to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 01.12.2019

Πολιτική

Ολοκληρώνεται η 1η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική συμμαχία

Ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα - δείτε το βίντεο


Το ξεκίνημα της πορείας συγκρότησης για ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς σηματοδοτεί η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η διήμερη συζήτηση, που ξεκίνησε χθες στο ΣΕΦ με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.


   

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο των εργασιών

Το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές:

Όλοι μαζί, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί, οικολόγοι, η νέα γενιά, παλιότερα και νεότερα μέλη και στελέχη, να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Με στόχο τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, εκφραστή της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε ένα μαζικό κόμμα που θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για δημοκρατικές αλλαγές, για μια προοδευτική διακυβέρνηση, η συνεδρίαση της ΚΕΑ ανοίγει τον δρόμο για το συνέδριο.

Ένα συνέδριο που, όπως τονίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας και θα απαντάει στις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες της εποχής μας: Τη δημοκρατία, τις ανισότητες, την κλιματική κρίση, την εργασία, τα δικαιώματα. Αυτός ακριβώς είναι ο χαρακτήρας που φιλοδοξεί να δώσει ο Αλ. Τσίπρας, για ένα συνέδριο που «δεν θα είναι σαν αυτά που ξέρουν στο παλιό πολιτικό σύστημα», αλλά ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.

Όπως επισημάνθηκε σε πολλές τοποθετήσεις, η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος, που θα έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνική πλειοψηφία, αποτελεί κομβική ανάγκη προκειμένου να αποκρουστεί η νεοφιλελεύθερη επέλαση και η ρεβανσιστική παλινόρθωση του κράτους της πιο σκληρής δεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και η ανάγκη μαζικοποίησης και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αντιστοίχισης του εκλογικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να ακούσουμε, να μάθουμε, να εμπνευστούμε από την κοινωνία», υπογράμμιζαν πολλά στελέχη. Ως εκ τούτου μπαίνει στην ατζέντα η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza, η διεύρυνση των δυνατοτήτων συμμετοχής, η οργάνωση της κοινωνικής διαθεσιμότητας, Φυσικά, δεν λείπουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις, κάτι που αποτελεί εξάλλου ταυτοτικό χαρακτηριστικό ενός χώρου που συζητά και διαβουλεύεται.

Η συμμετοχή 700 στελεχών στην ΚΕΑ προκάλεσε συζητήσεις. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ το πολυμελές όργανο έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα θέλοντας να αποτυπώσει ακριβώς το εύρος και τον χαρακτήρα των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν ταχθεί στην υπόθεση της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στη νέα εποχή. Πράγματι, η ανθρωπογεωγραφία των μελών της ΚΕΑ εκφράζει, εκτός από τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, τον χώρο της ιστορικής Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, της ανανεωτικής Αριστεράς, του συνδικαλισμού, των τεχνών, της διανόησης, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τη νεολαία, την οικολογία, την Αυτοδιοίκηση.

Το ζήτημα της ευελιξίας αναμένεται να λύσει ο ορισμός του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, που θα συντονίζει την ΚΕΑ. Σε αυτό το όργανο, που θα προκύψει από πολιτική συμφωνία των δυνάμεων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανασυγκρότησης, θα συμμετέχουν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία αλλά και ανένταχτοι.


     

Σάββατο 30/11: Ξεκινάμε σήμερα ένα σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα

      «Ξεκινάμε σήμερα και ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας», είπε, καλωσορίζοντας όλα τα μέλη της ΚΕΑ, ανθρώπους που προέρχονται «από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές», «παλιούς και νέους συντρόφους» στον κοινό αγώνα για την πρόοδο και τη δημοκρατία, πεπεισμένους και αποφασισμένους η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.


      Αυτή η διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για τα προβλήματα της μέσης ελληνικής οικογένειας και των ανθρώπων του μόχθου, είναι ο στόχος της ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της πολιτικής συμμαχίας σε σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς, στόχος που με τη σειρά του εξυπηρετείται από τη συγκρότηση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μια διαδικασία «μετασχηματισμού και αλλαγής, συνέχειας και τομής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής» που «θα γίνει με όρους δημοκρατικού διαλόγου, αντιπαράθεσης των απόψεων, κριτικής και αυτοκριτικής» και «θα έχει ως κορυφαίο γεγονός το συνέδριο μας», σημείωσε. Ανέφερε ότι το εγχείρημα της ενότητας είναι δύσκολο αλλά και τόσο αναγκαίο, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσει με όλους να κάνουν ένα βήμα πίσω από «τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες» και ένα βήμα μπροστά «στη συνεννόηση και τη συνεργασία».

«Νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη»

      Απηύθυνε προς κλητήριο σε όλους, εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, βιοτέχνες, φοιτητές, απηύθυνε προσκλητήριο «να ενώσουμε δυνάμεις», για «να φύγουμε από το τέλμα που δημιουργεί η νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη».


      Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο», κάνοντας λόγο για ταχεία διάψευση υποσχέσεων και προσδοκιών που είχε δημιουργήσει και για πολιτική «αντικοινωνική και επικίνδυνη», «παλαιοκομματική» που προσπαθεί να παρουσιάζει το μαύρο-άσπρο.


      Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «πλεόνασμα υποκρισίας και έλλειμμα ήθους» με αφορμή τις τοποθετήσεις στα δημόσια νοσοκομεία «ως ανταμοιβή για κομματικές υπηρεσίες» και γενικότερα ότι η ΝΔ είναι προσκολλημένη στο «δόγμα ότι το Κράτος τους ανήκει». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αντικοινωνική πολιτική», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, όπως είπε, στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των ασφαλιστικών εισφορών για πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων, την ακύρωση προσλήψεων στην Υγεία και την Παιδεία, την «παλινόρθωση της άδικης εργασιακής πολιτικής». Κριτική άσκησε και για την οικονομία, ότι αντί να δημιουργούν περισσότερο χώρο για ελάφρυνση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, «τρώνε τα έτοιμα μοιράζοντάς τα στοχευμένα στους πιο προνομιούχους, μια σειρά από δωράκια στους λίγους και στους ισχυρούς». Μίλησε για «διασυρμό» της χώρας στο εξωτερικό ως «χώρας που ανέχεται πρακτικές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σχεδόν 1,2 δισ. θα επιστραφούν από δεσμευμένους λογαριασμούς σε ανθρώπους που ακόμα ελέγχονται». Την κατηγόρησε για «προκλητική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη», πως «συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδωμα είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού» και ότι έτσι «προσπαθούν να καθυστερήσουν και να ακυρώσουν διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε σημερινές υποθέσεις όπως η Νοβάρτις να έχουν την τύχη του σκανδάλου της Siemens και του φίλου τους, του κ. Χριστοφοράκου».


      Επέκρινε τη ΝΔ ότι «ανέχτηκαν, υποδαύλισαν, και εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο τις πιο ακραίες αντιδράσεις για την συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη συστηματική καλλιέργεια της ξενοφοβίας, και τις βάρβαρες εκδηλώσεις εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων», πρακτική, όπως είπε επικίνδυνη για την χώρα. «Το κακό όμως γι' αυτούς είναι πως όποιος συναλλάσσεται με τον διάβολο, καταλήγει στο καζάνι του», σχολίασε, για να αναφέρει ότι τώρα «η ακροδεξιά, με την οποία συμπορεύτηκαν», «πιέζει και εξεγείρεται και κατηγορεί τον κύριο Μητσοτάκη για αθέτηση υποσχέσεων», τότε σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το προσφυγικό. Τον κατηγόρησε ότι μπροστά στην πίεση από την άκρα δεξιά και προβεβλημένων στελεχών της «ακροδεξιάς ρητορικής» με καίρια υπουργεία, ο κ. Μητσοτάκης αντί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική πολιτική ένταξης των προσφύγων, αναγγέλλει στρατόπεδα συγκέντρωσης και σύρματα σε ξερονήσια».


      Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την «παθητικότητα» της κυβέρνησης μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονιάς μας, αναφέροντας ότι «η χωρίς προηγούμενο τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές», όμως είναι πολιτική «διπλά αναποτελεσματική» και για τις προσφυγικές ροές και για τις εξελίξεις. Ως μια από τις αρνητικές εξελίξεις χαρακτήρισε αυτή για τη «μοιρασιά» Τουρκίας-Λιβύης, σχολιάζοντας ότι «αντιμετωπίζονται μόνο με χλιαρές δηλώσεις και αμηχανία».

«Θέλω να προειδοποιήσω τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη»

      Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι, αντιθέτως, πυγμή δείχνει η κυβέρνηση «στο εσωτερικό, όχι προφανώς απέναντι στους αληθινούς εγκληματίες», αλλά ως ένα «πρωτοφανές κρεσέντο τεχνητής όξυνσης, αυταρχισμού και καταστολής, ως επικοινωνιακό όπλο για να στρέψει εκεί τη κοινή γνώμη και να θρέψει το ανικανοποίητο από τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό, συντηρητικό εκλογικό σώμα». Είπε ότι το κλίμα γίνεται πιο βαρύ όταν, μεταξύ άλλων, «συνεργάτες του πρωθυπουργού ζητούν την κεφαλή απείθαρχων δημοσιογράφων επί πίνακι, όταν υπουργοί της κυβέρνησής μας, σέρνονται σε εκδικητικές προανακριτικές ειδικού σκοπού», «για να καλυφθούν μεταξύ άλλων σκάνδαλα μεγατόνων».


      «Θέλω να προειδοποιήσω από το βήμα αυτό, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, να σταματήσουν την παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας, την προπαγάνδα του νόμου και της τάξης, τις διώξεις και τις κακοποιήσεις πολιτών, την ενθάρρυνση ακραίων στοιχείων της αστυνομίας σε βαρβαρότητες», είπε, τονίζοντας πως η ιστορία έχει δείξει ότι η βία, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του φόβου για τον διπλανό μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες, και κοινωνικές συγκρούσεις.


      Μετασχηματισμός-Συνέδριο

      «Δεν έχουμε στόχο να γίνουμε μια δύναμη συστημικής εναλλαγής», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, «θέλουμε να είμαστε η δύναμη της αληθινής αλλαγής προς τα εμπρός μέσα στη κοινωνία». Υπογράμμισε ότι «ο μετασχηματισμός, όχι μόνο δεν καταργεί τα βασικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες, και τις αξίες μας, αλλά ίσα-ίσα φιλοδοξεί να εμποτίσει μ' αυτές όλο το κοινωνικό σώμα». Μετασχηματισμός σημαίνει, είπε, «να μάθουμε από τα λάθη μας, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον σκοπό μας, να ακούσουμε, να μιλήσουμε με όλες και όλους που καλοπροαίρετα περιμένουν περισσότερα από εμάς και όλοι μαζί να οργανωθούμε για να τα κερδίσουμε».


      Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για μια χώρα με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, που θα κατοχυρώνει συνταγματικά ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε διακρίσεις, με ίσα δικαιώματα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, κατοχύρωση της πρόσβασης όλων στην υγεία, εργασιακά δικαιώματα.


      Σημείωσε ότι το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας, θα απαντήσει στις μεγάλες ανάγκες που έχουμε μπροστά μας για τις ανισότητες, την εργασία, την δημοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την κλιματική κρίση. Θα αποτελεί «έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και όχι ένα μοίρασμα οικοπέδων εξουσίας ανάμεσα σε βαρονίες και μικροφεουδάρχες», «θα εξετάσει την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια, και θα αντλήσει πολύτιμα διδάγματα τόσο από την κυβερνητική, όσο και από την αντιπολιτευτική μας διαδρομή». Σε αυτή την πορεία, είπε, θα χρησιμοποιηθούν νέα εργαλεία για επαφή με τον κόσμο της δουλειάς και τους νέους, παραπέμποντας στο isyriza, με στόχο μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής: «γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η δύναμη των πολλών, η δύναμη της πλειοψηφίας, η δύναμη που κρίνει το δίκιο και την δικαιοσύνη βγαίνει μέσα από την συλλογικότητα και την συμμετοχή».


      Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν έχει ιδιοκτήτη, ούτε χορηγούς, αλλά ανήκει σε όλους όσοι αγωνίζονται για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία», απ' αυτούς αντλεί τη δύναμη του και αυτούς υπηρετεί. Σημείωσε όμως ότι γι' αυτό ακριβώς «χρειαζόμαστε μαζικές και μαχητικές οργανώσεις, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια», για να ακουστεί, όπως είπε, «η φωνή της αριστεράς και των προοδευτικών ανθρώπων».


      «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των "φωτισμένων". Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «χρειαζόμαστε επομένως ένα μαζικό κόμμα με διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον», «που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, ριζωμένο στην κοινωνία, στις κοινωνικές οργανώσεις, σε κάθε χώρο όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την αριστερά και το προοδευτικό κίνημα  στη χώρα  μας. Είμαστε εδώ, όλες και όλοι μαζί, προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, αλλά βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών που θα στηρίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Είμαστε λοιπόν εδώ, όλες και όλοι μαζί, γιατί θέλουμε να φέρουμε ξανά την πατρίδα μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ιδιαίτερα τώρα σε μια περίοδο δύσκολη, σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση και σε έναν κόσμο με μεγάλες προκλήσεις.

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής μας Συμμαχίας έχει τον στόχο  της ανασύνταξης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού  της πολιτικής μας συμμαχίας σε έναν σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς, για ένα και μοναδικό λόγο: Για να οργανώσουμε τον σχεδιασμό και τη στρατηγική μας προκειμένου να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σύντομα στις ράγες της προόδου, αλλά με σχέδιο και με όραμα βαθιών και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που θα απαντάνε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια και κυρίως οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας.

Για αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μαζί, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο αλλά και πόσο αναγκαίο είναι αυτό το εγχείρημα της ενότητας. Αναγνωρίζοντας όμως και τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Κάνοντας όλοι ένα βήμα πίσω από τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες και ένα βήμα μπροστά στη συνεννόηση, στην κατανόηση, στη συνεργασία. Συνεργασία και συνεννόηση που ιδιαίτερα σήμερα είναι απαραίτητη, όχι μόνο από όλους εμάς που βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα αλλά, ευρύτερα, ανάμεσα σε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.
Τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που κατανοούν ότι:

Η ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου, οι ακροδεξιές προκλήσεις, η πατριδοκαπηλία δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Και βεβαίως κατανοούν αυτό το πρωτοφανές το οποίο βιώνουμε: αυτή η προκλητική χειραγώγηση μεγάλης μερίδας των μέσων ενημέρωσης από διαπλεκόμενα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας δεν αποτελεί επιστροφή στη κανονικότητα αλλά πλήγμα στη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, σε μια χώρα της Ευρώπης στον 21ο αιώνα.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε  να αλλάξουμε  την πορεία της χώρας, να φύγουμε από το τέλμα που δημιουργεί η νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη.
Με  τη νεολαία στη πρώτη γραμμή, με τους έμπειρους  αγωνιστές στους  χώρους εργασίας, με  τους παραγωγούς, τους αγρότες στην ύπαιθρο και τους επιχειρηματίες του υγιούς παραγωγικού κεφαλαίου, που υφίστανται τις βλαπτικές δράσεις του παρασιτικού κεφαλαίου που επικρατεί. Αλλά και με τους πρωτοπόρους των καινοτομιών, με την ικμάδα  κάθε δημιουργού. Με την προοδευτική διανόηση, με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στην πρώτη γραμμή. Μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία με ένα σχέδιο μεγάλων τομών και μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της προόδου και της δικαιοσύνης. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο. Η σκληρή πραγματικότητα της πράξης και της πολιτικής της σκίζει με μεγάλη ταχύτητα το πέπλο των υποσχέσεων και της επικοινωνίας της. Και μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται αντικοινωνική, επικίνδυνη, προσκολλημένη σε συνταγές παλαιότερων δεκαετιών για την κατάληψη του κράτους, κυνική στην προσπάθεια να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο για την ίδια, και το άσπρο μαύρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες εξελίξεις, με την μαύρη κωμωδία διανομής δημόσιων νοσοκομείων ως αντάλλαγμα για προεκλογική στήριξη ως ανταμοιβή για κομματικές υπηρεσίες, ως παρηγοριά σε αποτυχημένους πολιτευτές, ή ως στήριξη συγγενών και κουμπάρων, δείχνει το πλεόνασμα υποκρισίας και το έλλειμμα ήθους του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. 

Παρουσιάζεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξήθηκαν κατά 15% για το μέσο νοικοκυριό. Παρουσιάζεται αυτός ο αντικοινωνικός χαρακτήρας στις ασφαλιστικές εισφορές, που αναμένεται να  αυξηθούν κατά 20% για πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά. Παρουσιάζεται στην ακύρωση των 25.000 μόνιμων προσλήψεων που είχαμε εμείς προγραμματίσει για παιδεία και υγεία. Στο γεγονός ότι, ενώ τελειώνει ο Νοέμβρης, χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται λόγω των κενών στα σχολεία. 

Και παρουσιάζεται, βεβαίως, και παντού στην οικονομία. Εκεί όπου, αντί να χρησιμοποιηθούν οι βαθμοί ελευθερίας, που εμείς κατακτήσαμε για την μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 κατά 1%, επιμένουν να ικετεύουν για μια κάποια μείωση στο μέλλον και μας εγκαλούν και από πάνω αυτοί που είχαν υπογράψει για πλεονάσματα της τάξης του 4,5%. Αντί, δηλαδή, να αξιοποιήσουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας που εμείς δημιουργήσαμε, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για στήριξη και ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, τρώνε τα έτοιμα μοιράζοντάς τα στοχευμένα στους πιο προνομιούχους, μια σειρά από δωράκια στους λίγους και στους ισχυρούς. 

Και ταυτόχρονα παρέχουν προκλητική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που διώκονται για θαλασσοδάνεια και, από ό,τι φαίνεται με την στάση τους στην Συνταγματική Αναθεώρηση, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδωμα είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να καθυστερήσουν και να ακυρώσουν διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε σημερινές υποθέσεις όπως η Νοβάρτις να έχουν την τύχη του σκανδάλου της Siemens και του φίλου τους, του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.

Δεν είναι όμως μόνο εξοργιστικά προσκολλημένοι στο παλιό δόγμα της Δεξιάς, ότι ο κράτος τους ανήκει. Δεν είναι μόνο αντικοινωνικοί. Είναι και επικίνδυνοι. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως.

Μπροστά στο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να νομιμοποιήσει τις πιο ακραίες φωνές και αντιδράσεις μίσους και φόβου. Το κακό όμως γι’ αυτούς είναι πως, όποιος συναλλάσσεται με τον διάβολο, καταλήγει στο καζάνι του. Η ακροδεξιά, με την οποία συμπορεύτηκαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει τώρα μερίδιο από την κυβερνητική εξουσία που της έταξαν.  Πιέζει, εξεγείρεται και κατηγορεί τον κύριο Μητσοτάκη για αθέτηση υποσχέσεων, όταν βλέπει την κυβέρνησή τους να δηλώνει ότι σέβεται και τιμά την συμφωνία των Πρεσπών, που μέχρι χτες χαρακτήριζαν μαζί προδοτική. Ή όταν τους ακούνε να λένε ότι τους πρόσφυγες τελικά δεν τους έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν μέχρι προχθές,  αλλά οι γεωπολιτικές συνθήκες.

Επικίνδυνη, όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι και η παθητικότητα μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονιά μας. Η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που ακολούθησε η δική μας κυβέρνηση, και έδωσε καρπούς για την περιοχή και την Ελλάδα, έχει εγκαταλειφθεί. Η χωρίς προηγούμενο τους τελευταίους μήνες Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο, αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, όπως είπε και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός σταύρωνε τα χέρια του στη Βουλή περιμένοντας να του δώσω τις αποδείξεις που δήθεν δεν είχα. 

Όση όμως δύναμη και πυγμή δεν διαθέτει η κυβέρνηση στην εξωτερική της πολιτική, τόση δύναμη και πυγμή επιδεικνύει στο εσωτερικό, όχι προφανώς απέναντι στους αληθινούς εγκληματίες, αλλά απέναντι σε φοιτητές και όσους άλλους υψώνουν διαφορετική φωνή διαμαρτυρίας.

Και δεν διστάζουν να οδηγούνται σε αγριότητες, που χρόνια είχε να ζήσει η χώρα. 

Βλέπουμε σκηνές αστυνομικής βίας σε γειτονιές της Αθήνας. Την εξύμνηση της αστυνομικής βαρβαρότητας από υπουργούς.

Η βία και ο διχασμός όμως, όσο και αν χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά εργαλεία, αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη απειλή.
Και θέλω να προειδοποιήσω, από το βήμα αυτό, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, να σταματήσουν την παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας, 
την προπαγάνδα του νόμου και της τάξης, 
τις διώξεις και τις κακοποιήσεις πολιτών, 
την ενθάρρυνση ακραίων στοιχείων της αστυνομίας σε βαρβαρότητες. 

Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες, και κοινωνικές συγκρούσεις. 

Τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αλλάζουν.

Και, όπως έδειξε η συγκέντρωση και η πορεία του Πολυτεχνείου, η βία και ο φόβος δεν θα περάσουν. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Από το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου, το δύσκολο αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα αποτέλεσμα που έδειξε τη μεγάλη αντοχή αλλά και ότι de facto ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακτήσει τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, από το βράδυ εκείνο των εκλογών, είχα τονίσει ότι η εντολή που λάβαμε από τον κόσμο ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι εντολή μετασχηματισμού σε ένα μαζικό κόμμα που θα εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που, σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, μας στήριξε. 

Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε δύναμη μιας συστημικής εναλλαγής, αλλά θέλουμε να είμαστε η δύναμη μιας αληθινής αλλαγής προς τα εμπρός μέσα στην ελληνική κοινωνία. 

Γιατί μόνο ένα μεγάλο, πλατύ, δημοκρατικό, πολύχρωμο κόμμα, μπορεί να κάνει τις ιδέες της δημοκρατίας, της προόδου, του σοσιαλισμού, κτήμα της κοινωνικής πλειοψηφίας, και άρα, για να θυμηθούμε τον Μαρξ, υλική δύναμη. 
Ικανή να κινήσει προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας. 

Σημαίνει πρώτα από όλα να μάθουμε από τα λάθη μας. Σημαίνει να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον σκοπό μας. 

Σημαίνει να κάνουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές, ν’ αλλάξουμε πρώτα εμείς για να πετύχουμε την κοινωνική αλλαγή που επιθυμούμε. 

Μια ευθύνη που δεν ορίζεται από τον στόχο εναλλαγής προσώπων σε κυβερνητικές θέσεις, αλλά από τον στόχο για την αλλαγή της κοινωνίας.
Και επειδή αυτή η συζήτηση δεν διεξάγεται σε πολιτικό και κοινωνικό κενό, επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποια παραδείγματα. 

Εμείς θέλουμε μια κοινωνία που οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα έχουν ίσα δικαιώματα. 

Τέλος, θέλουμε μια κοινωνία με πραγματική δικαιοσύνη, που όλοι οι πολίτες είναι πραγματικά ίσοι απέναντι στον νόμο, χωρίς τις ντροπιαστικές εξαιρέσεις που έχει θεσπίσει για τον εαυτό του το πολιτικό σύστημα και αναπαράγουν ένα καθεστώς ατιμωρησίας. 

Και αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού και αλλαγής, όπως είπαμε εύστοχα, συνέχειας και τομής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, φυσικά και πρέπει να γίνει με όρους δημοκρατικού διαλόγου, με όρους αντιπαράθεσης των απόψεων, κριτικής και αυτοκριτικής. 

Ένα συνέδριο ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας. 

Ένα συνέδριο που φιλοδοξούμε να μην μοιάζει με τα συνέδρια που είχαμε μάθει από το παλιό πολιτικό σύστημα, γιατί θα αποτελεί έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και όχι ένα μοίρασμα τιμαρίων και οικοπέδων εξουσίας ανάμεσα σε βαρονίες και μικροφεουδάρχες. 

Και αυτή η διαδικασία, πιστεύω, όχι μόνο δεν θα αποδυναμώσει, αλλά θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιπολιτευτικό μας έργο.
Θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο την προγραμματική μας πρόταση για την επόμενη διακυβέρνηση, που πρέπει να είναι και θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική! 
Ναι, μια κυβέρνηση προοδευτική για την Ελλάδα της νέας εποχής. 

Όπως έγινε και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι κι εδώ, οι εκλογές αυτές, για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΟΛΩΝ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. 
Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Η νέα προοδευτική, πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Και θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Και μας βοηθάει η ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. για να τον πετύχουμε.

Αν θέλουν, λοιπόν, ας την φέρουν νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Όλα τα νέα εργαλεία, όλοι οι νέοι τρόποι που πρέπει να σκεφτούμε και να αξιοποιήσουμε έρχονται να υπηρετήσουν έναν βασικό σκοπό: 
Την συμμετοχή και την αυτό-οργάνωση του πολίτη που καταλαβαίνει ότι ο καναπές μόνο την οπισθοδρόμηση και την αντίδραση ευνοεί. 
Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η δύναμη των πολλών, η δύναμη της πλειοψηφίας, η δύναμη που κρίνει το δίκιο και τη δικαιοσύνη, βγαίνει μέσα από τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή. 

Έχουμε λοιπόν άσχημα νέα για αυτούς. Όσα μέσα ενημέρωσης και αν συγκεντρώνουν στα χέρια των φίλων τους, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να επηρεάσουν και να αγγίξουν με τη δύναμη του πλούτου τους και με τα χρήματά τους.
Κι αυτά είναι οι ιδέες και το πάθος των ανθρώπων να αγωνίζονται για αυτές και να τις διαδίδουν. Αυτό δεν θα καταφέρουν να το επηρεάσουν.

Γι’ αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε, παρότι κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι η εποχή τους, είναι ξεπερασμένο, όμως ναι, χρειαζόμαστε μαζικές και μαχητικές οργανώσεις. Ναι, χρειαζόμαστε ο κόσμος που έρχεται να γίνει μέλος μας, να συμμετέχει στην κομματική μας ζωή και στη συλλογικότητα.

Θέλουμε οργανώσεις στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, θέλουμε οργανώσεις στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, θέλουμε οργανώσεις στα μικρότερα χωριά. 

Οργανώσεις που θα εμπνέουν τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα.
Ακριβώς γι’ αυτό σας καλώ όλες και όλους, και κάθε έναν χωριστά, φεύγοντας από την συνάντηση αυτή, να δώσετε ο καθένας τη δική του μάχη, στον χώρο τον μαζικό, στις γειτονιές, στις περιοχές σας, ώστε να γίνει πράξη ο νέος μαζικός ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής μας. 

Εδώ χρειάζεται όμως και εμείς από την μεριά μας να προβληματιστούμε και να αντιμετωπίσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μια σειρά από οργανωτικά ερωτήματα που έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας που έχουμε ξεκινήσει.   

Είτε αναφερόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  είτε σε επιστημονικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία. 
Παντού πρέπει να οργανωθεί και να ακουστεί δυνατά η φωνή της αριστεράς και των προοδευτικών ανθρώπων.         

Ένα κόμμα στο οποίο βλέπουν λόγο να ενταχτούν όσες και όσοι βρέθηκαν με  μειωμένα κοινωνικά δικαιώματα και χωρίς κοινωνική προστασία, οι γυναίκες που υπέστησαν όλες τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνική ζωή. 
Οι νέοι που αντιμετωπίζουν ένα μέλλον με χαμηλότερους μισθούς, επισφάλεια, με χαμηλότερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
Ένα κόμμα στο οποίο βλέπουν τον λόγο να ενταχθούν όσοι και όσες θέλουν να αγωνιστούν για μια κοινωνία με αλληλεγγύη, ισότητα και δημοκρατία.

Ένα κόμμα που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτόκολλου, της επετηρίδας και της ρουτίνας, και γίνεται εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων. 

Ένα κόμμα που θα ανοίξει τους ορίζοντες στις νέες τεχνολογίες με την ψηφιακή του διάσταση και την ψηφιακή διασύνδεση των μελών του, ένα κόμμα που θα μπορεί να συμπυκνώνει από τη σκοπιά του οράματός μας για μια δίκαιη κοινωνία, του οράματός μας για σοσιαλισμό με δημοκρατία, τα ώριμα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας.

Υπάρχει ένα ερώτημα όμως. Γιατί τόσοι πολλοί;

Γιατί τόσο διαφορετικοί, λένε κάποιοι;

Ίσως, κάποιοι θα πουν, ήταν αναγκαίο να ταρακουνηθούμε, για να κινητοποιηθούμε ξανά υψώνοντας πιο δυνατή φωνή.

Ίσως χρειάστηκε να παγώσουν τα όνειρά μας, για να τα ξαναζεστάνουμε, να τους δώσουμε νέα πνοή και να τα διεκδικήσουμε με περισσότερο σθένος από ποτέ.

Όποια κι αν είναι η αφετηρία, λοιπόν, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, πιστεύω βαθιά ότι σήμερα, σ’ αυτή την αίθουσα, των 700 περίπου μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όλοι και όλες, μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα : Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ούτε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Με πείσμα και με αγώνα.
Με την απόφασή μας να είμαστε εδώ και να είμαστε μαζί.
Με την πίστη και το όραμα της ελευθερίας, της ισότητας, της συνεργασίας της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων, της προόδου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)