to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 16.10.2018

Πολιτική

«Προεδρική versus Προεδρευομένη Δημοκρατία»: Τι τόνισαν Πρ. Παυλόπουλος και Ν. Βούτσης

Να μην υιοθετηθεί στην Ελλάδα η απευθείας από τον λαό εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνει ο Πρ. Παυλόπουλος - Στην αναγκαιότητα για συνεχή αναστοχασμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος υπό το πρίσμα των πολλαπλών και πολυεπίπεδων κινδύνων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων


Στην αναγκαιότητα για συνεχή αναστοχασμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος υπό το πρίσμα των πολλαπλών και πολυεπίπεδων κινδύνων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία, οι οποίοι «φαίνεται να δυσκολεύουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα του πολιτεύματος και να υπονομεύουν την ελκυστικότητα των δημοκρατικών ιδεωδών»,  αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων. Αναφερόμενος σε αυτή τη συνεργασία ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στην επικείμενη έκδοση και κυκλοφορία τεσσάρων τόμων του «Φακέλου της Κύπρου» με αυθεντικά ντοκουμέντα που συγκεντρώθηκαν από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων την περίοδο 1986-1988.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε διεξοδικά στους σοβαρούς κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία «είτε ως σύστημα θεσμών εκπροσώπησης, είτε ως διαδικασία διευθέτησης στο πολιτικό επίπεδο των κοινωνικών διαφορών, ανισοτήτων, αιτημάτων, επιδιώξεων και οραμάτων» υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών «για την άνθιση αντιδημοκρατικών τάσεων και αντιλήψεων, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν την απειλητική πλέον ακροδεξιά, όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και διεθνώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tι ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέδωσε μάθημα Συνταγματικού Δικαίου παρέδωσε με την, όπως σχολιάζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, εμπεριστατωμένη εισαγωγική ομιλία του στο ίδιο συνέδριο.

Ο κ. Παυλόπουλος πρότεινε την υιοθέτηση του συμπεράσματος, ως προς τη σύγκριση μεταξύ Προεδρικής Δημοκρατίας και Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, το εξής: «Δεν υφίσταται σύστημα οργάνωσης της μορφής του πολιτεύματος, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα που πρέπει να υιοθετήσει, ως "ιδανικό", κάθε λαός και κάθε κράτος".

Όλως αντιθέτως, τόνισε, όταν μιλάμε για ένα «ιδανικό» σύστημα πολιτειακής οργάνωσης, πριν απ’ όλα «πρέπει να σκεφτόμαστε για ποιον λαό αυτό προορίζεται, σύμφωνα με την ιδιοσυστασία του και την παράδοσή του». Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και σε ποια ιστορική συγκυρία το σύστημα τούτο εφαρμόζεται, όπως αυτή διαμορφώνεται στην πορεία εξυπηρέτησης του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος κάθε λαού.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη «να μην υιοθετηθεί η ιδέα της απευθείας από το λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα με ιδιαιτέρως ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε μια συνταγματικώς προβληματική στροφή του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της Προεδρικής Δημοκρατίας».

Επιπλέον, τόνισε, «θα κατέληγε, οιονεί νομοτελειακώς, σε ένα είδος θεσμικής και πολιτικής "δυαρχίας" στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς την κοινοβουλευτική παράδοση και λειτουργία του Ελληνικού Πολιτεύματος».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

-Τόσον η Προεδρική Δημοκρατία όσο και η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ως μορφές πολιτειακής οργάνωσης και διακυβέρνησης, εξελίσσονται, θεσμικώς, αλλά και πολιτικώς, στο πεδίο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

- Είναι απαραίτητο να εκτεθεί, έστω και σε γενικές γραμμές, ποια είναι η πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και γιατί -όπως η πορεία εξέλιξης της δημοκρατικής διακυβέρνησης, σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύει- η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει, και δικαίως, πλήρως επικρατήσει σε σχέση με το πρότυπο πολιτειακής οργάνωσης, το οποίο εκπροσωπεί η αμιγής άμεση δημοκρατία.

Ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ακόμη ότι «αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι εκείνο το σύστημα δημοκρατικής διακυβέρνησης, το οποίο οργανώνει, μέσω εκλεγμένων από το λαό, στο πλαίσιο του θεσμικώς οργανωμένου πολυκομματισμού, εκπροσώπων την, lato sensu, πολιτική διακυβέρνηση, πρωτίστως και κυρίως σε επίπεδο νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, βεβαίως με την ιδιομορφία εκπροσώπησης που συνεπάγεται η συγκεκριμένη ιδιοσυστασία καθεμιάς τους».

Σε άλλο σημείο έκανε αναφορά στην πολιτική ελευθερία, η οποία «συνθέτει μια πραγματική "μήτρα" εξειδικευμένης δημοκρατικής νομιμοποίησης και όλων των λοιπών θεμελιωδών δικαιωμάτων, μέσω των οποίων ο άνθρωπος υπερασπίζεται την αξία του και αναπτύσσει ελευθέρως την προσωπικότητά του». Αλλά και, αντιθέτως, σημείωσε, στο πλαίσιο ενός είδους διαλεκτικής σύνθεσης, επίσης βασίμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι «η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, πρωτίστως κατά την κοινοβουλευτική της διάσταση, "γεννήθηκε" ως θεσμικό και πολιτικό δημιούργημα, προορισμένο να υπηρετήσει την ιδέα και την έννοια των απαράγραπτων θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτά προϋπήρχαν "εν σπέρματι" στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ακόμη και πριν την επίσημη θεσμοθέτησή τους. Θεσμοθέτηση που κατέστη εφικτή κυρίως μετά την κανονιστική εμπέδωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία της Λευκωσίας.

Το συνέδριο έχει στόχο να παρουσιάσει κριτικά και να συγκρίνει γόνιμα τα δύο πολιτειακά συστήματα διακυβέρνησης, τόσο σε ιστορικό βάθος όσο και στη σύγχρονη ιστορική περίοδο, καθώς και να εξετάσει ειδικότερα το ρόλο των πολιτικών κομμάτων σε αυτά.

Στους υπόλοιπους ομιλητές συγκαταλέγονται διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί χωριστά με τους κ.κ. Παυλόπουλο και Βούτση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)