to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνέδριο με συνδιαμορφώτρια την κοινωνία

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί με τις εργασίες και τις συμμετοχές να αναδείξει ότι υπάρχει ο δρόμος των ενεργών μελών και της ενεργού κοινωνίας. Είναι ο δρόμος που ως πολιτικό και κοινωνικό γεγονός συγκρούεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, αυτό που καθηλώνει την κοινωνική και παραγωγική βάση σε ρόλο θεατή.


1. Η αντίφαση! Σε μια περίοδο που οξύνονται οι κοινωνικές-γεωγραφικές ανισότητες και συρρικνώνεται η εγχώρια παραγωγική βάση, αντί οι πολίτες να προσκαλούνται για να συνδιαμορφώνουν τα κυβερνητικά προγράμματα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υποβιβάζονται σε χειροκροτητές μιας χρήσης. Συστημικά κέντρα μέσω της «τηλε-δημοκρατίας» παρουσιάζουν ως δημοκρατική κατάκτηση τον περιορισμό της κοινωνίας σε ρόλο χειροκροτητή που εξουσιοδοτεί.

2. Οι διεργασίες που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στα κόμματα εκ των πραγμάτων κρίνονται και για τον τρόπο συμμετοχής των μελών τους, αλλά και της κοινωνίας, στη διαμόρφωση του πολιτικού και προγραμματικού λόγου των ηγεσιών τους. Γιατί δεν αρκεί οι συμμετέχοντες να εκφράζονται μόνο για τα πρόσωπα, αλλά κυρίως για τα περιεχόμενα της πολιτικής.

Σ’ ένα περιβάλλον πολύπλευρης κρίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σαφές στον κάθε πολίτη αν οι προτάσεις που καταθέτουν οι κομματικές ηγεσίες αφορούν τη διαχείριση της ίδιας πολιτικής που ασκείται σήμερα ή στοχεύουν σ’ έναν άλλο ρόλο του κράτους. Ρόλο που θα εγγυάται την πρόσβαση όλων στα προγράμματα ανάπτυξης, στα κοινωνικά αγαθά και στις υπηρεσίες. Για να σταματήσει η συρρίκνωση και να δυναμώσει η παραγωγική βάση της χώρας.

3. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί με τις εργασίες και τις συμμετοχές να αναδείξει ότι υπάρχει ο δρόμος των ενεργών μελών και της ενεργού κοινωνίας. Είναι ο δρόμος που ως πολιτικό και κοινωνικό γεγονός συγκρούεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Αυτό που καθηλώνει την κοινωνική και παραγωγική βάση σε ρόλο θεατή.

Δρόμος που απορρίπτει τα κομματικά μοντέλα τα οποία ευνοούν συμμετοχές μιας χρήσης. Αυτά που εξουσιοδοτούν ηγεσίες χωρίς δεσμεύσεις και θεσμούς συλλογικής διαμόρφωσης και ελέγχου προγραμμάτων και πολιτικών.

4. Η πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να εξελιχθεί σε δημοκρατική απάντηση. Για να αναδείξει ότι η συμμετοχή των μελών και της κοινωνίας είναι μόνιμη διαδικασία συνδιαμόρφωσης και ελέγχου υλοποίησης του σχεδίου προοδευτικής διεξόδου με τεκμηριωμένα μέσα και πόρους. Συνέδριο με ευρύτερους όχι μόνο κομματικούς αλλά και κοινωνικούς και πολιτικούς συνδιαμορφωτές!

Αυτή να είναι η απάντηση του προοδευτικού φορέα, κορμού της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων να στήσουν αναχώματα στις πλειοψηφίες για προοδευτική διέξοδο! Στις μικροκομματικές περιχαρακώσεις η προοδευτική διέξοδος δείχνει τη συνάντηση με την καταγεγραμμένη για δεκαετίες, υπάρχουσα, προοδευτική πλειοψηφία!

● Αναφερόμαστε στον χώρο των επαγγελματιών που αγγίζουν τις 700.000 περίπου,

● Στις δυνάμεις της επισφαλούς ορατής και αόρατης εργασίας, της ανεργίας (το precariato), που ξεπερνούν τον προηγούμενο αριθμό,

● Στους περίπου 800.000 αγρότες που βρίσκονται σε κρίση,

● Την τεράστια δεξαμενή των πολιτών που ο καθένας για διαφορετικούς λόγους αρνείται την εκλογική συμμετοχή.

5. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει προπομπός με ευρύτερα μηνύματα σύγχρονης προγραμματικής συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Μπορεί να ανοίξει τον διάλογο για κομματικό μοντέλο με σύγχρονες δομές που δυναμώνουν τη γείωση με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει!

Με αποφασιστικά όργανα χωρίς γραφειοκρατική δομή! Με διακριτούς πολιτικά και προγραμματικά θεσμούς, ασυμβίβαστα ρόλων και θητείες! Γεγονός που καθιστά τη διεύρυνση διαρκές ταυτοτικό στοιχείο της ριζοσπαστικής, σοσιαλιστικής και οικολογικής, νέας μεγάλης Αριστεράς.

Η κοινωνία έχει πολλούς λόγους να συμπράξει για έναν σύγχρονο πολιτικό φορέα που δεν αναμετράται, δεν αναλώνεται στη δικαίωση επιμέρους ρευμάτων της ιστορικής Αριστεράς! Εναν φορέα που δεν προσβλέπει στις ξεπερασμένες αντιλήψεις της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας που ηττήθηκαν.

Η σύγχρονη πλειοψηφική πλέον νέα μεγάλη Αριστερά διαμορφώνεται στη βάση των προτάσεων των σημερινών αναγκών. Που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα, που μεταξύ των άλλων είναι η αναδιαμόρφωση των ζωνών επιρροής, η ρομποτική στην παραγωγή, η βιοτεχνολογία, η βιοηθική, η περιβαλλοντική κρίση, η επιβολή της οικονομίας στην πολιτική κ.λπ.

6. Αυτή την πολιτική και προγραμματική συμπόρευση θέλουν να αποτρέψουν η Ν.Δ. και οι συστημικές δυνάμεις πριν από τις εκλογές. Είναι πλέον η ώρα οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις και εκλογικές προτιμήσεις, να τοποθετηθούν πάνω στην κυρίαρχη αντίθεση: Συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής ή εναλλακτική προγραμματική πρόταση διεξόδου;

* Ο Αντώνης Κοτσακάς και ο  Χάρης Τσιόκας είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)