to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 09.11.2016

Πολιτισμός

Συνέδριο από το Ίδρυμα της Βουλής: «Διλήμματα και συμφραζόμενα του προσφυγικού ζητήματος. Ιδέες, αξίες, ιστορία, πολιτικές»

Η διαχρονική μετακίνηση πληθυσμών, ζητήματα δικαιοσύνης και πολιτικής, ο ρατσιστικός λόγος, πρωτοβουλίες ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -όπως του Πανεπιστημίου Αθηνών- σε σχέση με τους πρόσφυγες συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στην αίθουσα της Γερουσίας, υπό τον τίτλο «Διλήμματα και Συμφραζόμενα του Προσφυγικού Ζητήματος. Ιδέες, Αξίες, Ιστορία, Πολιτικές».


Στην προσφυγική και μεταναστευτική ιστορία από και προς την Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα αναφέρθηκαν ο Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι καθηγητές του πανεπιστημίου Μακεδονία, Ευτυχία Βουτυρά και Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, μίλησαν, η μεν πρώτη, για τη θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος μετακίνησης για τους πρόσφυγες από το Μεσοπόλεμο με τα διαβατήρια «Νάνσεν», μέχρι σήμερα και την οικοδόμηση της «Ευρώπης-Φρούριο», ο δε δεύτερος για το ερώτημα ενσωμάτωση ή αφομοίωση των προσφύγων, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Η ανεύρετη ομοιογένεια που προσπάθησε να επιβάλει το έθνος-κράτος σε εδάφη πολυπολιτισμικά αποτελεί, σύμφωνα με την κοσμήτορα του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θάλεια Δραγώνα, μια από τις κύριες αιτίες του φόβου που αναπτύχθηκε απέναντι στο «διαφορετικό». Αναλύοντας την αντιμετώπιση των μειονοτήτων σε ευρωπαϊκές χώρες και την, ορατή ή μη, περιθωριοποίησή αυτών των ομάδων, υποστήριξε πως, φτάνοντας έως τις ημέρες μας, οι τζιχαντιστές που προήλθαν από την Ευρώπη βρίσκονταν σε «αναζήτηση ταυτότητας, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στην επικρατούσα ηθική, θύματα του ετεροπροσδιορισμού και της προσωπικής αφωνίας». Προσεγγίζοντας ψυχαναλυτικά την ανάπτυξη του ρατσιστικού λόγου και τις πράξεις βίας, η κ. Δραγώνα στάθηκε στη στενή σχέση μίσους-φόβου, που βασίζεται σε ένα ισχυρό ψέμα και πηγάζει από την ανασφάλεια, έχοντας ως αποτέλεσμα ο «ξένος, ο άλλος» να προάγεται από το τελευταίο σκαλοπάτι της κοινωνίας σε υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο.

Τις δράσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα από το «Παρατηρητήριο-Δίκτυο Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες» με τη συμμετοχή φοιτητών, φοιτητριών, μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) και των διοικητικών στελεχών που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους περιέγραψε ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Συγκεκριμένα, οι τομείς δραστηριοποίησης είναι σε ακαδημαϊκό επίπεδο, με έρευνες καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης, στο εκπαιδευτικό πεδίο (διερμηνείες, μαθήματα κ.λπ.) με ωφελούμενους πρόσφυγες και φοιτητές και συνεργασία με την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός θεάτρου Φλώρα Σπύρου παρουσίασε το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ιδρύματος της Βουλής στο πλαίσιο της έκθεσης «Δρόμοι Επιβίωσης» και η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών Αλεξάνδρα Ανδρούτσου την εκπαιδευτική παρέμβαση του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στην ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα.

Εστιάζοντας στις ιδιαίτερες συνθήκες των προσφύγων, ο πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, Σταύρος Ζουμπουλάκης, αναφέρθηκε σε ζητήματα ηθικής και πολιτικής, ενώ σε θέματα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, στα διακυβεύματα ασφάλειας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Τάκης, ενώ ο αναπληρωτής Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταύρος Ζωγραφάκης, αναφέρθηκε στη σύνδεση των μεταναστών με την ελληνική οικονομία.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών καθηγητής Παύλος Καλλιγάς ανέπτυξε την ιστορία ξεριζωμού και προσφυγιάς από τον Ηρόδοτο και τις απαρχές της ιστοριογραφίας και της φιλοσοφίας, ενώ η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, ως πόλη των προσφύγων. Οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Σχινά και Παντελής Μπουκάλας συζήτησαν για τη μετανάστευση και την προσφυγιά – στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία η πρώτη, και για το «Το τραγούδι της προσφυγούλας» και «Το τραγούδι του αμάραντου» ο δεύτερος, ψηλαφώντας τους φιλόξενους και άξενους τόπους στο δημοτικό τραγούδι.

Σε παράλληλη εκδήλωση προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ο πιο μακρύς δρόμος», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου.

Το συνέδριο άνοιξαν ο Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Παύλος Σούρλας, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Αύριο, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες της καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου Λίνας Βεντούρα-Κράτη, «Διεθνείς οργανισμοί και πρόσφυγες», του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Αχιλλέα Σκόρδα «Διεθνής δικαιοσύνη και προσφυγικές ροές: νέος ρόλος για το Διεθνές Δικαστήριο;», του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Άγγελου Συρίγου «Η αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Τουρκία)» και του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θράκης Γιάννη Κτιστάκι «Η ευρωπαϊκή προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων». Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις στην αγγλική γλώσσα από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χρήστο Γιακουμόπουλο, με τίτλο «Converging and diverging European approaches as regards human rights in the area of asylum and migration» (Συγκλίνουσες και αποκλίνουσες ευρωπαϊκές προσεγγίσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης), τον καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου Stefan Gosepath (Στέφαν Γκόσεπατ) «Moral and political duties to aid refugees» (Ηθικά και πολιτικά καθήκοντα βοήθειας προς τους πρόσφυγες) και τον Antoine Bernard (Αντουάν Μπερνάρντ), γενικό διευθυντή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «How can a rights based answer to refugee and migration management be sustainably articulated today in Europe?» (Πώς μπορεί να διατυπωθεί στην Ευρώπη μια βιώσιμη απάντηση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα;).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)