to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:05 | 25.05.2023

Πολιτική

Στον δρόμο για τη μάχη της 25ης Ιουνίου: Συνεδριάζει το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στις 5 μ.μ. - Στόχος η αποτίμηση του αποτελέσματος, «όχι με όρους εσωστρέφειας, αλλά με όρους δυναμικής επανεκκίνησης», όπως σημειώνει η Ράνια Σβίγκου - Καμπάνια ενόψει της 2ης κάλπης με έμφαση στο πρόγραμμα


Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη 25/5, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο «Athenaeum InterContinental Athens Hotel» (Λεωφόρος Συγγρού 89-93), με αντικείμενο την αποτίμηση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαϊου αλλά και την ταχεία προετοιμασία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στις 17:00.

Είναι δεδομένο, όπως σημειώνει η Αυγή, ότι στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ θα μπουν σε πρώτο πλάνο οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο στρατηγικής και αφηγήματος με σκοπό να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου. Όπως δήλωσε η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Κόκκινο, «η αυτοκριτική μας είναι δεδομένη» και «στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος, όχι με όρους εσωστρέφειας, αλλά με όρους δυναμικής επανεκκίνησης που θα ενισχύσουν την Αριστερά και θα επιβεβαιώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία είναι ο βασικός κορμός της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Ταυτόχρονα, «σημείωσε ότι θα υπάρξει και σχεδιασμός για τη νέα μάχη», ενώ τόνισε ότι «είναι υποχρέωσή μας και καθήκον μας να αλλάξουμε πολλά, να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας, να την κάνουμε πιο αντιληπτή στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με πιο σαφές στίγμα και σαφείς κοινωνικές αναφορές, για να υπερασπιστούμε με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο τα λαϊκά, κοινωνικά συμφέροντα».

Όπως σημειώνει ακόμα η Αυγή:

Θετικό μήνυμα στον δρόμο προς τις κάλπες

Την Τετάρτη, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου προχώρησε σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συνεργάτες του και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας και ενόψει της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής. Στελέχη και βουλευτές ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλείται να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα στον δρόμο προς τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της Κουμουνδούρου έχουν πέσει αρκετές ιδέες για το πώς θα πορευτεί το κόμμα από αύριο το βράδυ. Κάποια στελέχη έχουν προτείνει τη σύσταση μίας νέας εκλογικής επιτροπής που θα «τρέξει» τις εκλογές, με τη συμμετοχή προσώπων που έχουν την πολιτική επάρκεια και την οργανωτική εμπειρία από προηγούμενες αναμετρήσεις, μιας και πλέον δεν υπάρχει το κυνήγι του σταυρού. Μεταξύ άλλων, έχει συζητηθεί ακόμη το ενδεχόμενο να μπουν μπροστά και νέα πρόσωπα με στόχο να δοθεί ένα μήνυμα ανανέωσης ακόμη και σε επίπεδο ψηφοδελτίων.

Αναφορικά με την καμπάνια του κόμματος, θα υπάρξει στροφή 180 μοιρών. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα, θα εκφραστεί ένα θετικό μήνυμα και θα υπάρξει σύγκρουση με τη λογική της παλινόρθωσης ενός βολικού δικομματισμού για το σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης

«Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου το κοντέρ μηδενίζει» επέμεινε ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Ερωτηθείς για το αν μπορεί πλέον να τίθεται σε πρώτο πλάνο ο στόχος της κυβέρνησης, ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία αλλά και στο κόμμα μας να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Αλ. Τσίπρας αποτελούσε διαχρονικά στόχο για το σύστημα, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολος αντίπαλος. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η Κουμουνδούρου θα δώσει τη μάχη της 25ης Ιουνίου με ενότητα, αυταπάρνηση και θετικό πρόταγμα.

Μήνυμα ενότητας και αντεπίθεσης έστειλε από την συχνότητα του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και η Σία Αναγνωστοπούλου. «700.000 πλειστηριασμοί περιμένουν, η ακρίβεια παραμένει, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Πρέπει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ γρήγορα μετά την Κεντρική Επιτροπή, αφού συζητήσει τα αίτια της ήττας, να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στον λαό και να τον κάνει κοινωνό του προγράμματός του» τόνισε η βουλεύτρια Αχαΐας.

Με τον Τσίπρα και νέα στελέχη μπροστά

Ανασυγκρότηση με προγραμματική σαφήνεια και νέα πρόσωπα πρότεινε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής: «Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε...».

Η Ρένα Δούρου ανέφερε για τον ευρωβουλευτή πως, παρότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλ. Τσίπρα από την τηλεόραση. «Τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις, τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει ότι οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή «στην καλύτερη περίπτωση είναι βιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Διευκρίνισε ότι τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, ωστόσο οι αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος είναι πρωτίστως θέμα πολιτικών.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Παπαδημούλη κράτησε και ο Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου» τη σχετική συζήτηση. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Νότιου Τομέα Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία».

Αλ. Τσίπρας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη»

Ο Αλ. Τσίπρας πήρε ήδη από τη Δευτέρα πάνω του την ευθύνη και έδωσε το "σύνθημα" πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως η Αριστερά θα παραμείνει εκφραστής των αγώνων του λαού και πέρασε το σαφές μήνυμα ότι η ΝΔ δεν πρέπει να είναι παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο όπου παρέλαβε και κατέθεσε αμέσως τη διερευνητική εντολή από την ΠτΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε δηλώσει:

«Δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή καθώς δεν προκύπτουν συσχετισμοί, μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε με την απλή αναλογική, χάθηκε πριν τις εκλογές. Δεν έχω λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ, φοβάμαι πως και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμη και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου πως διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν θα έχουμε ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία με μια κυβέρνηση που απέδειξε πως δεν σέβεται τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών. Θα ασχοληθούμε με τις πληγές της κοινωνίας. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας. Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν. Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη, αλλά στο δικό μου αξιακό σύστημα αυτό σημαίνει πως στέκομαι και δίνω τη μάχη. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω και μία συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Και να δώσουμε και μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για τη Δημοκρατία και για τη χώρα. Αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)