to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 09.04.2013

Οικονομία

Συνεδριάζουν σήμερα τα Δ.Σ. Εθνικής - Eurobank

Συνεδριάζουν σήμερα, στον απόηχο της ανατροπής της μεγάλης συγχώνευσης, τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Eurobank προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.


Συνεδριάζουν σήμερα, στον απόηχο της ανατροπής της μεγάλης συγχώνευσης, τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Eurobank προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι δύο τράπεζες, θα επιχειρήσουν αυτόνομα μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρευση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι πιθανό να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κάλυψη των αυξήσεων των δυο τραπεζών, αμέσως μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων απο τις γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών. 

Η Εθνική χρειάζεται κεφάλαια ύψους 9,756 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank 5,839 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το ΤΧΣ εξετάζει το ενδεχόμενο κάλυψης εξολοκλήρου τις δυο αυξήσεις με το σκεπτικό ότι αφού μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών αυτό δεν μπορεί να αλλάξει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται με την διοίκηση της Eurobank η οποία, λόγω της συγχώνευσης, δεν είχε επιχειρήσει να διερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης η Εθνική θα πρέπει να πραγματοποιήσει δύο επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις. Ετσι η λήψη της απόφασης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Απριλίου. 

Ακριβώς την επόμενη, την Τρίτη 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Eurobank η οποία θα λάβει την σχετική απόφαση με την πρώτη συνέλευση, καθώς η ΕΤΕ κατέχει το 85% των μετοχών της. 

Η μετοχική σχέση των δύο τραπεζών δημιουργεί σύγχυση ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή μετοχική σύνθεση και των δυο θα αλλάξει ριζικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αδυναμία της ΕΤΕ να καλύψει τη συμμετοχή της στην αύξηση της Eurobank.

Ετσι το 10% είτε θα καλυφθεί από νέους επενδυτές που θα έχουν το δικαίωμα σε βάθος χρόνου να επαναγοράσουν τη συμμετοχή του ΤΧΣ και να αποκτήσουν τον ολοκληρωτικό έλεγχο της τράπεζας είτε η ανακεφαλαιοποίησή της θα πραγματοποιηθεί μόνο από το ΤΧΣ και οι παλαιές μετοχές (μαζί και το 85% της Εθνικής), πρακτικά θα εκμηδενιστούν, καθώς θα αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι του νέου αριθμού μετοχών όπως θα διαμορφωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Αντίστοιχα και στην Εθνική, αν δεν συγκεντρωθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, τότε το ποσοστό των σημερινών μετόχων θα περιοριστεί δραστικά.

Η τακτική της Εθνικής

Πηγές της Εθνικής διαβεβαιώνουν ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την συγκέντρωση του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Από χθες επιτελείο της τράπεζας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με ξένους και έλληνες επενδυτές εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές.

Τα σχέδια της Eurobank


Αμεση είναι η αντίδραση της διοίκησης της Eurobank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει παρουσιάσει σχέδιο για το πώς θα επιτύχει την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Η τράπεζα σχεδιάζει να εκδόσει μετατρέψιμα ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ. Ετσι τα υπόλοιπα 4,8 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή, οι ιδιώτες θα πρέπει να συμμετέχουν με 480 εκατ. ευρώ. 

Η διοίκηση της τράπεζας αναγνωρίζει ότι οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες ενώ τα χρονικά περιθώρια πολύ μικρά ωστόσο διαβεβαιώνει ότι αν έχει την ευκαιρία θα δοσεί σκληρή μάχη για την εξεύρεση επενδυτών. Η ανατροπή της συμφωνίας προκάλεσε ενθουσιασμό στο προσωπικό της τράπεζας, το οποίο δήλωσε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση προτείνοντας ότι εφόσον υπάρξει ικανό ενδιαφέρον για την συγκέντρωση του 10% οι εργαζόμενοι θα συμμετείχαν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.


Πηγή: skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)