to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 26.06.2021

Πολιτική

Συνεχείς δράσεις ενάντια στις επαναπροωθήσεις σε Σάμο, Αθήνα, Χίο (φωτ.)

Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι δράσεις ενάντια στις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο: Διαμαρτυρία και πορεία στο Σύνταγμα, μαχητική διαδήλωση στο Βαθύ της Σάμου και μουσική διαμαρτυρία στη Χίο (φωτ. - βίντεο) - Αύριο, Κυριακή 27/6, διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη (Ομπρέλες, 8 μ.μ.)


Στο Σύνταγμα έφτασαν χθες οι διαμαρτυρίες ενάντια στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, τα περίφημα pushbacks, οι οποίες, όπως αποδεικνύουν καταγγελίες, φωτογραφίες και βίντεο αποτελούν πλέον τον κανόνα στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια παράνομη, αντιτιθέμενη σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, και απάνθρωπη πρακτική. 

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας #StopPushbacks, οργανώσεις και συλλογικότητες πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση και πορεία στην Ερμού και την πλατεία Συντάγματος:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

(φωτ. από τη σελίδα της Συνάντησης)

Μαχητική διαδήλωση στο Βαθύ

Με μια πολύ μαζική και ιδιαίτερα μαχητική διαδήλωση στο Βαθύ, συνεχίστηκε την Παρασκευή το 3ήμερο που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Σάμου Ενάντια στις Επαναπροωθήσεις, στα πλαίσια της Πανελλαδικής πρωτοβουλίας StopPushbacks, όπως ενημερώνει η Πρωτοβουλία Σάμου ενάντια στις Επαναπροωθήσεις:

Άνθρωποι προερχόμενοι απόπολλά σημεία της γης καταδίκασαν τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και καταργούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπισμού. Για πρώτη ίσως φορά τόσο στη Σάμο όσο και πανελλαδικά οι διαδηλωτές φώναξαν δυνατά και μαζικά ότι οι μαφιόζικες αυτές παρακρατικές πρακτικές δεν μπορούν να συνεχίζονται και δεν είναι ανεκτές από την κοινωνία.

Η πρωτόγνωρη σε δύναμη και πλήθος πορεία πέρασε μέσα από γειτονιές της Σάμου και μπροστά από τα γραφεία του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX.

Έλληνες και Ευρωπαίοι λιμενικοί αναλαμβάνουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις και στο όνομα της δήθεν «φύλαξης των συνόρων» τρομοκρατούν, χτυπούν και στερούν το υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα της αναζήτησης διεθνούς προστασίας σε εξαθλιωμένους ανθρώπους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που το μόνο τους έγκλημα είναι να αναζητήσουν μια ειρηνική ζωή και ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την αθλιότητα από την οποία ξέφυγαν.

Το μέγεθος και η ζωντάνια των κινητοποιήσεών μας -όπως είναι φυσικό- έχει θορυβήσει και αρκετούς που προτιμούν την σιωπή και το σκοτάδι. Κάποιοι από αυτούς φρόντισαν να ξηλώσουν το μνημείο που τοποθετήθηκε την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεών μας στην παραλία για να θυμίζει τους νεκρούς της μεταναστευτικής πολιτικής Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο κι αν οι ίδιοι κλείνουν τα μάτια, εμείς, με τα λόγια του Αισχύλου, όπως έγραφε η μαρμάρινη πλάκα, "Βλέπουμε το Αιγαίο πέλαγος ανθισμένο με νεκρούς". Και θα τους θυμίζουμε για πάντα ότι Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ, και οι ίδιοι θα πεταχτούν στα σκουπίδια της ιστορίας, εκεί όπου ανήκουν.

Το τριήμερο ενάντια στις επαναπροωθήσεις ολοκληρώνεται σήμερα στο Παλιό Σχολείο του Όρμου με προβολή βίντεο σχετικών με τις επαναπροωθήσεις, συλλογική κουζίνα και συζήτηση, στις 8:00 μ.μ.

Χίος: Μουσική διαμαρτυρία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο

Την πάρανομη τακτική των απάνθρωπων επαναπροωθήσεων (pushbacks) από τις ελληνικές αρχές καταδίκασαν με παρέμβασή τους χθες στην Απλωταριά οργανώσεις και συλλογικότητες. Διαβάζοντας σχετικές μαρτυρίες και δημοσιεύματα, με φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τη βάρβαρη τακτική του λιμενικού, με διανομή ενημερωτικού υλικού αλλά και με μουσική, οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να πληροφορήσουν τους πολίτες για το έγκλημα που συντελείται στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο.


Όπως σημειώνουν, οι επαναπροωθήσεις των προσφύγων από τα νησιά (αλλά κι από την ενδοχώρα) είναι εδώ και πολύν καιρό μια πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από πάρα πολλές πηγές και μαρτυρίες. Τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ, αλλά και διεθνείς οργανώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, έχουν αναδείξει με κάθε τρόπο το γεγονός: περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν βίαια προς την Τουρκία τους τελευταίους 13 μήνες.

Επισημαίνουν δε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ότι ο τρόπος εφαρμογής των pushbacks γίνεται όλο και πιο θρασύς, όλο και πιο επικίνδυνος για τη ζωή των προσφύγων, καθώς άνθρωποι επαναπροωθούνται ακόμη κι αφού  έχουν πατήσει το πόδι τους στη στεριά, αναγκαζόμενοι να επιβιβαστούν ξανά σε σωσίβιες λέμβους που κατόπιν αφήνονται ακυβέρνητες στη θάλασσα.

«Απέναντι σ’ ένα τέτοιο δεδομένο – που το αρνείται πεισματικά η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και το αποδέχεται σιωπηρά η Ε.Ε., έχοντας την Ελλάδα ως πρόθυμο “φρουρό των συνόρων της” - κανένας πολίτης με στοιχειώδεις ευαισθησίες δεν δικαιούται να μένει παρατηρητής», τόνισαν οι διοργανωτές της παρέμβασης, που ολοκληρώθηκε με τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Μάριος Νεαμονιτάκης.

Τη διαμαρτυρία όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου οργάνωσαν ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο, οι Αλληλέγγυοι Χίου και η «ΛΑΘΡΑ;» – Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου.


Ανάλογη δράση έχει προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη (αύριο, Κυριακή 27/6), στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας ενάντια στις επαναπροωθήσεις #StopPushbacks - περισσότερα στο StopPushbacks.wordpress.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)