to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 03.07.2020

Πολιτική

Συνέδριο Κομισιόν-ΙΟΒΕ στην Ελλάδα χωρίς... αντιπολίτευση: Εξηγήσεις ζήτησε ο Παπαδημούλης

Την απουσία εκπροσώπων σύσσωμης της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων, των συνδικάτων και της Κοινωνίας των Πολιτών από το Ψηφιακό συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που διοργάνωσε στην Ελλάδα η Κομισιόν και ο ΙΟΒΕ, φέρνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης


Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, την απουσία εκπροσώπων της αξιωματικής και λοιπής αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων και των συνδικάτων, της Κοινωνίας των Πολιτών και λοιπών φορέων από το Ψηφιακό συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που διοργάνωσε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στις 1 και 2 Ιουλίου.

Η απουσία αυτή αφενός «καλλιεργεί την εικόνα μιας ελλιπούς και μονοδιάστατης προσέγγισης των κρίσιμων αυτών ζητημάτων που αφορούν το σύνολο των πολιτών και πρόκειται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης» και αφετέρου αναιρεί «τις διακηρύξεις της Επιτροπής περί ενεργού, ουσιαστικού και δίχως αποκλεισμού διαλόγου της με τους πολίτες, τους εργαζομένους και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τόσο σημαντικούς τομείς πολιτικής» επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καιζητά να μάθει από την Κομισιόν «γιατί δεν εξασφαλίστηκε η συμμετοχή και εκπροσώπηση του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να επιτευχθεί ένας ανοιχτός και καθολικός διάλογος».

Επιπλέον ρωτά την Κομισιόν για το «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίζεται στο μέλλον η ενεργή συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών σε αντίστοιχες συζητήσεις».

Στο συνέδριο συμμετέχουν ευρωπαίοι Επίτροποι, κυβερνητικά στελέχη και ακαδημαϊκοί και μεταξύ των θεματικών που συζητούνται είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση που κατατέθηκε προς την Κομισιόν:

Θέμα: Ψηφιακό συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στην Ελλάδα

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE),διοργάνωσε στις 1 και 2 Ιουλίου ψηφιακό συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στην Ελλάδα[1], προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμες πολιτικές για μια ανθεκτική και βιώσιμη επιστροφή στην ανάπτυξη. Μεταξύ των θεματικών που συζητούνται είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία κλπ.

Ωστόσο, παρά τη συμμετοχή Επιτρόπων, κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων, στελεχών της Επιτροπής, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών κλπ, ηχηρή είναι η απουσία των κοινωνικών εταίρων, εκπροσώπων των εργαζομένων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών, της αντιπολίτευσης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και λοιπών φορέων.

Η απουσία αυτή καλλιεργεί την εικόνα μιας ελλιπούς και μονοδιάστατης προσέγγισης των κρίσιμων αυτών ζητημάτων που αφορούν το σύνολο των πολιτών και πρόκειται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, αναιρεί τις διακηρύξεις της Επιτροπής περί ενεργού, ουσιαστικού και δίχως αποκλεισμούς διαλόγου της με τους πολίτες, τους εργαζόμενους και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τόσο σημαντικούς τομείς πολιτικής.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Γιατί δεν εξασφαλίστηκε η συμμετοχή και εκπροσώπηση του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να επιτευχθεί ένας ανοιχτός και καθολικός διάλογος;

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίζεται στο μέλλον η ενεργή συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών σε αντίστοιχες συζητήσεις;

[1]https://ec.europa.eu/info/events/european-semester-e-conference-greece-2020-jul-01_en, http://iobe.gr/EC_Conference2020/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)