to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 30.11.2017

Πολιτική

Π.Σ. ΣΥΡΙΖΑ: «Απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να μη βγει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας»

«Απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας, να μην βγει σε πλειστηριασμό», διαβεβαίωσαν οι Ευ. Τσακαλώτος, Δημ. Τζανακόπουλος και Στ. Κοντονής μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι της Πέμπτης


«Αυτή η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και ως έτσι αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διεξήχθη την Πέμπτη στη Βουλή με θέμα τους πλειστηριασμούς. Και συνέχισε διαβεβαιώνοντας ότι «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί με βάση τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη». Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να έχουν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να προστατευθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις» ενώ για τα εμπορικά δάνεια δήλωσε ότι έχει θεσπιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ταυτοχρόνως, ο κ. Τζανακόπουλος περιέγραψε τη διπλή ανάγκη, αφενός για βέλτιση λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αφετέρου για την πολύ μεγάλη προσπάθεια για προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, κατέληξε επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική δέσμευση για απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών» περιγράφοντας ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου». Τα «απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί αφορούσαν όσους χρωστούν πολλά εκατομμύρια ή χρέη ιδιωτών, του ενός προς τον άλλον. Κάλεσε δε, όσους διαμαρτύρονται να πάψουν να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών. Τέλος, ερωτηθείς εάν κρύβονται από πίσω πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κοντονής δήλωσε: «Οι πολιτικές δυνάμεις δεν κρύβονται. Είναι μπροστά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αναλυτικά οι δηλώσεις των τριών υπουργών:

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο ακριβώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Στην αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του προβλήματος και ζητήματος πρέπει να σταθμίσουμε δύο διαφορετικές ανάγκες. Από τη μια μεριά την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για την συγκρότηση ενός βιώσιμου ακριβώς μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία. Από την άλλη μεριά την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Επειδή η παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών είναι τεράστια σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο. Αυτό το νομικό πλαίσιο προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και η αξία της πρώτης κατοικίας η οποία προστατεύεται ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά.

Επίσης σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες που κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου και επομένως δεν μπορούν να ενταχτούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.

Με αυτή την έννοια θέλω να τονίσω ότι κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, ωστόσο να επαναλάβω ότι είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό. Από εκεί και πέρα αυτό που δεν κατανοούμε είναι όλους όσοι με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεων τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υπάρχει μια μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη παραπληροφόρηση.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Άρα αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχανε φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχουμε κάνει έναν καινούργιο πτωχευτικό κώδικα, έχουμε βάλει σε όλα αυτά κοινωνικά κριτήρια, δεοντολογία, αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων. Τώρα περάσαμε και εξωδικαστικό συμβιβασμό για κάτω από 50.000 ευρώ που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νομίζω ότι η προστασία που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2018, με το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη που φτάνει προστασία για κατοικία αξίας μέχρι 280.000, αν υπάρχουν τρία παιδιά, είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας. Είναι σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα πολλοί άνθρωποι να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία.

Γι΄ αυτό σας λέω ότι πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, όλοι να κατανοούμε τι γίνεται, υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία, μια από αυτές τις ανάγκες είναι να έχουμε ανάπτυξη και να έχουμε κοινωνία που μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Σταύρος Κοντονής

Χθες διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Και διαπιστώσατε κι εσείς ότι αφορούσαν ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών και πολιτών που είχαν πάρει δάνεια υψηλού κόστους. Συγκεκριμένα ένα ακίνητο το οποίο εκπλειστηριάστηκε, το δάνειο του ήταν 1.450.000 ελβετικά φράγκα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτοί που διαμαρτύρονταν εκείνη τη στιγμή κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτή, ο οποίος, από τις πληροφορίες που έχουμε, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Το ερώτημα είναι ποιους προστατεύουν όλοι αυτοί που κινούνται κατά αυτής της διαδικασίας που είναι διαφανής και υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης και του κράτους.

Την ίδια ώρα διενεργούνταν στο Ειρηνοδικείο οι συνήθεις πλειστηριασμοί, οι δημόσιοι πλειστηριασμοί. Απ΄ ό,τι διαπιστώσατε κι εσείς από τον κατάλογο που δώσαμε στη δημοσιότητα, δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη, δηλαδή έναν πολίτη και την τράπεζα, και τα ακίνητα αυτά είχαν να κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ έως και εκατομμυρίων.

Επομένως θέλω να πω ότι τα επεισόδια που έγιναν ήταν απαράδεκτα, οι διαμαρτυρίες που έγιναν δεν έγιναν για τους πλειστηριασμούς που διενεργούνταν εκείνη την ώρα γιατί δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία, δεν αφορούσαν λαϊκές κατοικίες, αλλά ακίνητα μεγάλης αξίας είτε χρέη ιδιωτών μεταξύ τους και όχι ιδιωτών πολιτών με τις τράπεζες. Μένω μόνο στη δήλωση του τέως δημάρχου της Καισαριανής ότι η εκδήλωση αυτή που έγινε ήταν συμβολική και δεν αφορούσε τους πλειστηριασμούς, αλλά έναν αδιόρατο φόβο για το τι μέλλει γενέσθαι. Και θέλω να μείνω σε αυτό ιδιαίτερα και να πω από πού και έως πού γνωρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι τι θα γίνει στο μέλλον, όταν οι νομοθετικές προβλέψεις που ισχύουν αυτή την ώρα, θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου και κατοχυρώνουν απολύτως τη λαϊκή κατοικία και την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση. Αυτά τα ερωτήματα επιτέλους ας απαντήσουν και ας σταματήσουν να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός των μεγάλων οφειλετών, αυτών που έχουν τις βίλες με τις πισίνες, των πολλών εκατομμυρίων, οι οποίοι τα χρήματα τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό και πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Ερωτηθείς εάν πιθανολογεί ότι πίσω από αυτές τις εκδηλώσεις μπορεί να είναι πολιτικές δυνάμεις, απάντησε: μα νομίζω είναι μπροστά οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτοί που δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν και να πουν, επιδίδονται σε ψεύδη και σε συκοφαντίες τα οποία ξεπερνούν κάθε όριο, φτάνουν στον γκεμπελισμό. Γιατί όταν κινητοποιείς έστω αυτούς τους λίγους που εμφανίστηκαν χτες για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει, τότε τι άλλο να πούμε;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)