to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 08.03.2018

Πολιτική

Συνεχείς οι προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις από την Αθήνα προς την Τουρκία προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό του κατηγορητηρίου αλλά και της δικασίμου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται για όγδοη ημέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυπριακή ΑΟΖ: To Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στις απειλές Γιλντιρίμ

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις από την Αθήνα προς την Τουρκία προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό του κατηγορητηρίου αλλά και της δικασίμου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται για όγδοη ημέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης (εδώ οι χθεσινές εξελίξεις).

Η εντολή που παίρνουν από την ελληνική πλευρά οι συνήγοροι των στρατιωτικών είναι να πηγαίνουν αν είναι δυνατόν και καθημερινά στον εισαγγελέα και να ζητούν να οριστεί δικάσιμος.

Επιπλέον, έχει ορισθεί πραγματογνώμονας ο οποίος βρίσκεται σε αναμονή, περιμένοντας το «πράσινο φως» από τις τουρκικές αρχές για να μεταβεί στην Άγκυρα και να λάβει μέρος στην εξέταση των τριών κινητών που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες στρατιωτικοί.

Επίσης, ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε στην ΕΡΤ ότι η προσοχή είναι στραμμένη τόσο στους δύο στρατιωτικούς, όσο και στους στρατιωτικούς στον Έβρο, καθώς πρέπει το ηθικό να είναι υψηλό.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας την Τετάρτη σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, είπε ότι "Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα". Ανέφερε επίσης ότι "έχει πλέον καταστεί συνήθεια να μεταφέρεται κάθε θέμα που αφορά την Τουρκία στην ΕΕ για στήριξη από αυτήν. Τέτοιες και παρόμοιες πρωτοβουλίες ούτε δυσχεραίνουν καθόλου αλλά ούτε και βελτιώνουν τις σχέσεις μας με την ΕΕ".

«Η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες»

Έμμεση αναφορά στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη. Πριν από την ομιλία του στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ του έδωσε ένα κλαδί ελιάς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό συμβολίζει την ειρήνη και τη συνεργασία τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν αυτή τη γωνιά της Ευρώπης.

Κάναμε ότι ήταν απαραίτητο διπλωματικά, είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ, από τη ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά ότι η περιπέτεια των δύο αξιωματικών θα είναι μακρά.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στον Real FM, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, παρείχε τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο για να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η ταλαιπωρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Διατύπωσε, εξάλλου, την πεποίθηση πως η νηφαλιότητα και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θα επικρατήσουν και στη γείτονα χώρα και θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Το θέμα των ελληνοτουρκικών απαιτεί υπευθυνότητα και ψυχραιμία, τόνισε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι «προφανώς κάναμε όλες τις ενέργειες και διμερώς και διεθνώς να τεθεί το θέμα των δύο στρατιωτικών».

Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν αντέδρασε άμεσα σε πρώτο χρόνο στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών έκανε από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως δεν έχουν απαντηθεί ακόμη κάποια ερωτήματα που έθεσε η ΝΔ από την πρώτη στιγμή. Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ακόλουθο Άμυνας στην Άγκυρα και πως θα έπρεπε από τη πρώτη στιγμή να είναι στην Αδριανούπολη.

Πληροφορίες: ΕΡΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)