to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:48 | 02.05.2013

Οικονομία

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ - Η γερμανική λιτότητα τορπιλίζει το ευρώ

Ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται στο Βερολίνο, ακόμη και από συντηρητικά πολιτικοοικονομικά κέντρα, για χαλάρωση της λιτότητας και εγκατάλειψη της πολιτικής ύφεσης, καθώς τείνει να γίνει κοινή συνείδηση ότι η πολιτική αυτή λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το κοινό νόμισμα και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.


Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ για τα επιτόκια και την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, στην οποία αντιδρά η Bundesbank. Επιστροφή στο πριν από το ευρώ σύστημα εθνικών νομισμάτων ζήτησε ο Όσκαρ Λαφοντέν, ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς. Καταστροφή η επιστροφή στο μάρκο, απάντησαν κορυφαία στελέχη της γερμανικής Αριστεράς και το ίδρυμα Bertelsmann.

Ενρίκο Λέτα (Ιταλός πρωθυπουργός): Χρειαζόμαστε επειγόντως την τραπεζική ένωση για χρηματοδότηση της οικονομίας

Φρανσουά Ολάντ: Δεν διακυβεύεται μόνο η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και η σταθερότητα στις χώρες μας

Όσκαρ Λαφοντέν: Να επιστρέψουμε στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα ανατιμήσεων και υποτιμήσεων που προϋπήρχε της νομισματικής ένωσης

Μπερντ Ρίξινγκερ: Στην Αριστερά λέμε ναι στο ευρώ και όχι στη λιτότητα

Μανώλης Γλέζος: Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το νόμισμα, αλλά πώς θα βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι για να παραχθούν αγαθά

Γκίντερ Γκρας: Ντροπή για τη Γερμανία να επιβάλλει περικοπές σε χώρες όπως η Ελλάδα που δεν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους

Πέτερ Μπόφινγκερ: Η λιτότητα και η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη η πιο ακριβή λύση για τη Γερμανία

_______________

Λέτα: «Χρειαζόμαστε επειγόντως την τραπεζική ένωση»

 

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, βγήκε παγανιά στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της πολιτικής της ανάπτυξης που απαίτησαν οι Ιταλοί ψηφοφόροι και της προσήλωσης στη δημοσιονομική εξυγίανση, γερμανικής εμπνεύσεως, που απαιτεί η Ευρωζώνη.

Το τελευταίο διήμερο ήταν δύσκολο για τον άπειρο στο διεθνές παρκέ Λέτα, καθώς πρώτα πήγε στο Βερολίνο, όπου προσπάθησε να μη συγκρουστεί με τη Άνγκελα Μέρκελ, και στη συνέχεια στο Παρίσι για συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, όπου επίσης προσπάθησε να μην δείξει ότι δημιουργείται ιταλο-γαλλικός άξονας κατά της Γερμανίας.

Επί της ουσίας, πάντως, αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι πολύ πιο κοντά στο Παρίσι παρά στο Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Λέτα υποστήριξε πως η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να είναι η πρώτιστη προτεραιότητα της Ε.Ε. «Δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος», είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολάντ, χωρίς βέβαια να προσθέσει ότι αυτή που καθυστερεί όσο μπορεί την τραπεζική ένωση είναι η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, «μία από τις πρώτες προϋποθέσεις» για να καταπολεμηθεί ο «εφιάλτης» της ανεργίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια.

«Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση, όπως μόλις τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, είναι εδώ, την αποφασίσαμε, θα πρέπει να την εφαρμόσουμε και δεν θα πρέπει να χάνουμε χρόνο γι' αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ολάντ υπογράμμισε πως ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα της ανάπτυξης. «Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες μας», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος. «Όσο για τη δημοσιονομική πορεία, αυτή θα πρέπει να προσαρμοστεί σ' αυτό που αποτελεί την πραγματικότητα της ανάπτυξης, και για να αποδείξουμε καλύτερα πως δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τίποτε εν σχέσει προς τις υποχρεώσεις μας, θα χαλιναγωγήσουμε τις δημόσιες δαπάνες», πρόσθεσε ο Ολάντ, υπερασπιζόμενος τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει για την αναθέρμανση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας.

Στο Βερολίνο

Μερικές ώρες νωρίτερα, από το Βερολίνο, στην κοινή συνέντευξή του με τη Μέρκελ, ο Λέτα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να χαραχθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη. Παράλληλα, διαβεβαίωσε την Γερμανίδα καγκελάριο ότι η χώρα του θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων. «Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην εξυγίανση των δημοσιονομικών», είπε, προκαλώντας τα χαμόγελα της Μέρκελ, αλλά της χάλασε αμέσως μετά το κέφι, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ υπεραμύνθηκε, όπως πάντα, της πολιτικής τής λιτότητας, λέγοντας ότι στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Μονότονα επανέλαβε ότι «δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες», αλλά ότι πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Η καγκελάριος ευχήθηκε στον επισκέπτη της καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, «για το καλό της ίδιας της Ιταλίας, των διμερών σχέσεων και της Ευρώπης». Και πρόσθεσε ότι κάθε χώρα πρέπει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ιταλία έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προόδου.

Γκίντερ Γκρας: «Ντρέπομαι για τη Γερμανία»

Την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ήταν πολύ προσεκτικός στην όποια κριτική έκανε στις πολιτικές της λιτότητας κατά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, ο Γκίντερ Γκρας, ο νομπελίστας συγγραφέας, γνωστός και για τις πολιτικές παρεμβάσεις του στη Γερμανία, βγήκε να καταγγείλει την καγκελάριο για την πολιτική της.
«Θεωρώ ντροπή το γεγονός ότι η Γερμανία ως υπερχρεωμένη χώρα αναγκάζει άλλες χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότατη πολιτική λιτότητας», είπε σε  συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή. «Πρόκειται για περικοπές μέχρι τελικής πτώσεως, ειδικά για χώρες όπως την Ελλάδα. Δεν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του Τενεκεδένιου Ταμπούρλου, και η Γερμανία είναι μια χώρα με εκτεταμένη διαφθορά, από τον τραπεζικό τομέα μέχρι και τον αθλητισμό. Οπότε, «δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υπεροπτική στάση, όπως αυτή που επιδεικνύει η Μέρκελ. Αυτό μας φέρνει εχθρούς. Με μια έξυπνη πολιτική, όπως εκείνη που αναγκάστηκε να ασκήσει σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς ένας Βίλι Μπραντ, θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό», λέει ο Γκρας.

Άμυνα Βερολίνου σε Κομισιόν και γερμανικά συνδικάτα

Η γερμανική μισθολογική πολιτική, και ειδικά τα πολύ χαμηλά μεροκάματα σε συγκεκριμένους τομείς παροχής υπηρεσιών, έχει εξαγριώσει τους γείτονες εταίρους της, το Βέλγιο και τη Γαλλία, που έχουν προσφύγει στην Κομισιόν και απαιτούν να σταματήσει το μισθολογικό ντάμπινγκ στην απέναντι όχθη του Ρήνου. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, διά του επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων, Λάζλο Άντορ, βγήκε πριν από λίγες μέρες να δηλώσει ότι η Γερμανία πρέπει πάραυτα να αυξήσει τους μισθούς και να θεσπίσει κατώτατο ωρομίσθιο, στους κλάδους όπου αυτό δεν υπάρχει. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους κατέβηκαν χτες, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στον δρόμο τα γερμανικά συνδικάτα.

Πλην όμως, το αυτί της γερμανικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να ιδρώνει, όπως φαίνεται από την απάντηση του υπουργείου Εργασίας σε σχετική επερώτηση της βουλευτού της Αριστεράς, Ζαμπίνε Τσίμερμαν. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του μισθολογικού ντάμπινγκ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Γερμανία παραβιάζει εδώ και χρόνια το δικαίωμα σε έναν «αποδεκτό» μισθό, που απορρέει από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα. Μάλιστα, επιπλήχθηκε γι' αυτό το 2010.

Μπόφινγκερ: Επικίνδυνη η λιτότητα

Αντίθετα, ο Πέτερ Μπόφιγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς» συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, βγήκε να υποστηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση μισθών. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο είπε ότι θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα «με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η μισθολογική προσαρμογή στην Ευρώπη, εάν είναι σωστό δηλαδή να επιτευχθεί μόνο μέσω της μείωσης μισθών στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ενώ στη Γερμανία δεν προβαίνουμε σε καμία προσαρμογή». Υποστήριξε μάλιστα ότι, «εάν η Γερμανία αποτελεί μέρος του προβλήματος, θα πρέπει επίσης να αποτελέσει και μέρος της λύσης», καθώς, όπως είπε, εάν η μισθολογική προσαρμογή ζητείται μόνο από τις αποκαλούμενες προβληματικές χώρες και μειώνονται μαζικά οι μισθοί, προκαλείται αποπληθωρισμός, αλλά η οικονομία μπαίνει σε πορεία ύφεσης «και αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εφόσον περίπου το 40% των εξαγωγών μας είναι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον Μπόφινγκερ, η πιο ακριβή λύση για τη Γερμανία είναι η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη, ενώ η συνεχιζόμενη λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει και στη δημιουργία νέων χρεών, γι' αυτό και είναι απαραίτητο «να μην υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας».

«Σκουπίδια» και τα ομόλογα της Σλοβενίας

Με νύχια και με δόντια προσπαθεί η νέα κυβέρνηση της Σλοβενίας να αποφεύγει την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, παρά το γεγονός ότι, ειδικά μετά την κυπριακή κρίση, αναγκάζεται να δανείζεται όλο και πιο ακριβά από τις αγορές. Ωστόσο, το έργο της θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's στην κατηγορία «σκουπίδια».

Μάλιστα, η Moody's δεν αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησής της μεσοπρόθεσμα. Ως κύριο λόγο για την υποβάθμιση της Σλοβενίας, ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συσσωρεύονται στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)