to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 11.02.2013

Οικονομία

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup με βασικό θέμα τη βοήθεια στην Κύπρο

Tο θέμα της Κύπρου αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα μετάσχει και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του συνεδρία ως επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά δύσκολα ζητήματα, όπως είναι το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, η συνεχιζόμενη  αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει εκλογών, στην Ιταλία και στη Γερμανία.

Στο Eurogroup αναμένεται να εξετασθούν οι ευρωπαϊκές θέσεις εν όψει της Συνόδου του G-20 στην Μόσχα και ζητήματα σχετικά την επιδίωξη φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, στα πλαίσια του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή εμφανίζεται διατεθειμένος να αντιμετωπίσει στο σημερινό Eurogroup τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Κύπρο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να διασαφηνίσει πως η χώρα του είναι ανοικτή προς έλεγχο αρκεί αυτός να γίνει από θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό πως στις Βρυξέλλες θα συνοδεύσει τη κ. Λαγκάρντ το κλιμάκιο του ΔΝΤ που ασχολείται με την Κύπρο (με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου), για περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, επισήμως η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει εκτός από τις εργασίες του Eurogroup και σε εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται να κάνει σήμερα σύντομη παρέμβαση και να ενημερώσει το Συμβούλιο για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 και την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2013.

Πρέπει να σημειωθεί πως η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου αποτελούσε προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.


Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)