία μεταβαίνει την Τρίτη αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να συζητήσει με τις νέες αρχές της χώρας ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας.

Η αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασαν σήμερα στο Κίεβο, όπως δήλωσε η Πία Αρενκίλντε, εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον στόχο και τη διάρκεια της αποστολής τους.

«Κανένα κράτος μέλος δεν θα κινηθεί χωρίς μια εκτίμηση των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας από το ΔΝΤ», διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

17:06 Διώξεις κατά του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος «Δεξιός Τομέας» και του ηγέτη του, Ντμίτρι Γιάρος, άσκησαν οι ρωσικές αρχές, με κατηγορίες για εξτρεμισμό.

15:25 Μόνο για επικοινωνιακή χρήση η επίσκεψη Βενιζέλου στην Ουκρανία, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

15:00 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τη Ρωσία να αποφύγει πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κρίση στην Ουκρανία και αντ'αυτών να επιδιώξει τον διάλογο με τις αρχές του Κιέβου, ενώ έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

«Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός και η διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι ύψιστης σημασίας να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αμέσως μέσω του διαλόγου», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη λίγο πριν τη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
 

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται σε ένα κέντρο Τύπου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου αυτού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο.

Στο ενδεκαώροφο κτίριο κυματίζει η ρωσική σημαία, και όχι η ουκρανική, εδώ και τρεις ημέρες, ενώ διαδηλωτές που κρατούν ρωσικές σημαίες να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις έξω από αυτό.

Πηγή: RuptyTV

14:40 «Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και παραγωγικοί για να ξεπεράσουμε την κατάσταση, πάντα εις το όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αναμένουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή θέση, η οποία παράλληλα θα είναι και υλοποιήσιμη», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος


14:23 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν εν ευθέτω χρόνω  μια σύνοδο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες μέλη για να καταλήξουμε σε μια κοινή και σθεναρή απάντηση» στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανέφερε.
 

14:05 Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, σύμφωνα με ουκρανούς συνοριοφύλακες. Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μάυρη Θάλασσα δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

13:20 Ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία.
 

12:26 Λαβρόφ προς Δύση: Να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί

«Ζητούμε μία υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και πάνω από όλα να μπουν τα συμφέροντα των Ουκρανών», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών από τη Γενεύη. Μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται η απόφαση της Μόσχας για το αν θα παράχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία, σύμφωνα με τον, ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
 

12:00  Συναντιούνται σήμερα στη Γενεύη  ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


11:39 Η Ελβετία, η οποία προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να συστήσει μία διεθνή ομάδα επαφής για την Ουκρανία και παρότρυνε όλες τις πλευρές να συμβάλουν για την εκτόνωση της κρίσης.


11:34 Ως τη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η Ευρώπη αυτον τον αιώνα χαρακτήρισε τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Η Βρετανία είναι ανήσυχη για το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να στείλει στρατεύματα και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, πλην της Κριμαίας.
 

10.55: "Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας", δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν χθες βράδυ σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.

10.20: Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ομάδα των G-7 καταδικάζει την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και παγώνει της προετοιμασίες της συνόδου των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)