to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:02 | 12.12.2013

Πολιτική

Συνέδριο ΔΗΜΑΡ, ημέρα 1η: Αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές, συμμετοχή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Ξεκίνησε τις εργασίες του το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς


Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με τις ψηφοφορίες για την εκλογή του προέδρου, της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ).

Ρεπορτάζ από την πρώτη ημέρα του συνεδρίου:

Την εντολή για διερεύνηση συνεργασίας και της καθόδου της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έδωσε την Πέμπτη ο Φώτης Κούβελης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό αφού έκανε έναν απολογισμό της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε και τον οδικό χάρτη, όπως είπε του κόμματος που ηγείται (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ)

«Προτείνω, το συνέδριό μας να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την εκπροσώπηση που θα επιτύχουμε στις εκλογές. Επίσης προτείνω το συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους όρους ένταξης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την προϋπόθεση ότι το κόμμα μας διατηρεί το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Επιπλέον δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στην ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική τη ταυτότητα, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη ευρύτερων συμπαρατάξεων.

«Πιστεύουμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, καθίσταται αναγκαία η συμπαράταξη και κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, που υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές.»

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης.

«Από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της».

 

Π. Σκουρλέτης: Οφείλουν όλοι να πάρουν θέση ανταποκρινόμενοι στην κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας 

Τα κόμματα που αυτοπρισδορίζονται στον προοδευτικό χώρο «οφείλουν  να οριοθετούνται με σαφήνεια απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που κυβερνά τον τόπο και εκφράζεται με μια ακροδεξιά ρητορική και πρακτική» τόνισε στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι «το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, για την διαμόρφωση ενός αντιμνημονιακού μετώπου στο οποίο θα μπορούσαν να συνευρεθούν δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία είναι γνωστό εδώ και καιρό, είναι ειλικρινές και είναι σε ισχύ». 

Όπως σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης, «πολλοί θα προσπαθήσουν να εμφανισθούν με νέα πανωφόρια, για να κρυφτούν και για να προσπαθήσουν να διασωθούν, ακόμα και για να παίξουν το ρόλο του αναχώματος απέναντι σε αυτό που έρχεται, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι λοιπόν σε αυτό το ενδεχόμενο οφείλουν όλοι να πάρουν θέση ανταποκρινόμενοι στην κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας που ζούμε». 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)